Péter B. Árpád/zaol.hu | 2023.04.26. 18:00
Rügyfakadás Tavaszünnep volt Gyenesdiáson
A hagyományőrzés és az ökotudatosság került főszerepbe a hétvégi Rügyfakadás Tavaszünnep rendezvényén.

Huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Rügyfakadás Tavaszünnep eseményt Gyenesdiáson. A kétnapos fesztivál 1848-as honvédbemutatót, lovasprogramokat, versenyeket és számos túrát kínált a Keszthelyi-hegységben. A rendezvény nyitányán felsorakozott a Gyenesdiási Huszárbandérium Gál Lajos és dr. Vass László, no meg a már ekkor népes számú publikum előtt.

A Balaton-partra és a Keszthelyi-hegységre fókuszálva

A lassan negyedszázados programot a Föld napja tiszteletére szervezik. Annak idején Gyenesdiás az ökotudatosság útjára lépett, ennek jegyében létrejött a Forrásvíz Természetbarát Egyesület, amely a környezetvédelem zászlaját magasba emelve, gasztrokulturális és hagyományőrző rendezvényeket álmodott meg. A Rügyfakadás is e sorba illeszkedik.

A hangulatot a Boombatucada zenekar is fokozta
Fotó: zaol.hu/Péter B. Árpád

 

A Rügyfakadás Tavaszünnep kulturális, gasztronómiai és környezetvédelmi program is

– Ez a helyieket és a térségbelieket szólítja meg a természeti értékeink védelméért. Minden Rügyfakadás tavaszünnepnek van egy mottója, és e gondolatok alkalmasak arra, hogy a Keszthelyi-hegységben, illetve a térségben kibontsanak olyan kezdeményezéseket, amelyek eredményre vezettek az összefogás és a Föld tisztelete jegyében. Volt példa fásításra, forrás-újraöltöztetésre, és természetesen sok olyan kulturális jellegű zöldnapi programra, amelyre büszkék lehetünk – szögezte le Gál Lajos polgármester.

A rendezvényt ezúttal is ágyúszó nyitotta meg
Fotó: zaol.hu/Péter B. Árpád

 

– A szervező Forrásvíz Természetbarát Egyesület munkája az egész Balaton-régióban elismert, ezt jelzi az is, hogy nyolc településről vannak tagjai, akik megszólítanak olyan családokat is, amelyek akár csak egy fát magukénak éreznek – tette hozzá a településvezető.

A Szegedi III. Honvédzászlóalj majdnem a kezdetek óta elmaradhatatlan résztvevője a programindító látványos felvonulásnak. Ez az évszak és a szabadságharc összekapcsolódik, hiszen annak idején a tavaszi hadjárat világraszóló győzelmet hozott a magyar nemzetnek s a fiatal honvédseregnek.

A tavaszi honvédfelvonulás résztvevői a diási strandtól a Nagymezőig meneteltek, hívogatva a helyieket és a vendégeket a programra
Fotó: zaol.hu/Péter B. Árpád

 

– Egy igazi tavaszi hangulatú hagyományőrző fesztivál részesei vagyunk. Ilyenkor kicsit oktatunk is, megmutatjuk a korabeli fegyvereket, felszerelési tárgyakat. Ágyúszóval nyitjuk meg a rendezvényt, és később is tartunk bemutatókat, így talán kicsit közelebb hozzuk a fiatalokhoz, idősebbekhez a 1848-as szabadságharc eszméjét – mondta dr. Vass László hagyományőrző ezredes.

A Boombatucada tagjai egy katonai autón utazva fokozták a hangulatot a felvonuláson
Fotó: zaol.hu/Péter B. Árpád

 

– Közösségünket a történelem szeretete, illetve a nemes őrültség tartja egyben – mondta Dr. Vass László.

A hagyományőrző ezredes szerint akad gond az oktatási rendszerrel és a fiatalok érdeklődésével is, de a megidézett történelem még mindig vonzó sokak számára. Ezért a résztvevők akár kipróbálhatták a fegyvereket, vagy felhúzhatták a domboldalon az ágyút. Vagyis a história ezeken a programokon megelevenedik.

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: zaol.hu/Péter B. Árpád

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva