Szaniszló Hajnalka | 2023.10.25. 08:00
Korda György 52 évvel ezelőtti koncertjének szórólapja és a régmúlt balatoni társasági élete
Fonyódi történész tartott előadást és mesélt a régmúlt idők balatoni társasági életéről: a könnyűzenétől a múzeumon át a vitorlázásig.

A TEDxBalaton keretében 2022-ben tartott előadást Varga István fonyódi könyvtáros, helytörténész, többkötetes író és előadó, aki bevezette a közönséget Fonyód régmúltjának társasági életébe.

Feltárta, hogy milyen kincseket vezet a település múltja és még ma is vezetett sétákat tart az érdeklődők számára és hogy hogyan szórakoztak régen a Balatonnál.

A TEDxBalaton előadója arra tette fel az életét, hogy mindent összegyűjtsön, ami Fonyód múltjával kapcsolatos. Húsz évvel ezelőtt találta a könyvtár raktárában azokat a régi plakátokat, amelyeket réges-régen Bata Lőrinc könyvtáros gyűjtötte össze. Ekkor indult el egyfajta nagyobb hullám az életében, hiszen hatalmas, a régmúltat idéző gyűjtemény tárult fel Varga István előtt.

Fonyód, park a kikötőnél, háttérben a strand 1982-ben
Fotó: Fortepan/Krizsanóczi Anna

 

Bata Lőrinc történelmi jelentőségű fonyódi és balatoni gyűjteménye

Bata Lőrinc az 1954-ben megnyílt járási könyvtárban, majd a könyvesboltban dolgozott. Emellett a környező kisebb településekre is szállított könyveket, amelyeket a helyieknek árult.

Gyűjtötte a balatoni és főként a fonyódi rendezvények plakátjait és szórólapjait, valamint a szolgáltatók hirdetményeit. Megőrzött több települést ismertető prospektust is, amelyeket aztán évtizedeken át a háza padlásán tárolt.

Ezeket kisnyomtatványoknak nevezi a szakma. Bata halála után a gyűjtemény egy része unokahúga, Márta jóvoltából a fonyódi könyvtárba került.

Ezek a plakátok arról mesélnek, hogy azok az emberek, akik évtizedekkel ezelőtt a Balatonnál éltek vagy nyaraltak, milyen rendezvényeken vettek részt.

Bata Lőrinc a szórólapok és a plakátok hátoldalára feljegyezte a saját monogramját és azt a dátumot, amikor begyűjtötte a relikviákat és azt is leírta, hogy honnan szedte le a plakátokat. Előfordult, hogy törmelékek közül ásta elő a szórólapokat.

Plakátok előtt álló nő a balatonalmádi hajókikötőben 1940-ben
Fotó: Fortepan/Saly Noémi

 

A II. világháború után jelentősen megváltozott a nyaralók élete

A kommunista rendszer több magánépületet államosított, amelyekből vállalati és szakszervezeti üdülők lettek. A turisták pedig ízlésüknek megfelelően választhattak programot.

– Ha kedvelték a könnyűzenét, eljöttek a fonyódi szabadtéri színpadhoz és megtekintették a slágerhullám vagy a Halló, itt Balaton! valamelyik estjét. Az esemény változatos zenei stílusával tömegeket mozgatott meg akkoriban – mesélte Varga István.

Korábban lapunk is terjedelmes írás keretében foglalkozott a Halló, itt Balaton! rendezvénysorozattal.

A programon nagyszabású orgonakoncerttel lépett fel az Omega, de a legismertebb hazai könnyűzenei előadók mellet a népdal és a komolyzene is helyett kapott a programban. A korabeli sajtó több ízben is sláger-parádéként hivatkozott az eseményre. A magyar televízió rendszeresen műsorára tűzte, a tévéújságban megnevezve az épp aktuális tematikát, zenei stílust is. A rendezvény országszerte népszerűsítette nem csak az előadókat, hanem a Balatont is.

Jókai (Dimitrov) Park, Siófoki Szabadtéri Színpad (ma Kálmán Imre nevét viseli). Az Omega és az LGT közös számot ad elő. A színpadon Molnár György, Karácsony János, Kóbor János, Somló Tamás, Mihály Tamás, Presser Gábor, Benkő László. A két dobos: Debreczeni Ferenc és Solti János. A felvétel az Omega - LGT - Beatrice közös koncert alkalmával készült

Jókai (Dimitrov) Park, Siófoki Szabadtéri Színpad (ma Kálmán Imre nevét viseli). Az Omega és az LGT közös számot ad elő. A színpadon Molnár György, Karácsony János, Kóbor János, Somló Tamás, Mihály Tamás, Presser Gábor, Benkő László. A két dobos: Debreczeni Ferenc és Solti János. A felvétel az Omega – LGT – Beatrice közös koncert alkalmával készült
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

 

A Halló itt Balaton! rendezvénysorozat fellépői

Kovács Kati, Aradszky László, Harangozó Teri, Hofi Géza, Korda György, Angyal János, Balás Eszter, Fenyvesi Gabi, Omega, Illés zenekar Koncz Zsuzsával adott közös koncertet, Olympia, Bergendy, Express, Koós János, Metro, Corvina, Tremeloes, Joszif Kobzon, Chris Barber Band és a The Flying Machine formáció is szerepet kapott a sorozatban.

További részletek ebben a cikkben.

– Prémium-kategóriás előadókat hallhatott a közönség: aki szerette az operettet, részt vehetett a Huszka Jenő-emlékesten – hiszen a népszerű zeneszerző négy évtizeden át Fonyódon nyaralt. Egykori villájának kerítésén később emléktáblát is avattak – folytatta Varga István.

1980. Magyarország, Balaton, Siófok Jókai (Dimitrov) Park, Siófoki Szabadtéri Színpad (ma Kálmán Imre nevét viseli), büfé a bejáratnál. A felvétel az Omega – LGT – Beatrice közös koncert alkalmával készült / Fotó: Fortepan

 

Előkerült Korda György ötven évvel ezelőtti fonyódi fellépésnek szórólapja

Fonyódi fellépése előtt a közelmúltban Korda Györgynek adtak át a szervezők azt a több, mint ötven évvel ezelőtti szórólapot, amely az 1971-es nyári fellépését idézi.

A komolyzene kedvelői is találtak maguknak programot

– Tihanyban és Keszthelyen orgonahangversenyeket tartottak – emelte ki a történész.

Az apátsági templom 1967-ben Tihanyban
Fotó: Fortepan/Vimola Károly

 

Az operett is rendkívül népszerűvé vált a Balatonnál

– Több évtizeden át szóltak a csodálatos melódiák Siófokon is, ahol Kálmán Imre operett-szerző kultusza alakult ki. A cirkusz is nagyon népszerű volt és gyereknapot is rendszeresen tartottak, amely Badacsonyban volt a legkeresettebb program. Irodalmi esteket is rendeztek, méghozzá a Balatonra koncentrálva: tematikus válogatást mutattak be balatoni írók és költők munkáiból, a művészek részvételével – mesélt a balatoni kulturális életről a fonyódi történész.

Hova menjünk a Balatonnál, ha szomorkásabb az idő?

Már akkor sem volt probléma, hogy mit csináljanak az emberek a Balatonnál, amikor nem volt strandidő.

A képzőművészet és a szobrászat, a népművészeti kiállítások és vásárok, valamint a múzeumok is megtalálták a közönségüket.

A Bencés Apátság Galériája 1965-ben. Borsos Miklós szobrászművész kiállítása, Leány kalapban című szobor.
Fotó: Fortepan/1965

 

A likeBalaton.hu oldalán számos programlehetőség közül választhatsz, böngészd kínálatunkat itt.

Már a régi időkben is sokan választották a sportprogramokat: sakkparti, motorcsónak verseny, vitorlázás, foci, kerékpár is a lehetőségek között szerepelt.

Hajókirándulás Tihany és Balatonfüred között 1958-ban
Fotó: Fortepan/Morvay Lajos

 

– Télvíz idején egyik bál követte a másikat, volt lottósorsolás és egyéb szerencsejátékok, de a mozit is nagyon kedvelték az emberek. A lényeg az volt, hogy nem csak szovjet filmeket vetítettek – részletezte a fonyódi könyvtáros.

Balatonfüred
Gyógy tér, Nagyszálló (ma Anna Grand Hotel). A felvétel a 150. Anna-bálon készült, a mikrofonnál Ábrahám Kálmán építésügyi és városfejlesztési miniszter.
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

 

Tudtad, hogy Fonyódon palackozták a Bambit?

Bata Lőrinc gyűjtő fonyódi szolgáltatók hirdetményeit is gyűjtötte. A hagyaték ezen része a hétköznapi élet momentumairól állít történelmi tablót. A plakátok több társadalmi réteghez szóltak és széles érdeklődési kört fedtek le.

A Bambi üdítő egy 1968-as felvételen
Fotó: Fortepan/Földváry Tamás

 

A fonyódi gyűjtemény sorsa, jövője: kiállítás és katalógus is készül belőle

– A gyűjteményt speciális fiókos szekrényekben tároljuk és a közeljövőben nagyszabású időszaki kiállítást és egy hozzá kapcsolódó katalógust is bemutatunk – zárta gondolatait Varga István.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: TEDxBalaton
Nyitókép: Helka vagy Kelén csavargőzös a tavon 1955-ben
Fotó: Fortepan/Inkey Tibor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva