Mihály Szilvia | 2019.08.16. 11:00
Békából királyfi? A Balatonnál minden megtörténhet!
Vízen úszó hatalmas békafigura bukkant fel a gyenesdiási strandon, úszott, énekelt, és várta a királylányt! Nézd meg, mi történt!

Egy vízibiciklire szerelt óriásbáb volt a főszereplője a gyenesdiási Klassz a Parton esemény előadásának. Az Alela Kulturális Egyesület műsora a strandolókat szólította meg, akik először csodálkoztak, majd a vízen és a parton is szó szerint követték a produkciót. Abbahagyták a vízben a labdázást, ugrálást és körbevették az óriásbábot.

Fotó: Mihály Szilvia

Nem mindennapi látvány volt, ahogy a fürdőzők között megjelent egy hatalmas béka, ráadásul dobszó és ének kíséretében.

Az alaptörténet, a királylány és a béka szerelme az elfogadásról, szeretetről szól. A béka várja a királylányt, aki szeretetével és csókjával segíti őt átváltozni, újra emberré válni. A művészek az előadás során érzéseiket dalban fogalmazzák meg, és egy 5 méteres bábu segítségével jelenítik meg.

Amilyen hirtelen felbukkantak a strandolók között, úgy tűntek el a közeli nádasban a taps után, ezzel is továbbgondolkodásra késztetve a nézőket.

A meghökkentő vízi attrakció rendezőjével, Székely Andreával beszélgettünk.
– Egyértelmű volt számomra, hogy a Balatonra hozzuk ezt a produkciót, ez a gyönyörű tó kívánja a vízi játékokat. Korábban már rendeztem balatoni báb-előadást, Helka a Balaton tündére címmel. A Balatonhoz való kapcsolatom nagyon mély, már régóta gondolkodom azon, hogy az óriásbábokat a vízen is megmutassuk a közönségnek, kíváncsi voltam, milyen élményt lehet adni ezáltal.

– Én úgy láttam, hogy a közönség együtt mozgott veletek a vízen és a parton is.
– Igen, nagyon jó volt látni, hogy így magával ragadtuk a strandolókat. Nagyon váratlan volt, hogy az előadás közben is tapsoltak. Gyenesdiás azonnal, még látatlanban befogadta a produkciónkat, és a Klassz a Parton esemény kapcsán tudjuk ezt itt előadni. Remélem, a következő évben több balatoni helyen is játszhatunk majd.

– Miért pont vízibiciklire szereltétek a bábot?
– Mindenképp kellett egy mozgó színpad, egy vízi jármű az óriásbáb átalakuláshoz. A vízibicikli elég stabil, sokan elférnek rajta, viszonylag könnyen irányítható és egyenletes tempóban halad, miközben tudjuk mozgatni a figurát.

– Ez a partról nem tűnik túl nehéznek, de azért közelről ez a báb nem olyan kicsi.
Igen, ez egy 5 méter magas báb, de a tervezésnél nagyon fontos volt, hogy a részei ne legyenek nehezek, hogy a szél átfújjon rajta.

– Hányan vannak fent az úszó színpadon?
A vízibiciklin négyen vannak, két zenész, két színész, ők irányítják a járművet, és mozgatják a bábot is, hangosítják az eseményt.

– Mi a célja az előadásnak?
A szórakoztatáson túl a továbbgondolkodás. Úgy rendeztük meg ezt a darabot, hogy egyfajta látomás legyen, hogy a strandolók elgondolkodjanak azon, honnét is bukkant fel a béka, és hol köthetett ki. Egy kis, strand melletti öbölből indultunk, és ide is érkeztünk vissza, hogy ez a látomásélmény hatásos legyen.
Az előadás után az emberek folytatják a strandolást, de elgondolkodnak a történeten, és talán átérzik a mondanivaló lényegét, az elfogadás és a szeretet erejét, hisz a csúf, zöld béka a királylány csókjától változott délceg királyfivá.

Remélem, hogy ezzel a báb-előadással a színházi kifejezési formák útján olyan gondolatokat, érzéseket tudtunk nyújtani, amelyek segítenek jobban megérteni, megérezni a világot, s benne önmagukat.

Fotó: Mihály Szilvia

Kiemelt kép: pixabay
Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva