Péter B. Árpád/zaol.hu | 2022.10.03. 18:00
Év Balatoni Háza – vándorkiállításon a díjazottak
Hévízre érkezett a tárlat, amely bemutatja az Év Balatoni Háza pályázat nyerteseit

Az Év Balatoni Háza díjazottjai vándorkiállításon mutatkoznak be

Az Év balatoni háza című építészeti pályázatnak idén vándorkiállításon láthatóak. A tárlat most Hévízre érkezett, és október 10-ig látható a könyvtárban.

A hat különleges épületet felsorakoztató tárlat megvalósulásához a Veszprém-Balaton EKF-projekt teremtette meg a lehetőséget. Az, hogy a fürdővárosban most először látható ilyen vándorkiállítás, annak is köszönhető, hogy

hévízi nyertese is van a kiírásnak. Ez a város újabb ékkövének számít, amely büszkeségre ad okot.

– Üdítő, amikor valami szépet, jót és időszerűt látunk, s büszkék lehetnek akár az idei nyerteseknek helyszínt adó települések is, hogy vannak ilyen minőségű épületeik. Azt szeretnénk, ha a tó egyre inkább a minőséget képviselné minden téren, s ez igaz az épületekre is, kivált azért, mert az elmúlt időszakban történtek olyan beépítések, amelyekre nem igazán lehetünk büszkék – hangsúlyozta Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke.

Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke
Fotó: zaol.hu/Péter B. Árpád

 

– A pályázat ötletgazdája a Balatoni Szövetség, amely 1904-ben jött létre, 1989-ben pedig újjáalakult, s egy 2016-os rendezvényén összegezte díjainak rendjét. A legjobb strandokat a Kék Hullám minősítő versenyen, a legszebb borokat a Balatoni Borversenyen, a minőségi épületeket pedig az Év balatoni háza című likebalaton.hu/cimke/az-ev-balatoni-haza értékelik, a Miniszterelnökség támogatásával – elevenítette fel Fabacsovics Zoltán, Veszprém megye főépítésze.

A strandok versenyén 2022-ben a legtöbb pontszámot a csopaki közösségi strand szerezte

 

A csopaki strand csúszdája
Fotó: Szücs Ildikó

 

Ennek a Nők a Balatonért Egyesület a gesztora, közreműködő partnerként pedig a Magyar Építesz Kamara s három balatoni szervezete, valamint a Magyar Építőművészek Szövetsége vesz részt a programban. A bírálat minden esetben kétlépcsős: előbb a beérkező dokumentumok alapján a zsűritagok jelölnek, majd a legalább 50 százalékos támogatottsággal bíró épületeket helyszíni szemlén tekintették meg bírálók, akik végül egy plenáris ülésen összegzik tapasztalataikat, s választják ki a győzteseket.

Idén a középület kategóriában a balatonfenyvesi gyermektábor, a lakóépületek között egy csopaki kávézó s egyben lakóház, a gazdasági épületek mezőnyében pedig a pécselyi Balogh Pincészet nyert.

 

 

A Magyar Építesz Kamara különdíját a felújított balatonboglári kultúrház, a Balatoni Szövetségét a füredi Lóczy-barlang Látogatóközpont, a Zala Megyei Építész Kamaráét pedig a hévízi Spa Residence Carbona társasház kapta. Ezeket

a Példaértékű épületek a Balatonnál című vándorkiállításon ismerhetik meg az érdeklődők, amelyhez minden helyszínen szakmai rendezvények, előadások társulnak.

Példaértékű épületek a Balatonnál. A különdíjas hévízi Spa Residence Carbona társasház tablója előtt Papp Gábor, a fürdőváros polgármestere és Lengl Zoltán, Zala állami főépítésze
Fotó: zaol.hu/Péter B. Árpád

 

A megye építészeti múltját és jelenét is megismerhették az érdeklődők

– Ez a pályázat a minőségi építészet népszerűsítéséről szól. Fontos, hogy a kiemelkedő, példaértékű épületek bemutatásával lehessen inspirálni az elkövetkezendő kivitelezéseket, s ezáltal haladhasson a települések fejlődése, fejlesztése a balatoni üdülőkörzetben – mondta Lengl Zoltán, Zala megye állami főépítésze.

Bemutatták Zala megye példaértékű épületeit

Fenékpusztán 27 épületet sikerült feltárni, s létezik egy vízió is arról, hogy ezekre alapozva régészeti parkot hoznának létre, amelyben bemutathatnák e kincseket.

– A keszthelyi Festetics-kastély Magyarország egyik legfontosabb, ma is látogatható főúri rezidenciájáról, ahol hajdan 101 épület állt. A Festeticsek, illetve a megye földbirtokosai főként Keszthely és Nagykanizsa környékére összpontosították területeiket, emiatt máshol elaprózott szerkezetű falvak jöttek létre, ami hatással volt az épített környezetre is, emiatt itt nem tudott igazán komoly polgárosodás kialakulni – mondta Lengl Zoltán.

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: illusztráció/Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva