likeBalaton.hu | 2021.05.16. 17:00
Bringás szervizoszlop segít már Gyenesdiáson és Balatonfűzfőn is
Gyenesdiáson és Balatonfűzfőn is nagy segítség a Balaton körül bringázóknak a szervizoszlop, mellyel az idei évtől várják a kerékpárosokat.

Ilyen szervizoszlop már Révfülöpön is segíti a bringásokat, de Paloznakon és Balatonalmádiban is van már ilyen létesítmény.

Új bringás szervizoszlop Balatonfűzfőn

A napokban átadott balatonfűzfői szervízoszlophoz az NBT által koordinált Bike Safe rendszert vették alapul, és a kerékpárosokat érintő programot a tanács támogatásával fejlesztették tovább. Így született meg a szervizoszlop ötlete, ahol kisebb javításokat lehet végezni, illetve bűn- és baleset-megelőzési információkat lehet olvasni. Az első oszlopot tavaly nyáron Révfülöpön adták át, majd hasonlót Balatonalmádiban és Paloznakon is elhelyeztek. Az NBT támogatásával a megyében még négy kihelyezését tervezik, és a program országos lesz. Az oszlopnál a bicikliszerelési eszközök, így pumpa, nyomásmérő, villás- és imbuszkulcsok találhatók, melyek alkalmasak egy gyorsjavításhoz.

A balatonfűzfői szervizoszlop átadása 2021-ben
Fotó: Penovácz Károly/Napló

Minden hasznos infó a balatoni bringázásról itt.

Már Gyenesdiáson is használható az új szervizoszlop

A Bringatanya szomszédságában találhatják meg a Balaton körül kerékpározók az új gyorsszervizt. A jól felszerelt oszlopon a pumpa mellett kisebb javításokhoz, gumicseréhez szükséges eszközök találhatók. Az oszlopot a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács adományozta.

Idén a Balatonnál további nyolc BikeSafe állomás létesül.

– Már negyedmillióan regisztráltak a BikeSafe rendszerben – tette hozzá a kommunikációs igazgató –, amelynek rendkívül jó a fogadtatása a bringások körében, s az ő kívánságuk alapján tavaly bevezettük a kerékpáros törzskönyvet, ami egy plasztik kártya, amelyen a jármű minden lényeges adata szerepel, s baj esetén rendkívül sokat segíthet a felderítésben – mondta a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója, Dr. Garamvölgyi László tábornok.

– A bringakörút megépülése óta mintegy 20 kilométernyi kerékpárút létesült a településen a Keszthelyi-hegység és a Balaton között, s fontosnak tartják, hogy ezeken a szakaszokon tájékoztató táblák és pihenők fogadják a bringásokat. Kiemelkedő helyszín a több mint két évtizedes Bringatanya, amely ma már gasztroturisztikai vonzerővel is bír. Ez a szervizpont és a hamarosan kiépülő kerékpáros pihenőhely biztosítéka lesz annak, hogy Gyenesdiás neve még inkább rögzüljön a kerékpáros társadalomban, amelynek körében a közeli termelői piac is rendkívül népszerű. A pandémia alatt egyre fontosabb lett a rekreáció, azon belül is a bakancsos és a kerékpáros turizmus, amelynek fogadására településünk felkészült – tette hozzá Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A gyenesdiási szervizoszlop
Fotó: Péter B. Árpád/zaol.hu

 

Forrás: veol.hu, zaol.hu

Nyitókép: A balatonfűzfői szervízoszlop
Fotó: Penovács Károly/Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva