Zaol.hu | 2022.06.26. 18:00
A magyarok megrohamozták Hévízt
Erősödik a belföldi turizmus a Nyugat-Balatonnál. Hévízen korábban a vendégek 70 százaléka érkezett más országokból, most a magyarok képviselik ezt az arányt. Van, aki azt mondja, már tavasszal "megrohamozták" a várost.

A közelmúltban Keszthelyen első díjat nyert „mindenmentes” Magyarok nagyasszonya tortát készítő Mozart cukrászda vezetője, Prosztovicsné Pópity Tímea szerint már tavasszal is sokan voltak Hévízen.

– Nagyon-nagyon durván indul a szezon, nem számítottunk erre

– adott turisztikai helyzetjelentést a vállalkozó. – Szerintem felülmúljuk az elmúlt két év hasonló időszakát, tulajdonképpen a roham áprilisban kezdődött – fejtette kis a hévízi cukrászda vezetője a Kossuth Rádió Országjáró című műsorában.

A Hévízi-tó
Fotó: Mihály Szilvia

A hazai vendégekre koncentrálnak

– Külföldről egyelőre a szokottnál kevesebben jönnek, főként a háború és a pandémia utóhatása miatt – összegzett Papp Gábor, Hévíz polgármestere, elárulva: megfordult a trend, korábban vendégeik 70 százaléka érkezett más országból, most a magyarok képviselik ezt az arányt.

Fürdőzők a Hévízi-tóban
Fotó: zaol.hu/Péter B. Árpád

– Mi pesszimista forgatókönyv szerint terveztük az évet, s a tavalyi adatokkal számoltunk – mondta Papp Gábor. – Vélhetően azonban ennél erősebb lesz 2022, mivel lassan mozdul a külföldi piac is, amelyre jó hatással lehet például a Hévíz-Dortmund repülőjárat. Az első gép nagyon jó töltöttséggel érkezett a múlt héten, és minden esély megvan arra, hogy ez így lesz a jövőben is. Természetesen további menetrendszerű, illetve a charter-járatokat szeretnénk elindítani, de változatlanul koncentrálunk hazai vendégeinkre, akik közül sokan fedezték fel a várost az elmúlt két esztendőben.

Hévíz 600-700 ezer vendégéjszakával számol idénre is, ám vélhetően a tavalyi adatot 100-150 ezerrel túlszárnyalja.

A polgármester szerint a következő esztendő már sokkal jobb lehet, de a ’19-es rekordszámokhoz majd 2024-ben térhet vissza a város.

Átalakuló trendek

Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. igazgatója kijelentette: „a nyári szezon teljesen rendben lesz”, azzal együtt is, hogy idén már vélhetően többen kelnek útra külföldre, mint az előző két esztendőben. S tovább árnyalja a képet a háború, amely miatt a korábban erős orosz és ukrán vendégkör elmarad, bár mindkét nemzetből akad látogató napjainkban is.
– Abban bízok, hogy a nyári időszak meghozza munkánk gyümölcsét, és a belföldi vendégek mellett egyre több osztrák, német, cseh, szlovák és akár lengyel látogatót fogadhatunk – folytatta a turisztikai társaság első embere. – Ugyanakkor látni kell, hogy részben a Covid és a háború miatt bizonyos trendek felgyorsultak, átalakulóban van a gyógyturizmus, amelyet ma már inkább egészségturizmusnak, megelőzésnek lehet nevezni. És ebben számolnunk kell a fiatalabb korosztályokkal is, amely máris érzékelhető városunkban, s érkezésükre készülünk, számítunk is.
Pálffy Tamás szerint a vendégek nagyon szeretik Hévízt, amelyet egy ideje már a térséggel együtt reklámoznak, hiszen az aktív turistákra az jellemző, hogy nem maradnak egy településen, hanem szeretik felfedezni, hogy 20-30 kilométeres körzetben milyen további lehetőségek vannak.

Forrás: zaol.hu

Nyitókép: zaol.hu/Péter B. Árpád



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva