Krausz Andrea | 2023.05.20. 08:00
Megválasztották a Balaton Fagyiját – balatonalmádi mangós fagyi lett a győztes
A balatonalmádi Amaretto Fagyizó tövises mangó sorbet-ja lett 2023-ban a Balaton Fagyija. A sajtos-tejfölös lángos ízesítésű fagyi különdíjat kapott.

Kerek évfordulóját ünnepli idén a Balaton Fagyija verseny. A Balatoni Turizmus Szövetség 10. alkalommal hirdette meg a versenyt, melyre összesen 20 fagylaltkölteményt nevezett 12 cukrászda, köztük balatonakarattyai, balatonalmádi, balatonfüredi, balatongyöröki, keszthelyi, marcali, balatonmáriafürdői, balatonboglári és balatonszemesi vendéglátóhely.

A versenyen résztvevő fagylaltok 2023-ban
Fotó: Nyitott Balaton – hivatalos

 

A versenybíráknak nem volt könnyű dolguk kiválasztani azt az egyet, ami a 2023-as évben a Balaton Fagyija címet birtokolhatja, illetve, amiért készítője az üzletében kiállíthatja a vándorserleget.

A zsűri tagjai a balatonalmádi Amaretto Fagyizó tövises mangó sorbet-ját választották meg 2023-ban a Balaton Fagyijának, készítője Varga Tamás.

Sajtos-tejfölös lángos ízesítésű fagyi

A pénteki versenyen különdíjat kapott a balatonmáriai Vitorlás Fagyizó sajtos-tejfölös lángos ízesítésű fagylaltja,

a balatonfüredi Bagaméri Fagyizó édes csalogány fagylaltja, valamint a balatonakarattyai Sissi fagyizó túrógombócos kompozíciója.

Somogyi Renáta, a versenynek helyet adó Bringatanya fagyizó fagylaltmestere és Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke a vándordíj átadásán
Fotó: Nyitott Balaton – hivatalos

Minden nevező fagyizót érdemes felkeresni

Az esemény az elmúlt években kiemelt médiafigyelmet kapott, a 2014. évi első verseny óta a nyertes fagylaltozók igazi turista zarándokhellyé váltak.

– A fagyi olyan aktív turisztikai termék lett, amely jól illeszkedik a többévszakos Balaton programjaihoz, illetve a Balaton fagyija verseny azért is fontos, mert – bár a cukrász szakemberek jól ismerik egymást – kiváló szakmai fórumot és találkozási lehetőséget is teremt számukra – mondta Fekete Tamás, a Szövetség alelnöke.

A szervezők a Balaton Fagyijának megválasztott finomságreceptjét mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik,

így a Balaton régió bármely cukrászdája elkészítheti a nyertes fagylaltot, amelynek köszönhetően a régió jó minőségű kézműves fagylaltjai még nagyobb népszerűségre tehetnek szert.

Az eseménynek a gyenesdiási Bringatanya, a Somogyi Fagylalt Műhely adta a helyszínt, amely idén nem indult a versenyen, de azt már több alkalommal megnyerte. Somogyi Renáta, a Bringatanya többdiplomás fagylaltmestere elmondta, az idei megmérettetés is bebizonyította, hogy mindig lehet tenni valami újat a pultba.

Szerinte a versenyen indult fagylaltozók mindegyikét érdemes felkeresni.

Somogyi Renáta korábban már fagylaltjával ezüstérmet is szerzett a fagylaltok Európa-bajnokságán, és úgy véli, sok magyar kreáció európai szinten is megállja a helyét.

Ezt erősíti meg Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke is. Szerinte a Balaton és környéke cukrászati szempontból kiemelkedő, de ha kimondottan a fagylaltra gondolunk, akkor különösen erős régiónak számít, mindezt megerősíteni tudták az idei verseny szereplői is.

Princzinger Péter, Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke elmondta,

a kerékpárosok gyakorta célállomásként jelölik meg a cukrászdákat,

miután a fagyis versenyen elindult cukrászdák jelentős része kerékpáros útvonal mentén működik, ezért itt a bringás turisták növekedése is várható.

Ezek a „célállomások”, közel kétszáz másik cukrászda, kávézó, fagyizó mellett, már megtalálhatók a BalatonBike365 applikáción belül is. Mint ismert: a BalatonBike356 oldalon, a 200 kilométeres tó körüli bringakör mellett további 800 kilométernyi jól kerékpározható utat találunk. A túrák előkészítésénél ezeket a fagylaltozókat is betervezhetjük az útvonalba.

Nyitókép: Nyitott Balaton- hivatalos

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva