lakaskultura.hu | 2021.11.08. 16:00
Temető a Balatonnál: Szerelmi bánatból nőttek ki a földből a szív alakú sírkövek
Nincs az országnak még egy temetője, melyben egy tragikus szerelem olyan látványos változást idézett volna elő, mint Balatonudvariban. A Tihanyhoz közeli kistelepülés sírkertjében ugyanis évtizedeken át nem kereszt, hanem szív alakúra faragott kő került a sírokra.

Október végére puha köd telepszik Balatonudvari temetőjére. A szomorkás hangulathoz csatlakozik a sírok fölé boruló vén tölgy is – rozsdavörös falevelekkel borítja a kertet. Sokan pihennek itt alul, de a szív alakú sírkövekkel jelzett régi hantok lassan belesimulnak a süppedős talajba. Élő ember ugyan aligha akad, aki még emlékszik azokra, akiket itt temettek el, ám az erre járók szinte mindig tesznek egy kis kerülőt a szív alakú sírkövek felé. Közben pedig apáról fiúra száll a parcellák közt elsuttogott régi legenda…

Szenteletlen földtől rettegtek a hívek

A restaurálás során több értékes sírkőnek lába kélt…
Fotó: Csokonai Krisztina/lakaskultura.hu

 

Az 1770-80-as években megnyitott régi temetőről azt híresztelték, hogy nincs is felszentelve. Református és római katolikus hívek közt is tartotta magát a szóbeszéd, az aggodalomnak 1887-ben a katolikus egyház vetett véget. A temető közepébe vörös kőből készült keresztet állítottak, amit Fleischmann Jenő aszófői plébános a temetőrésszel együtt felszentelt. A sírkövek eredetéről több legenda is él, de a szerelmes lány haláláról szóló a legkedveltebb.

Balatonba fulladt szerelmes leány

Különleges hangulata van a temetőnek
Fotó: Csokonai Krisztina/lakaskultura.hu

 

Így szól a történet: „Egy tehetős helyi halászgazdának volt egy igen szép lánya, Veronika, aki sokszor elkísérte édesapját a Balatonra halászni. A bátor leány egyszer egyedül evezett ki a vízre. A Bakony felől hirtelen vihar jött és Veronika már nem tudott kievezni a partra. A vihar felborította a csónakját, ő pedig a Balatonba fulladt. A falu népe sajnálta a szép kisasszonyt, de szeretője, egy kőműveslegény különösen. A fiú elhatározta, hogy szív alakú sírkövet készít kedvese sírjára. Az udvariaknak nagyon megtetszett a szív alakú sírkő és innentől kezdve ők is ilyet rendeltek maguknak. Amíg a kőműves élt, sok ilyen sírkövet faragott, amivel benépesítette Balatonudvari temetőjét. A sors fintora, hogy az utolsó szív alakú sírkövet saját magának készítette el…”

 

Több szív alakú sírkő egyszerűen eltűnt

A műemléki temetőrészben 63 szív alakú sírkő található, ezek többségén még mindig jól kivehető a felirat. A szív alakú sírkövek az 1800-1850 közötti évekből származnak. Az 1980-as években restaurálták a sírköveket, de a munkálatok során sajnos több darabot egyszerűen elloptak belőlük.

Olvass tovább a témában:

Településbemutató – Balatonudvari

Alma vagy szív? – A balatonudvari sírkövek más szemmel

Műemléktemető

Szív alakú balatoni sírkövek – Morbid hagyomány vagy romantikus megemlékezés?

Forrás: lakaskultura.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva