Szaniszló Hajnalka | 2021.09.04. 08:00
Margaret Island új lemez: Fonyódon íródtak a dalok
Megjelent az új Margaret Island lemez. Az albumot teljes egészében Fonyódon, Viki otthonában írták, fél év közös elvonulás alatt.

Hullámzó időszakot ölel fel a Margaret Island negyedik nagylemeze, a Hol marad az én történetem. Az album leginkább a 2020-as évről, a csapat belső folyamataiban, gondolataiban végbemenő változásokról mesél. Az összes korábban megjelent közül talán ez lett a legszemélyesebb. Az albumot teljes egészében Fonyódon, Viki otthonában írták, fél év közös elvonulás alatt.

– Bejött ugyanis egy olyan intim faktor, amire mi sem számítottunk – fogalmazta meg a zenekar énekesnője.

Itt mindent megtudhatsz a zenekar legújabb klipjéről.

Margaret Island Fotó: Sivák Zsófi

Margaret Island
Fotó: Sivák Zsófi

 

– Számomra a Hol marad az én történetem ugyanúgy kísérletező jellegű, mint az eddigiek, de az alkotói folyamat jelentősen eltért a korábbiaktól, a 2020-as lezárásokkal bejött ugyanis egy olyan intim faktor, amire mi sem számítottunk. Közel fél évet voltunk összezárva, és ez alatt született meg a most megjelent lemez gerince. A teljes anyagot Fonyódon, a nappalinkban vettük fel, így a legnagyobb inspirációs forrást az ottani környezet, az állatok és a víz közelsége jelentette, ami egyben mentsvárunk volt ebben a rendhagyó, bizonytalan időszakban. Úgy érzem, hogy Kristóffal nagyon megtaláltuk a közös hangot a dalszövegek írásánál: egyre ügyesebben tudjuk egymás gondolatait befejezni. Bálintnak pedig abban volt óriási szerepe, hogy letisztázzuk az ötleteket: ő segített a földön tartani a lemez anyagát.

Használtunk hangjegyzeteket a kertben zajló madárcsicsergésről, fűnyírásról, sőt, még a Balaton hullámainak hangja is visszaköszön az albumon

– mesélte Lábas Viki.

Hangzását tekintve a korábbi margaretes zenei világ kiegészül egy újfajta megközelítéssel is, annak köszönhetően, hogy Toldi Miklós produceri munkája végigkíséri az anyagot.

Margaret Island Fotó: Sivák Zsófi

Margaret Island
Fotó: Sivák Zsófi

 

– Ez volt az első alkalom, hogy egy olyan producerrel dolgoztunk együtt, aki az összes dalba és a lemez ívébe is beletette tudását. Miki rengeteget adott hozzá: nemcsak a hangzás lett sokkal poposabb sőt, néhol elektronikusabb, hanem hozott magával egy olyan megnyugtató, stabil magabiztosságot, ami ránk és a kreatív folyamatokra is nagyon pozitívan hatott.– mondta Törőcsik Kristóf basszusgitáros.

 

– Az anyagban abszolút benne van a balatoni ház, a természet, ez adja meg az album karakterét: használtunk hangjegyzeteket a kertben zajló madárcsicsergésről, fűnyírásról, sőt, még a Balaton hullámainak hangja is visszaköszön az albumon. De ilyen például Viki régi pianínója is: ezen lettek felvéve az akkordok, és bár nem szól hibátlanul, egy olyan egyedi hangzást ad, amiről tudjuk, hogy ezt csak mi tudjuk megcsinálni. Frissítő volt ez a változatosság, ami annak is köszönhető, hogy a már a korábbi lemezekről ismert Hujber Szabolcs mellett, most először Szepesi Mátyás dalszövegíróval is együtt dolgozhattunk. A megújulás mellett azért azt a hagyományt is továbbvittük, hogy legyen egy Bródy János dalszöveg is a lemezen. Nem mellesleg feldolgoztunk egy olyan korábbi Fonográf-dalt is, ami tökéletesen illett a hetedik születésnapját ünneplő zenekarhoz. – tette hozzá Füstös Bálint gitáros.

Fotó: Margaret Island

 

Nyitókép: Margaret Island hivatalos/Sivák Viki

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva