Szücs Ildikó | 2020.10.19. 10:00
Rejtőző kiskastélyok a Balaton északi partján #5 - Angolkisasszonyok nyaralója
Hívhatjuk őket villáknak vagy kastélyoknak, mindenképpen az építészet olyan kis kincseiről van szó, amelyek története sok érdekességet rejt. Ne hatalmas uradalmi épületeket képzeljünk el, ahol egykor szolgasereg leste a gazdák minden kívánságát. Az épületek némelyike nincs tökéletes állapotban, némelyikben laknak, van amelyik üresen áll, műemlék vagy éppen egy múzeumnak ad otthont. Ez a csopaki épület nem éppen rejtőző, szabadon megcsodálható, falai között pedig a Balaton-felvidék hűséges őrzői tevékenykednek.

Az Angolkisasszonyok Apácarend egy tanítórend volt, akiket Ranolder János püspök hívott Veszprémbe. Az ő nyaralójuk volt ez az épület, amely egy épületegyüttes részeként 1910-ben épült Csopak közepén egy 3 és fél holdas területen, a fürdőtelep és az ó-falu között. Az Angolkisasszonyok által használt épület fel volt szerelve istállókkal, pincével, teheneket tartottak itt, szőlőt műveltek, kapáltak és kötöztek, vagyis a tanítónők nem csak nyaraltak, hanem dolgoztak is. A gyümölcsöt, bort lovaskocsival vitték Veszprémbe.

1957-ben az épületben a Megyei Csecsemőotthon működött
Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

 

Sokszor gyerekeket is nyaraltattak, és a kert végében paplak állt, a kápolnában naponta szentmise volt, így nyáron sokan oda jártak misére.

Az államosítás után 1950-től Megyei Csecsemőotthonként működött, és mivel a kórházban elhagyott babákat gondozták itt, ráragadt a „Gyerekgyár” csúfnév.

1976-tól értelmi fogyatékosok gyermekotthona volt a kilencvenes évekig, majd 2005-től a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága költözött be. Az épülethez be lehet menni, a körülötte fekvő hatalmas kertben tanösvényt találunk. Itt egymagunkban is sétálhatunk, de egy rövid vezetett túrára is benevezhetünk, ahol érdekességeket tudhatunk meg a környék élővilágáról.

Az épület mögött tanösvény, pihenőpadok és csendes kert-hangulat várja az idelátogatókat
Fotó: Szücs Ildikó

A balatonkenesei Jánosi villáról olvastál már? Ide kattintva megismerheted a történetét!

„A csopaki kirándulás.
Korai
hűvös reggelen indultunk el iskolai kirándulásunkra. Vidáman integettünk búcsút Veszprémnek és dalolva robogtunk az autóbusszal Csopak felé. Ahogy az ablakon kitekintünk, mindenütt termékeny szép vidék. A cseresznyefák fehér virágai kedvesen köszöntgetnek bennünket. A többi gyümölcsfa is velünk örül a tavasznak. Nem is sejtik, hogy a visszajáró tél egy hideg fuvallatától pár nap múlva csüggedten fogják lehajtani fejecskéiket. Miközben a vidéket nézegetjük, megáll az autóbusz. Már be is ért velünk utazásunk céljához, itt vagyunk Csopakon. Kiszállunk s kíváncsian szétlekintgetve végighaladunk a falu főúlcáján az Angolkisasszonyok nyaralójához. itt elhelyezzük csomagjainkat s útunkat az új iskola felé vesszük, mert kirándulásunk főcélja, hogy megismerkedjünk a helyi iskolai viszonyokkal s a tanításokat meghallgassuk. Kis falusi tanterembe lépünk. Az iskolát csak egy éve építették, így a felszerelés még elég hiányos. A gyermekek egy kis kézzel festett Jézus Szíve kép előtt küldik ájtatos fohászaikat az Úrhoz.” (Forrás: Arcanum/Iskolai értesítők, Angolkisasszonyok tanítóképzője, Veszprém, 1934)

 

Az épület csodaszép állapotban van, parkjában Assisi Szent Ferenc szobra áll
Fotó: Szücs Ildikó

 

Ranolder püspökről ismeretes, hogy nem csupán székhelyén – Veszprémben – tartotta fontosnak a nőnevelést, hanem az egész egyházmegyében. Ezért vett birtokot Csopakon, Badacsonyban, a Somlón és Hegyalján is, ahol többek között szőlőnemesítéssel és bortermeléssel is foglalkozott. Úgy tartotta, hogy a szellem haladásának egyik pillére az anyagi jólét.

A veszprémi intézetben minden társadalmi rétegből fogadták a lánygyermekeket, egészen az angolkisasszonyok betelepítéséig, vagyis 1860-ig. Majd az újabb iskola megnyitásával az volt a célja, hogy a jobb módú családok gyermekeinek oktatásával az angolkisasszonyok foglalkozzanak, így az irgalmas nővéreknél több hely jutott a szegényebb sorsúak számára.

A püspök felismerte, hogy a balatoni vidékek anyagi jólétét a bortermelés is megalapozhatja, ezért például oltványokat osztott a vidék lakosságának, ingyen. A somogyi és zalai tájakon, ahol ennek híján voltak, malmokat alapított. Jótékonykodásának része volt az is, hogy minden nap ételt osztott a székváros szegényei számára, méghozzá saját palotájában.

A Pele-körút az épület parkjában
Fotó: Szücs Ildikó

És egy visszaemlékezés abból az időből, amikor gyermekotthonként működött az épület:

„A pápai Mezőgazdasági Gépészképző Szakiskola szakszervezeti nőbizottságának látogatása a csopaki gyermekotthonban
Bár szórakozást és művelődést is nyújtott ez a foglalkozás az asszonyoknak, hiszen felolvasások és egyéb ismeretek szerzésére is felhasználták az összejöveteleket, de az igazi lelkesítő célt az adta meg, hogy a csopaki gyermekotthon lakóinak játékkészletét akarták kiegészíteni, hiszen tudták, hogy a játékokból soha nem elég ott, ahol kilencven gyermeket kell ellátni.Nemcsak erről van szó, hanem arról is, hogy 200 szakszervezeti munkásnő magáévá tette ennek az intézetnek a gondját, és ezekben a játékokban a szívüket elküldték szeretetük melegével együtt, hiszen erre a szeretette ezeknek a kicsiknek nagy szükségük van. Példát mutattak ezek a szervezett asszonyok, abból, hogyan kell értelmezni az egyenjogúságot. Példát mutattak a többi nőbizottságnak is abban, hogy kell cselekedni.

A több mint 60 játék már a tulajdonosainál van, akik ezen a napon az örömtől nem tudtak elaludni, de a játékokat adó küldöttség tagjainak is nagy élményben volt részük. Meggyőződhettek arról, hogy jó kezekben van a 90 gyermek nevelése, a volt angolkisasszonyok nyaralója jó gazdára talált. ”
(Forrás: Arcanum/Veszprémi Napló, 1961.)

 

Ma a Balaton Felvidéki Nemzeti Park csopaki igazgatósága működik a 110 éves épület
Fotó: Szücs Ildikó

Csopak másik kiskastélyáról pedig itt olvashatsz.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva