likeBalaton.hu | 2022.08.03. 12:00
A vízimentők tanácsai: így lesz biztonságos a fürdőzés
A vízimentő szakember hangsúlyozza: a Mentőöv Program segíti a strandolók biztonságát.

A Mentőöv programot négy éve indították a Balatonnál

A biztonságos fürdőzést szolgáló információkhoz juthatnak a strandolók, újabb Mentőöv-táblákat helyeztek el, ezúttal a gyenesdiási Játék-és a gyenesi Lidóstrandon.

Táblák a biztonságért: már nyolcvanöt darab van belőlük a tó körül

Ezzel már nyolcvanöt ilyen információs tábla segíti a biztonságos fürdőzést és a gyors segítséghívást a Balatonon. A Mentőöv program négy éve kezdődött a Balatoni Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság, a Balatoni Fejlesztési Tanács és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának összefogásában. A Mentőöv tábláiról a strandolók olyan információkhoz juthatnak, amelyeket nehezen vagy egyáltalán nem találnak meg máshol, pedig fontosak a biztonságos strandoláshoz.

A táblákat úgy helyezték el, hogy aki a vízbe indul, kapjon információkat arról, hol és mennyire mélyül a meder az adott strandon.

A viharjelzés értelmezéséről, illetve a sokat ismételt, de talán nem eléggé komolyan vett alapvető fürdőzési tanácsokról informálnak.

A táblákat hétfőn délelőtt Bagyó Sándortól, a VMSZ elnökétől (j) vette át jelképesen Gál Lajos polgármester
Fotó: VMSZ

 

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke

A szakember számos alkalommal beszélt már nekünk a balatoni fürdőzésről, a viharokról, a biztonságról és a vízimentők munkájáról is. Itt találod az összes információt ezzel kapcsolatban.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Viharjelzések és az elsősegély-helyek listája is szerepel a táblákon

Ezek a táblák azt is mutatják, hol van a strandon elsősegélyhely, és természetesen a 112-es számot is ráírták. Ezenfelül számsor is szerepel rajtuk, nagy betűkkel írva, ez a strand kódja, amely segélyhívás esetén megkönnyíti a pontos helymeghatározást a vízimentők vagy a mentők számára. A segélykérő kód alapján könnyen megállapítható a segélykérő helyzete, mivel a kód első négy számjegye az adott település irányítószámát mutatja, az ötödik-hatodik szám a strand kódját, az utolsó két szám pedig az adott strandon található strandlépcső vagy egyéb vízbe jutási lehetőség sorszámát jelöli. Gondoltak a külföldiekre is, a táblákon szereplő QR-kódok segítségével angolul, németül és oroszul is olvashatók a fent felsorolt információk.

 

Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

 

 

 

 

 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva