Góz Lilla/ Sonline.hu | 2022.02.13. 10:00
Fonyódtól Badacsonyig ért szinte a sok kolbász
Tizenkettedik alkalommal hirdették meg a Balaton legnagyobb téli gasztronómiai rendezvényét Fonyódon. Ha kolbászból utat építettük volna Fonyódra, biztos, hogy Badacsonyig is elértünk volna.

Kolbászrózsákkal díszített torta keltette fel a fesztiválozók figyelmét Fonyódon. Vári Zsuzsa, a CBA balatonmáriai csapatának szószólója elmondta: saját húsüzemükben készítenek füstölt termékeket és ezek receptje alapján készítik a versenykolbászukat.

Húsz csapat mérte össze kolbásztöltő tudását szombaton.

A mosonmagyaróvári csapat amint megkapta a kolbásznak való húst, már neki is álltak a szeletelésének.

– Sok fűszert használunk a nagyapám receptje alapján, valamint folyamatosan kóstolni kell, ez a másik titka a jó kolbásznak – mondta el Szűcs Gábor, a Győr-Moson-Sopron megyei csapat szószólója.

Fotó: Sonline.hu/Németh Levente

A címvédő őszödi csapat saját paprikával érkezett.

– Egy hektáron termelem a fűszerpaprikát, 4 hét utóérlelés után szárítjuk, őröljük malomkővel, az előző fesztiválon bevált, reméljük most is – mondta el Winkler Csaba, a Balatonőszöd Községért Egyesület csapatának tagja.

A békéscsabaiak a fonyódi Zsiga Csabától hallottak a rendezvényről és első ízben látogattak el a fesztiválra. Standjukon egy minitárlatot is berendeztek, a régiségek a kolbásztöltés és a disznóvágások múltját mutatta be.

– Alapvető fűszereket használunk, a fokhagyma, só, kömény és paprika arányaira figyelünk, a hagyományos csabai ízesítés hírét visszük országon belül és kívül is – mondta el Pallér Sándor, a Békéscsabai Kolbászklub tagja.

Fotó: Sonline.hu/Németh Levente

Leányvári Krisztina, a zsűri tagja elmondta:

rengeteget fejlődtek a csapatok, szinte már művészi dekorációk, kínálótálak születtek idén.

– A hagyományos íz a legfinomabb nekem, tervezem, hogy jövőre a diákjainkkal mi is elindulunk a versenyben – mondta el a Siófoki Szakképzési Centrum szakoktatója.

– Emlékszem az ötlet megszületésére, mikor 12 évvel ezelőtt a Balaton téli álmát aludta és szinte minden bezárt, nem voltak rendezvények, akkor léptek a fonyódiak, és a tó legnagyobb gasztronómiai rendezvényét hozták létre – mondta el köszöntőjében Móring József Attila, a fesztivál fővédnöke, a térség országgyűlési képviselője.

Hidvégi József, Fonyód polgármestere kiemelte: tavaly már nagyon hiányolták a fesztivált, de a járványhelyzetben nem tartották meg.

– Idén számos szabálynak kellett megfelelnünk, a rendezvény területére csak védettségi igazolvánnyal lehet bejönni, de ennek ellenére sem csökkent az érdeklődés a téli Balaton legnagyobb fesztiválja iránt – mondta el a polgármester. Posza Róbert főszervező szerint Fonyódot és Badacsonyt össze tudták volna kötni kolbásszal, akkora mennyiség tekergett az elmúlt napokban.

Fotó: Sonline.hu/Németh Levente

A szervezők minden évben törekednek arra, hogy segítsenek egy civil szervezetnek. Posza Róbert főszervező elmondta: idén a pécsi Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítványra esett a választásuk.

– A sztárok töltötte kolbászokból és a felajánlott adományokból több százezer forint támogatás jött össze, például a Nemzeti Kézilabda Akadémia NB I-es férfi csapatának labdája ötvenezer forintért kelt el, a licitáló meghatottan mesélte, hogy a pécsi alapítvány gyógyította meg unokáját – tette hozzá Posza Róbert.

Farkas Gábor, a fesztivál másik főszervezője elmondta: több mint ötven kereskedő kínálta finomabbnál finomabb portékájukat. A helyi és környékbelieken kívül érkeztek érdeklődők Makóról, Sopronból és Érdről is.

Forrás: Sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva