Góz Lilla/ sonline.hu | 2022.05.26. 08:00
80 millióba kerülne újjáépíteni fonyódi kilátót, mert a cincérek tönkretették
Idén sem csodálhatják a turisták a balatoni panorámát a 2011-ben épült fonyódi Széplátóból. Két éve kártevők és gombabetegség tette tönkre a fa tartóelemeket.

Az önkormányzat szavatossági pert indított a kivitelező ellen tavaly márciusban, jelenleg a szakértők kirendelése van folyamatban.

Kilencvenkét millió forintból épült 11 évvel ezelőtt Fonyódon a Széplátó. A város nyolcvanmillió forint pályázati forrásból és 12 millió forint önerőből építette meg a kilátót, amelyet két éve be kellett zárniuk.

Idén sem nyit ki a Széplátó Fonyódon
Fotó: Mészáros Annarózsa

Berohadt a tartószerkezet

– A fából készült tartószerkezetét házi cincérek és egy gomba támadta meg, s emiatt veszélyessé vált a város emblematikus látványossága – mondta el Hidvégi József polgármester. Hozzátette: tavaly márciusban szavatossági pert indítottak a kivitelezővel szemben, kérték a tartószerkezet cseréjét. A város szakértője szerint amikor a tartószerkezeteket készítették a gyárban, nem volt megfelelő a belső védelem, nem volt vegyszeres kezelés, így a cincérlárvák nem pusztultak el, hanem pár év múlva kikeltek. Emiatt a kilátó tartószerkezete berohadt, ki kell cserélni. Kiemelte: 11 éve húszmillió forintba került a faszerkezet, és az egy évvel ezelőtti kalkulációk szerint ennek javítása 80 millió forintba kerül.

– Fonyód vállalta volna a költségek 20-30 százalékát, de a kivitelező ebbe nem ment bele – mondta el a polgármester.

A Walkó-kilátót ajánljuk nézelődésre
Fotó: Krausz Andrea

A polgármester bízik abban, hogy már jövőre újra látogatható lesz a kilátó, addig viszont a helyiek és a turisták a Sipos-hegyi és a Walkó-kilátót választhatják. Még idén megkezdődik a város magasparti sétányának megújítása. Új burkolatot kap, megújul a korlátja, lesz büfé, vizesblokk, az ott lévő oroszlános kőpadokat restaurálják.

Forrás: sonline.hu

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva