Szaniszló Hajnalka | 2021.04.12. 08:00
Balatoni fesztiválok, balatoni fesztiválszervezők 2: Posza Róbert – RockBalaton, Retro Balaton Fesztivál
Imádjuk a balatoni fesztiválokat, de vajon ki áll mögöttük? Milyen arc a főszervező? Mit csinál szabadidejében és hogyan szervezi a kedvenc fesztiválodat? Sorozatunkban a balatoni fesztiválszervezőket mutatjuk be. Ezúttal a RockBalaton és a Retro Balaton fesztiválok egyik szervezőjével, Posza Róberttel beszélgettünk.

– Hol születtél?
– Lengyeltótiban születtem, de születésem óta fonyódi vagyok, Fonyódon élek. Nekem Fonyód jelent mindent.

– Milyen volt a gyerekkorod?
– Semmi extra nem volt benne. Ugyanazt az életet éltem, mint a rendszerváltás előtt az összes balatoni kölyök: strand, strand, strand. Természetesen nálunk is volt zimmer frei, így minden év tavaszán átköltöztünk a nyári lakba, majd augusztus végén vissza a normál házba. Egészen különleges feeling volt ez.

Megtanultam együtt élni a hirtelen jött tömeggel és a téli magánnyal is, ami a Balatont jellemezte abban az időben. Amikor zsebpénzként kaptunk néhány nyugat-német márkát, azonnal befektettük a valutás boltban Donald rágóba és dobozos kólába.

Csodálattal néztük a nyugati autókat és motorokat. Rengeteget voltunk a focipályán, szinte ott nőttünk fel. Később, 14 éves koromban, a középiskola előtt, már vízimentőként dolgoztam a Balatonon.

– Mikor és hogyan kerültél kapcsolatban a zenével?
– Fonyódon a nyári időszakban rengeteg koncert volt gyerekkoromban, ott edződtem. Korda György, Kovács Kati, Dolly Roll, Első Emelet koncerteken töltöttem az időmet. Jártam zeneiskolába is, de fogalmatlan voltam a szolfézshoz, így zenei pályafutásom egy hónap után véget ért.

– Mit hallgattál gyerekkorodban/kamaszkorodban/fiatal felnőttként?
– Szinte mindent, de amit kiemelnék az a rock, a nemzeti rock és kilencvenes évek EBM zenéi. Valamiért mindig azokat a zenéket szerettem, amelyek kimaradtak a fősodorból, amelyeket egy-egy szubkultúrához kötöttek.

Fotó: RockBalaton hivatalos

– Milyen végzettséged van?
– A zenéhez semmi közöm. Hentesként végeztem, de azóta jópár végzettséget szereztem.

– Mit csináltál a fesztiválszervezés előtt?
– Szinte mindent, amit egy balatoni fiatal. Vendéglátóztam, pultoztam, fotóztam. Voltam biztonsági őr, de hentesként is dolgoztam.

– Mivel foglalkozol a fesztiválszervezés mellett?
– Az elmúlt egy évben a családdal, a gyerekekkel töltöttem rengeteg időt, ami nagyon-nagyon jól esett. A Fonyódi Turisztikai Egyesület elnöke is vagyok. Az egyesületet Fonyód vállalkozói hozták létre, a célja pedig az, hogy bemutassuk a turistáknak a régiót. Kiadványokat készítünk, útbaigazítást vállalunk. Emellett gyakran fotózom, weboldalakat készítek és Facebook oldalakat is kezelek. De nagyon bízom benne, hogy az életünk visszatérhet a rendes kerékvágásba, és újra sokkal több időt foglalkozhatunk majd fesztiválokkal, rendezvényekkel, falunapokkal.

– Melyik zenekarral dolgoztál együtt először életed során?
– Hivatalosan a Fonyódi Sörfesztivál volt az első rendezvényünk. Annak a nyitónapján a fonyódi Awarock és az Ismerős Arcok voltak a fellépők. Erre nagyon emlékszem, hisz’ eléggé be voltunk parázva, hogy minden rendben legyen. Azóta is az a legfontosabb számunkra, hogy a közönség jól érezze magát. Mindennek lassan tizenhárom éve.

– Milyen volt az első fesztiválod a Balatonnál?
– Az első fesztivál előtt az egyik legfontosabb dolog az életemben egy megfelelő szervezőtárs megtalálása volt. Ő Farkas Gábor barátom. Vele dolgozom több, mint tíz éve. A fesztiválszervezés nagyon jó csapatot is kíván. Egyedül nem lehet nagy rendezvényt szervezni. Sokszor több időt töltünk együtt, mint a családjainkkal. Gábor nélkül sehol nem lennék. Ismerjük egymás gondolatait, ötleteit és tökéletesen kiegészítjük egymást. Az első fesztiválunk a Fonyódi Sörfesztivál volt, majd gombamód szaporodni kezdtek a rendezvényeink. Mindent apró lépésekkel, évről-évre építettünk fel és egyik-másik fesztiválunk országos hírnévre is szert tett. Ilyen a Fonyódi Kolbászfesztivál mely a téli Balaton legnagyobb rendezvénye lett. Itt legutóbb több, mint tízezren szórakoztak. Amikor először szerveztük, álmunkban sem gondoltuk, hogy ez az esemény a négyévszakos Balaton egyik alappilére lesz. Senki nem számított arra, hogy Fonyód harminc kilométeres körzetében februárban nehéz lesz szállást találni. De arra sem gondoltunk, hogy a Retro Balaton Fesztivállal olyan világsztárokat hozunk Fonyódra, mint Dr. Alban, Mr. President, Master Blaster, vagy épp a Boney M.

Az i-re a pontot a RockBalatonnal tettük fel. 2019-ben az Év zenei fesztiválja lettünk a 100.000 fő alatti fesztiválok kategóriában. Ezeknek az eredményeknek nagyon örülünk, ugyanakkor hatalmas felelősségel járnak.

Nagyon büszke vagyok a sármelléki Hangár Fesztiválra is, ami nem kimondottan zenés fesztivál. Úgy tűnik, hogy idén újra megrendezhetjük.

Posza Róbert és Farkas Gábor, a két főszervező a Retro Balaton Fesziválon Korda György és Balázs Klári társaságában
Fotó: Retro Balaton hivatalos

 

– Miért Fonyódot választották helyszínként?
– Balatoniként, lokálpatriótaként nem is lehetett más választásunk.

Posza Róbert és párja, Adrienn
Fotó: Posza Róbert családi

 

– Mire emlékszel különösen, ha egy dolgot kellene kiemelni?
– Egyet képtelenség kiemelni. Imádjuk a teltházas rendezvényeket. Ez lehet több ezer fő egy nagyobb rendezvényen, de jólesik látni azt is, amikor egy falunapon néhány száz ember szórakozik és remekül érzi magát.

Számunkra a közönség a legfontosabb. Mi értük vagyunk, értük dolgozunk. Ha jól csináljuk, akkor kis szerencsével életre szóló élményhez tudunk juttatni embereket. Olyan élményekhez, amelyekről sok év múlva is sztoriznak és örömmel gondolnak vissza rájuk.

– Ha jól tudom, Schuster Lóri a P. Mobillal megvalósított valami olyasmit, amelynek az egyik, általad szervezett koncerten is nagy szerepe volt.
– Ez a tapsgép, amelynek egyik darabját én is a kezemben tarthattam a Sármelléken általunk szervezett P. Mobil koncerten.

Posza Róbert a tapsgéppel P. Mobil koncerten, Sármelléken
Fotó: Posza Róbert családi

– Mi volt a leginkább szívszorító eset a fesztiváljaitok történetében?
– Két éve a RockBalaton volt egy pár. Az ország másik végéből érkeztek. A fesztivál nyitónapján, kapunyitás előtt néhány órával Fonyódon házasodtak össze, majd a házasságkötő teremből egyből a fesztiválra jöttek. A közönség volt a násznép, a hivatalos esküvői fotókat is nálunk készítették, és ott töltötték a nászútjukat is. Nagyon elérzékenyültünk, hogy ennyire bíznak bennünk.

Itt írtunk részletesen az esküvőről. Nézd meg te is az ifjú pár legszebb pillanatait!

Fotó: RockBalaton hivatalos

 

– Jótékony jellege is van a rendezvényeiteknek.
– Szinte minden nagyobb rendezvényünkön szervezünk jótékonysági gyűjtést, borárverést, liciteket. Amikor ezeket célba juttatjuk, az nagyon jóleső érzéssel tölt el bennünket.

Az első RockBalatonon egy székelyföldi kápolna felújítására gyűjtöttünk. A következő évben, amikor a kápolnában jártunk és olvastuk a nevünket a köszönetnyilvánítások között, na ott elérzékenyültünk.

– Mi volt a legviccesebb eset a fesztivál történetében?
– A legviccesebb dolgok mindig a backstage-ben történnek, de erről nem illik beszélni. Ugyanakor, az nem volt semmi, amikor 2019-ben mi, szervezők is roptuk a Coco Jambo-ra a Mr. President koncertjén!

Lassan véget ér számunkra a 2019 -es fesztivál szezon. Egy videót szeretnék megosztani veletek ami közel egy éves munka…

Posted by Posza Róbert on Friday, October 25, 2019

 

– Melyik fellépővel történt olyan extrém esemény, amely emlékezetes maradt?
– 2018-ban hatalmas eső csapott le a Depresszió koncertre. A közönség nem mozdult a színpad elől. Minden idők egyik legnagyobb bulija lett belőle.

Fotó: RockBalaton hivatalos

– Hogyan látod magad öt év múlva?
– Szeretnék boldog, egészséges családapa maradni, ugyanekkora lendülettel, és a további céljaimért dolgozni. Szeretnék új fesztiválokat létrehozni.

– Hogyan látod a fesztiváljaidat öt év múlva?
– Nagyon szeretném azt mondani, hogy kinőttük a helyszínt, és új helyet kell keresnünk a rendezvényeknek. Nem adhatjuk lejjebb az eddig felépített színvonalat. Örülnék, ha minden fesztiválunk évről évre megújulna és minél több emberhez eljutna. Szeretnék a jól bevált zenekarokkal továbbra is együtt dolgozni. Mindez azt jelentené, hogy a zeneipar túlélte a pandémiás időszakot.

– Mivel készültök 2021-re?
– Ha minden optimálisan alakul, akkor idén is lesz Sármelléken Hangárfesztivál, Fonyódon a Retro Balatonon pedig egy “ Best of Hungary “ showt szeretnénk. Idén nem tervezünk külföldi fellépőket, ellenben a hazai zenei színtér legnagyobb neveit hozzuk el a Balatonra. A RockBalaton idén is négynapos lesz, napi négy koncerttel. A Fonyódi nyár programsorozatot is nagyon várjuk már. Ez továbbra is a gasztronómiáról szól majd, a már ismert fesztiválokat magába foglalva (Harcsafesztivál, Sörfesztivál, Hal és Petyek napok).

Olvass interjúkat olyan sztárokkal, akikkel akár már a RockBalatonon és a We Love 90’s – Retro Balaton Fesztiválon is találkozhattál, kattints!

Itt találod az összes, balatoni fesztiválszervezővel készített interjúnkat.

Retro Balaton Fesztivál
Fotó: Posza Róbert családi

Nyitókép: Posza Róbert és kislánya
Fotó: Posza Róbert családi

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva