likeBalaton.hu | 2024.04.16. 08:00
5 szuper program Gyenesdiáson – rejtett kincsek
Gyenesdiás és környéke a strandon túl számos felfedeznivalót is rejteget, amelyeket érdemes megismerni.

Nem könnyű versenyre kelni a Balatonnal. Ringató hullámai, vidám strandjai, a víz közelsége könnyen magára vonja az utazó figyelmét. A vizes szórakozás mellett azonban számos felfedeznivalót is rejteget a környék, amire érdemes odafigyelni.

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők. Különleges ékszerdobozt találhatnak azok, akik közelebbről is megismerik a Balaton-parti település látnivalóit. Most a település rejtett kincseiből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Kézműves tradíciók egy hagyományos paraszti portán

Gyenesdiásra Keszthely felől érkezve az első ikonikus épületcsoport, amely fogad, a Kerámiaház, a Miska Pince és a körülötte lévő porta. A kiállítóhelyként, üzletként és egyben lakóházként is funkcionáló épületegyüttes tavaly nyerte el végleges formáját. Itt megismerhetjük a mögötte álló kreatív, hagyományőrző- és örökítő családot, motivációjukat, amellyel ezt a jellegzetes, hívogató látványt megálmodták a település kapujában. A Pék házaspár portáján gyönyörű kerámiák várják a látogatókat, és kihagyhatatlan attrakció a család által 2022-ben áttelepített, felépített és restaurált 170 éves Miska pince, amely egyedülálló kerámiagyűjteménnyel büszkélkedhet.

A Pék házaspár portáján gyönyörű kerámiák várják a látogatókat.
Fotó: Tourinform Gyenesdiás

Állati kalandok erdőn-mezőn

A Festetics Imre Élményközpontban a környezeti nevelés mellett a látogatók közvetlenül is élményeket gyűjthetnek az élő környezetről. Megismerhetik a hazai erdők csülkös nagyvadfajait és betekintést nyerhetnek az őshonos magyar háziállatok világába is. A Természet Háza Látogatóközpont épületében interaktív látványelemek és fotók segítenek a környék élővilágának megismerésében, miközben egy akusztikus és vizuális effektekkel, élethű preparátumokat is tartalmazó, diorámákkal színesített kiállítást is bejárhatnak.

Az Élményközpontban AR (kiterjesztett valóság)-alkalmazásásal is megelevenedik az erdők állatvilága.

A Festetics Imre Élményközpontban a környezeti nevelés mellett a látogatók közvetlenül is élményeket gyűjthetnek az élő környezetről
Fotó: Tourinform Gyenesdiás

Különleges dallamok a Balaton partján

2022-ben nyílt meg Gyenesdiás új látványossága, a Surber család verkli múzeuma. A korábban Keszthelyen kiállított, egyedi gyűjtemény új környezetben várja az érdeklődőket, vezetett bemutatóval, kis csoportok részére. Az ország egyik unikális, egyedi témájú kiállítása mögött egy aktív, immár Gyenesdiáson élő svájci házaspár áll, amelyhez a Keszthelyi Nemzetközi Verkli Fesztivál alapítása is köthető. Az új attrakcióban megszólalnak a több száz éves mechanikai zeneeszközök, így a látogatás egy minden korosztály számára szemet és fület is gyönyörködtető különleges élményt tartogat.

A Surbi’s Verkli Múzeumban megszólalnak a több száz éves mechanikai zeneeszközök
Fotó: Tourinform Gyenesdiás

A kincseket rejtő hegytető kályhái

A gyenesdiási kályhadoktort messze földön is ismerik. Antikkályha-gyűjteménye a XIX. század és a XX. század elejének különleges iparművészeti alkotásait tárja a kíváncsi szemek elé. A látogatók a magángyűjtemény megtekintése mellett megismerkedhetnek a restaurátor-mesterrel is. Kezei között a régi, rossz állapotú darabok, míves háztartási eszközök, vaskályhák visszanyerik régi dicsőséges külsőjüket.

Antikkályha-gyűjteménye a XIX. századból és a XX. század elejéről
Fotó: Tourinform Gyenesdiás

Fűben, fában, földben, vízben az orvosság

A diási Vízimalom nemcsak látnivaló, hanem igazi boszorkánykonyha, füvesasszonya megannyi kence és gyógyító hatású növény között várja a látogatókat. A helyszín Pékmúzeum, Festetics Fűszerkert és Herbárium egyben, ahol tavasztól adventig tematikus programok, gyógynövényes workshopok várják a látogatókat. A múlt praktikái mellett a helyszín az innováció és az ökotudatosság találkozási pontja is. A felújított Vízimalom épülete mellett csörgedező Malom-patak mentén, a Forrás-tanösvényen juthatunk el a Balatoni Bringakörútra.

A Diási Vízimalom füvesasszonya megannyi kence és gyógyító hatású növény között várja a látogatókat
Fotó: Tourinform Gyenesdiás

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Festetics Imre Élményközpont
Fotó: Tourinform Gyenesdiás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva