magyarnemzet.hu | 2023.07.13. 08:49
Lecsapott a vihar a Balatonra, óriási károkat hagyott maga után
A tűzoltók dolgoznak a károk elhárításán, késnek a balatoni vonatok.

Főként Zala, Vas, Somogy és Győr-Moson-Sopron vármegyékben okozott károkat eddig az átvonuló hidegfront. A tűzoltókat kidőlt fák, megbontott tetők, autókra zuhant fák miatt riasztották.

A Zala vármegyei Bödeházán egy nagy fa szakadt a villanyvezetékre és az útburkolatra. Kidőlt fák okoztak károkat Zalaszentbalázson, Lentiben és Lakhegyen és Bocskán. Vas vármegyében Sárváron egy autóra dőlt fa miatt hívták a tűzoltókat.

Somogy vármegyében Fonyódon, Kaposváron és Balatonszárszón az utat elzáró, magasban lógó vagy éppen villanyvezetéket leszakító fákat távolítják el az egységek.

A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán.

Késnek a vonatok

A csütörtök reggeli vihar miatt a Kaposvár–Gyékényes–Murakeresztúr–Nagykanizsa vonalszakaszon, továbbá Boba és Ukk, valamint Abaliget és Bükkösd között feszültségkimaradás miatt áll a forgalom, Sávoly és Zalakomár között a biztosítóberendezés is meghibásodott – informálta az MTI-t a Mávinform.

A Székesfehérvár–Nagykanizsa, a Dombóvár–Gyékényes, a Celldömölk–Boba–Zalaegerszeg, a Dombóvár–Pécs vonalon a vonatok várakozásra kényszerülnek, hatvan-kilencven perccel megnőhet a menetidő. Nagykanizsa felől a dél-balatoni vonalszakaszra jelentős késéssel érkeznek a távolsági vonatok.

A Karádról 5:48-kor Kaposvárra elindult személyvonat egy kidőlt fa miatt várakozik Bonnya előtt. Útját várhatóan jelentős késéssel folytatja.

Itt a hidegfront, kiadták a riasztást

Kelet felé halad a hidegfront, emiatt Baranya, Tolna, Fejér, Pest és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásaira a legmagasabb, piros fokozatú riasztást adták ki heves zivatarok veszélye miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az érintett térségekben heves zivatarok várhatók, kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Másodfokú, narancs riasztás van érvényben Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegye egyes területein.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint csütörtökön az érkező hidegfront mentén nagy területen, kiterjedten, több hullámban várható heves zivatarok kialakulása. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a nap második felére egyre inkább a déli, délkeleti, illetve keleti tájakra korlátozódhatnak a leghevesebb zivatarok. Késő estére északnyugaton már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör.

 

A legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű, néhol öt centiméteresnél is nagyobb jég, óránként 80-100 kilométeres erősségű vagy ennél erősebb szélvihar, és felhőszakadás is előfordulhat.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: magyarnemzet.hu
Nyitókép: Somogyi Csaba/Viharvonal Viharvadász csapat – illusztráció

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva