Mihály Szilvia | 2022.04.09. 14:00
A húsvéti nyuszi egész évben vár a Balatonnál - ne vidd haza
A színes családi programok mellett a felelős állattartásról is sok szó lesz húsvétkor a gyenesdiási állatparkban. Karácsonyra sem veszünk rénszarvast, most se vegyünk élő nyuszit.

Április 17-én tartják a gyenesdiási Festetics Imre Élményközpontban a Nyuszifül fesztivált. A programokat úgy alakították, hogy minden korosztály jól érezze magát, miközben megismerkedik a körülöttünk élő állatokkal.

Több fajnál megszülettek már a kicsinyek, láthatsz néhány hetes kis bárányt, vadmalacot, muflont és bivalyt is, de közelről szemlélheted a szarvasok új, most növő barkás agancsát is.

Kattints ide, és ismerd meg az itt élő állatfajokat.

A kék szemű fekete bárány
Fotó: Mészáros Annarózsa

Szó szerint kezes bárányok

– Lesz családi kvízjáték több állomással és tojásvadászat, amikor a park területén elhelyezett állomásokon lesznek a feladatok. A családok pecsétgyűjtő füzetet kapnak, melyben a feladatok teljesítése után gyűjthetik a pecsétet. Az elrejtett tojásokat nem kell összeszedni, csak a rajtuk levő betűkből kell összerakni egy szót, de figyelni kell, mert olyan betűket is kitettünk, melyek egy másik szó részei. A pecsétek és a betűk összegyűjtése után ajándékot kapnak a résztvevők – tudtuk meg a park ökoturisztikai vezetőjétől, Varga Péterné Judittól. – A báránysimogatónkban egy egy év körüli merino kos bárány és egy cikta jerke várja a gyerekeket.

Őket kézből is etetheted, megsimogathatod majd. Idén született pici bárányt azért nem hoznak a simogatóba, mert ők még nagyon törékenyek, nem bírnák a folyamatos dögönyözést.

Arra vár, hogy megsimogasd….
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Nem maradhat el a gyerekek kedvence, az arcfestés sem. Tíztől három óráig a tojásírás és berzselés rejtelmeibe pillanthattok be. A természetes anyagok használatával sokkal különlegesebb színű tojásaid lesznek, mintha mű, bolti festék anyagokat használnál.

Hagymahéjjal festett berzselt tojások
Fotó: Mihály Szilvia

Tudd meg, mi az a berzselt tojás, kattints.

Karácsonyra sem veszünk rénszarvast….

– Kifejezett nyuszi simogató nem lesz nálunk, de három időpontban, 11.00, 13.00, és 15.00 órakor bemutatjuk az óriás magyar nyulat a háziállat-bemutató területén.

Ekkorára is megnőhet egy nyuszi
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Szeretnénk felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Sokat vesznek húsvétra ajándékba a gyerekeknek kis nyuszikat, aztán az ünnepek után jön a probléma az állatok elhelyezésével, mert nem mérik fel, hogy a nyúltartás egy éveken át tartó felelősség, kötöttség, az állatokról az ünnep elmúltával is gondoskodni kell.
Elmondjuk a nyuszikkal együttjáró feladatokat, a megfelelő hely megtalálásától az etetés, itatás, almozás, napi szintű foglalkozás fontosságáig, és az ezzel járó költségekről is szót ejtünk.

Sokan csak otthon döbbennek rá, hogy a nyuszi nemcsak eszik, hanem ürít is, sőt, hetek múlva elkezdenek nőni, és ha nem kifejezetten törpenyulat vásárolnak, akár egy hat-hét kilós, a macskánál is nagyobb házi kedvencük lesz. Itt megnézhetik a vendégek, mekkorára nő egy felnőtt állat, hogy bármilyen pihe-puha, ez akkor sem egy plüss, könnyen megsérülhetnek, nem szabad őket erősen megszorítani.

Csak akkor vegyél nyulat, ha felkészültél a hosszú évekig tartó feladatra
Fotó: Mészáros Annarózsa

Óriás nyúl és kisinasok

– Az óriásnyúl nemzeti kincsünk. A baknyulunk közel 7 kg-os. 2003-ban ezt a fajtát nemzeti kinccsé nyilvánították. Négyféle színváltozatban léteznek, az itt látható vadas mellett fekete, fehér és vasderes színűek lehetnek. A fehérek a legkényesebbek, a feketék a legritkábbak. Pár ezer példány van belőlük, alapvetően a húsuk miatt tartották őket. Hasonlítanak a mezi nyúlhoz, a két világháború között tenyészették ki a fajt a parlagi nyúl, a vadas nyúl és a belga óriás nyúl keresztezéséből.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A tavaszi szünet első és utolsó napján érkeznek hozzánk a kisinasok. A gyerekek megismerik az állatok körüli feladatokat, a könnyebb munkákat ők is elvégezhetik, megtanulják a felelős állattartást. A baromfiudvarban takaríthatnak, etethetik a szelíd háziállatokat, segíthetnek az itatók feltöltésében is.

Nézd meg az állatparkban készített képeinket:

Kattints, itt a Nyuszifül fesztivál részletes programja.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva