Szaniszló Hajnalka | 2021.10.11. 08:00
Csepregi Éva nem foglalkozott a rosszakarókkal – exkluzív interjú és retró Neoton fotók
Csepregi Éva és Erdős Péter kapcsolata máig téma, de az énekesnőt soha nem kérdezik meg ezzel kapcsolatban. Mi megtettük. A gyerekkoráról, a szüleiről és a nagymamaságról is mesélt.

– A Neoton Família pályájának csúcsára emlékezve: amikor Erdős Péter volt a párod, azzal vádoltak, hogy így jutottatok sokkal több lehetőséghez, mint a korabeli zenészek. Hogyan kezelte ezt akkoriban a te szíved-lelked?
– Megdolgoztunk a sikerért. Engem nem érdekelt, hogy mit mondanak a rosszakarók. Péter mindent megtett értünk és a magyar popzenéért is. Ő harminc éve meghalt, mi még mindig színpadon vagyunk. Teltház előtt játszunk, és szeret bennünket a közönség. Ez az igazán fontos számomra.

Fotó: Tamás Péter

Fotó: Tamás Péter

 

– A pályatársakkal készített interjúimban rendszeresen felmerül Erdős Péter neve, negatív előjellel.
– Nem tartom magam hivatottnak arra, hogy szembeszálljak a támadásokkal. Péter mindig azt mondta, hogy nem ő énekel, és nem ő írja a dalokat. A sikerek a Neoton Família sikerei. Nevetséges azt állítani, hogy Japánt, a Szovjetuniót vagy az NDK-t ő manipulálta.

Erdős Péter jogász és menedzser, a hazai zeneipar egyik meghatározó alakja volt. Dolgozott újságíróként a Magyar Nemzetnél és a Magyar Rádiónál is. 1968-tól jogtanácsos és a sajtóosztály vezetője volt a Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál, illetve a PRO Menedzser Iroda igazgatói tisztjét töltötte be. Tevékenységének szerves és meggyőződésesen vállalt része volt a korabeli kádári kultúrpolitika irányelveinek a magyar könnyűzenei szférára vonatkozó céltudatos végrehajtása, ami elsősorban a cenzúrát jelentette. Ilyen irányú döntéseit általában elválaszthatatlanul befolyásolták a tevékenysége során fellépő személyes és szakmai konfliktusokban kialakuló rokon- és ellenszenvek; utóbbiakat általában sem maga, sem az érintett zenészek nem titkolták. Számos zenész karrierjét nehezítette meg, vagy lehetetlenítette el. 1990-ben jelentek meg visszaemlékezései Hogyan készül a popmenedzser címmel. (Forrás: Wikipedia)

 

 

– Az Erdős Péter elleni támadások a Hungarotonban betöltött szerepét is vitatják.
– Amikor Péter a Neoton Família menedzsere lett, a Pro Menedzser Iroda igazgatója volt. A Hungarotont Bors Jenő igazgatta, Vilpert Imre, Boros Lajos és Révbíró Tamás, Nádori Péter adták ki és menedzselték a lemezeket.

– Idén novemberben rendezik meg Veszprémben a Music Hungary-t, a zeneipar éves konferenciáját. Ez a téma megállná ott a helyét?
– Helye lenne a témának és Pásztor Lászlónak kellene mesélnie róla. Ő már a korai időkben is a Neoton Família zenekarvezetője volt. Nagyon érdekel, hogy őt miért nem kérdezik meg soha erről.

A Neoton Família 1977-ben Fotó: Neoton Família hivatalos

A Neoton Família 1977-ben
Fotó: Neoton Família hivatalos

 

Megkérdeztem Lacit a közelmúltban, és ugyanazt mondta el, amit te. Akkor az Interpop Fesztiválról is beszélgettem vele. Említette, hogy 1985-ben, egy balatoni Neoton koncert után az egyik siófoki bárban ő maga figyelt fel Zoltán Erika tehetségére.
– Igen, emlékszem! Ott indult el Erika karrierje. Akkoriban Joós Pisti volt Erika férje, aki Pásztor Lacival közösen ma is igazgatja a Magneoton nevű lemezkiadót.

– Akkor már nagyon népszerűek voltatok a Neotonnal. Van is egy felvétel arról a koncertről. Milyen érzés visszanézni magad?
– Mindig nagyon féltem a tévéfelvételektől. Amikor azonban visszanéztem magunkat, nagyon jó érzés volt látni, hogy színvonalas műsort adtunk.

 

– 2022. október 22-re csúszott az Arénás Neoton koncert, és azon a napon lesz a születésnapod is. Szép ajándék. Ha a jövőbe nézel, mit szeretnél még megélni?
– Nagy álmom, hogy az Arénára egyszer ez legyen kiírva: Éva koncert. A pályámról szólna, a Ki Mit Tud?-tól a Neoton Swing-ig. Kordokumentum- és beszélgetés is lenne, nem kizárólag koncertprogram. Szeretném azt is, hogy a fiam sikeres legyen a színpadon és a televíziós műsorkészítésben is.

Csepregi Éva és fia, Hietlie Dávid Fotó: Baracs János

Csepregi Éva és fia, Hietlie Dávid
Fotó: Baracs János

 

– A fiad, Dávid idén megnősült. Eszedbe jutott már, hogy talán hamarosan nagymama leszel?
– Az esküvői beszédemben elmondtam, hogy remélem, hamarosan unokákkal is megajándékoznak bennünket. (nevet)

Csepregi Éva, fia, Hietlie Dávid és Dóri, Dávid felesége a Balatonnál Fotó: Csepregi Éva családi

Csepregi Éva, fia, Hietlie Dávid és Dóri, Dávid felesége a Balatonnál Fotó: Csepregi Éva családi

 

– Gyerekként szerény körülmények között nőttél fel. A te szüleid megélték a sikereidet?
– Nem volt pénzük, a háború tönkretette az életüket. 1998-ban haltak meg, és igen, átélhették, hogy világszerte népszerűvé váltunk. Nagy ajándék ez mindannyiunk számára.

– Fiatalon titkárnőként dolgoztál a Chinoin Gyógyszergyárban. A pályatársak közül Kovács Kati is dolgozott rövid ideig orvosírnokként. Akkoriban az egészségügy jelentette az alternatívát a fiatalok számára?
– A Chinoin Gyógyszergyár gépkonstrukciós osztályán dolgoztam. A gyógyszergyártáshoz nem volt köze, hiszen műanyaghegesztő-gépekkel foglalkoztak a mérnökök, de akkoriban tényleg nagyon népszerű volt az egészségügyi pálya minden szeglete. Igazad van, nagyon jó meglátás. (nevet)

– Hogyan emlékszel vissza a régi balatoni éjszakákra?
– Az
1974-es Ki Mit Tud?-ot követően már turnéztunk a Balatonnál a Kócbabákkal. Olyan művészekkel léptünk fel, mint a Kis Latabár (ifj Latabár Kálmán – a szerk.), Hofi Géza, Aradszky László és Zentai Anna. Magunknak szerveztük a koncerteket, és személyautóval mentünk a fellépésekre.

 

A Kócbabák együttes alapító tagjai voltak Babits Marcella (Marcellina), Csepregi Éva és Fábián Éva. Az 1972-es Ki mit tud?-ra alakult meg a vokáltrió. Első dalaik olasz slágerekből lettek átdolgozva. A trió 1979-ben Fábián Éva kilépésével megszűnt. Mindegyikük szólókarriert kezdett, Csepregi Éva a Neoton Famíliával maradt és mellette szólókarriert is folytatott. (Forrás: Wikipedia)

 

Csepregi Éva a Balaton partján Fotó: Csepregi Éva családi

Csepregi Éva a Balaton partján
Fotó: Csepregi Éva családi

 

– A Neoton Famíliával hányszor jártátok körbe a Balatont egy szezon alatt?
– A Neotonnal már az ORI-turnék keretében léptünk fel a Balatonnál. A nyári szezon alatt kétszer is koncerteztünk a legnagyobb szabadtéri színpadokon. Balatonelle és Siófok voltak a kedvenceim.

Siófokon történt veled egy kisebb baleset is.
– Szakadt az eső, és akkor még nem voltak fedett szabadtéri színpadok. Nagyon csúszós volt a deszka és többször is elestem, de nem lett komolyabb bajom.

Fotó: Neoton Família hivatalos

Fotó: Neoton Família hivatalos

 

– Az idei siófoki Plázsos koncerten melyik dal ütött a legnagyobbat a bezártságot követően?
– Az idei nyarunk első koncertje volt, iszonyatosan sokan voltak. A Kétszázhúsz felett, a Nyár van, a Santa Maria, a Zsebkendő és a Holnap hajnalig a legnagyobb koncert favirotok.

csepregi-eva Fotó: Neoton Família hivatalos

Fotó: Neoton Família hivatalos

 

– Manapság mivel töltöd az idődet a Balatonnál?
Zamárdiban van egy kis házam. Nyár elején, pár napig voltam ott a családommal. Ilyenkor mindig ellátogatok Tihanyba is, és elcsendesedem egy kicsit az apátságban.

 

Tudtad, hogy Éva a Balatonnál ismerte meg első igazi szerelmét?

Itt pedig arról mesél, hogy a Balatonnál csókolózott életében először.

Még több retro balatoni sztárral készült interjút olvashatsz itt.

Nézd meg itt Csepregi Éva és a Neoton Família fotógalériáját, kattints a képre!

 

Nyitókép: Baracs János/Csepregi Éva hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva