Góz Lilla/sonline.hu | 2022.08.07. 08:00
Még a kutyák is SUP-ra pattannak
A fonyódi kutyás strandon nagy közönség kedvenc az ebekkel való sportolás.

Sup virslivel

A fonyódi kutyás strandon nemcsak kisebb, de a nagy testű ebek is előszeretettel pattannak supra. Csonka Bence és barátai több mint ezer kutyát ültettek fel már itt a deszkára.

– Sok a visszatérő vendégünk, akik a környéken nyaralnak, és hozzák magukkal kedvenceiket is – mondta Csonka Bence.

kutyás sup kutya balaton
Forrás: support Fonyód

– Az ország minden tájáról érkeznek hozzánk két- és négylábú vendégek. Járt nálunk csivava, német dog, legutóbb pedig farkaskutyák próbálták ki a supozást, egy bernáthegyit pedig csak négy virs­livel sikerült a deszkára csalni – mesélte.

Forrás: support Fonyód

– A kutyák legtöbbje egyből felugrik, az ebek mindössze 1-2 százaléka nem marad fenn. Kell 10-15 perc, mire megszokják, megtalálják a legstabilabb pontot a deszkán. Gazda és kutya is mentőmellényt kap. Igazi élmény, ráadásul a kutyák vázizomzata is erősödik, és ha közben néha beengedjük a vízbe úszni, az kiváló erősítő és ízületkímélő testmozgás a számára – sorolta a jótékony hatásokat. Kiemelte: fontosnak tartják, hogy segítsenek nehéz sorsú kutyáknak, támogatják a Eszkuláp Állatvédő Egyesületet.

 

Be kell tartani a játékszabályokat, nem árt az óvatosság a melegben

Egyesek szerint káros hóbort, mások szerint az ebek imádják, és az egyensúlyérzéküket, izomzatukat is javítja, ha együtt ringatózhatnak a vízen a gazdival.
– Be kell tartani a játékszabályokat, és akkor sok kedvező hozadéka lehet a közös deszkázásnak – mondta Gippert Róbert kaposvári állatorvos. Hozzátette: a deszkán szükséges mozgáskoordináció a fizikoterápiás gyakorlatokban is szerepel, amikor mozgásszervi vagy idegrendszeri problémákkal küzdő állatoknál hasonló egyensúlygyakorlatok révén a vázizmokat erősítik labdán vagy puhább felületeken. Megjegyezte: a vízi sportok esetében a veszélyekre is figyelni kell. – Felhevült testtel a vízbe pottyanás után kialakulhat szívprobléma, sokk, vagy ha sokáig áll a deszkán a kutya, hőguta és napszúrás léphet fel, ezért az állat folyamatos vizezésére figyelni kell – emelte ki Gippert Róbert.

 

 

Trópusi gyökerek

Öt évvel ezelőtt született meg az ötlet egy evezés közben, hogy sup kölcsönzőt nyisson Csonka Bence barátaival a kutyás standon. Mivel a keszthelyi kutyás strand kisebb területű és a balatonföldvárin pedig nincs adott infrastruktúra ehhez, így egyedülálló módon a fonyódin tudnak a gazdik evezni kedvenceikkel. Az évek alatt több mint ezer kutyával fordultak meg náluk. Sok a visszatérő vendég, akik a környéken nyaralnak és hozzák magukkal kedvenceiket is.

– A supozás Hawaiiról ered, az 1950-es években szörfoktatók evezőkkel a kezükben felálltak a deszkákra, hogy jobban lássák tanítványaikat, majd meghonosították a sportágat – mesélte Csonka Bence, a kölcsönző vezetője. Hozzátette: az ország minden tájáról érkeznek hozzájuk két-és négylábú vendégek. – Járt nálunk csivava, de német dog is, legutóbb farkaskutyák próbálták ki a supozást, sőt egy bernáthegyi is ellátogatott hozzánk, amelyet négy virslivel sikerült a deszkára csalni.

Kiemelte: fontosnak tartják, hogy segítsenek nehéz sorsú kutyáknak, a hétvégén minden egy órás sup bérlés árából ezer forinttal támogatják a Eszkuláp Állatvédő Egyesületet. A nyár folyamán több programmal is készülnek a turistáknak.

– Lesznek naplemente túrák, fél hétkor egy díjmentes oktatást követően egy másfél órás evezésre indulunk a fonyódi magaspart alatt egészen a béletelepi strandig – mondta el Csonka Bence.

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Mihály Szilvia/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva