Péter B. Árpád / zaol.hu | 2022.06.05. 16:00
A fecskék is válogatnak, ha hévízi szállást keresnek
Nem nyerték el a Hévízen fészkelő fecskék tetszését a műfészkek, ezért álakították azokat.

Nem tetszettek a műfészkek

Lebontották a régi hévízi buszpályaudvar homlokzatáról a fecskéket akadályozó védőhálót, mert az gátolta a madarak fészkelését. A terület átalakítási, felújítási munkálatainak kezdetén a természetvédelmi hatóság előírta, hogy az itt költő fecskéket ki kell zárni az épület belső részeiből.
A madarakat persze nem akarták elüldözni, ezért az északi és a déli homlokzatra műfészkek kerültek. Ez azonban nem nyerte el a repülő lakók tetszését.

– Amikor a fecskék ősszel elmentek, lehálóztuk az épületet, s így a fecskefészkeket is, de mivel most visszatértek a madarak, ezért elbontottuk a hálót – fogalmazott Papp Gábor polgármester. – Persze, a műfészkek is fennmaradtak, és ez így lesz egészen augusztus végéig, tehát szabadon jöhetnek a fecskék erre a területre.

Ismét birtokba vehetik a fecskék a buszpályaudvaron megszokott életterüket
Fotó: HTV

Vissza a megszokott helyükre

A homlokzatokat ugyanis egyelőre nem érintik a munkálatok, így lehetett megoldást találni a visszatérő madarak nekik is tetsző „lakhatására”.
– Sajnos a fecskék a sűrűn rakott műfészkeket valószínűleg túlzsúfoltnak érezték, ezért kellett lebontani az épületről a hálókat, amelyek megakadályozták, hogy a régi buszpályaudvar épületét használják – mondta Sinka Gábor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegységvezetője. – Mindemellett kicsit szellősebbé is tettük a kihelyezett műfészkeket, felére csökkentettük a számukat, így reméljük, a fecskék újra elfoglalják fészkelőhelyeiket.

Nyitókép: pixabay
Forrás: zaol.hu

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Fecskeparadicsom a hévízi gyógytó körül

Gólyales a kócsagok között – Gyere velünk a Kis-Balatonhoz

Totó, a hattyú, embernek képzeli magát, most apuka lett

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva