Kovács Gábor László | 2023.10.18. 16:00
A fonyódi buszmegállóban talált újszülöttet mégis az anyja neveli
A bírósági tárgyaláson elhangzott, vizsgálják az elmeállapotát annak a nőnek, aki 2021 októberében egy takaróba és egy törülközőbe csavarva hagyta egy fonyódi buszmegállóban titokban megszült kislányát. Mégis ő, és a nagymama nevelik a kislányt.

A csecsemőre egy kutyát sétáltató pár talált rá, így menekült meg. Az anya a korábbi tárgyaláson is hangoztatta, hogy nem volt ölési szándéka, bár ezzel vádolja a Somogy Vármegyei Főügyészség.

A legutóbbi tárgyaláson azt az ellentmondást igyekeztek feloldani, hogy a vádlottról egymástól szöges ellentétben álló pszichiátriai szakvélemények születtek.

Fontos eldönteni, hogy beszámítható-volt a nő a bűncselekmény pillanatában, hiszen ezen múlik, hogy felmenti-e a bíróság vagy várhatóan súlyos büntetést kap.

Ritka rendellenességet találtak nála

– Minden szakértői csapatnak a rendelkezésére áll a másik szakvéleménye – fordult a szakértőkhöz Vadócz Attila bíró. – Megkérdezem, hogy fenntartják-e a véleményüket?

Az anyáról ugyanis készült egy szakvélemény még nyomozási szakaszban, amely azt állapította meg, hogy a személyiségzavara ellenére teljesen beszámítható.

– A személyiségzavarban megegyeztünk, de beszűkült érzelmi állapoton túl kóros elmeállapotot nem tudtunk diagnosztizálni – mondta a nyomozati szakvélemény készítője.

Azonban a bíróság ezután új elmeszakértőket rendelt ki, ezt kérte a védelem is. A második, részben pécsi szakértői team viszont azt mutatta ki, hogy kizárt, hogy a nő beszámítható lett volna. Egy ritka rendellenességet találtak nála, melyet disszociatív fúgának nevez a szakirodalom.

Az ebben szenvedő stresszhelyzetben emlékezetkieséssel küzd.

– Nem tudatos döntéssel végigvitt folyamatról van szó – írta körül a pécsi pszichiáter az ügyész kérdésére, hogy a nő tudta-e, hogy terhes. – Valamit észlelt, de az lesüllyedt a tudattalanjába…

A bíró kérdésére, hogy a nő megjátszhatta-e az amnéziát, a pécsi szakértők azt felelték, hogy manipulációnak nem találták nyomát a viselkedésében. Ezzel szemben a nyomozati szakvélemény készítői arra hívták fel a figyelmet, hogy a disszociatív fúgában szenvedő ember kilép önmagából, és egy időre megszakad a kapcsolata a külvilággal. Az anya cselekedeteiben azonban tudatosságot véltek felfedezni a szülés után.

A kislányt az édesanya neveli

Fatalista, cselekvésképtelen, csodavárás jellemzi – ilyen jelzők is elhangzottak anyáról a szakértők szájából. Miután a szakértők nem tudták elfogadni egymás megállapításait, a bíróság egy harmadik elmeszakértőt jelölt ki, akinek a szakvéleménye döntő lesz a kérdésben. Ő már csak az iratok alapján dönt majd két-három hónapon belül.

Az anya azóta maga neveli a kislányt, akit a szülés után a fonyódi buszmegállóban hagyott, és a nevelésben a nagymama is segíti.

A nőnek két gyermeke van, a kislány születése előtt tíz évvel egy fiúgyermeknek adott életet, és róla is gondoskodik. A korábbi tárgyaláson kiderült, hogy kislány apja egy idősebb férfi, aki nem tudott a terhességről, és a nő félt, hogy elveszti vele a kapcsolatát.

Forrás: sonline.hu

Nyitókép: Illusztráció/Pexels/Lisa Fotios

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva