Mihály Szilvia | 2019.05.12. 12:52
Ezt a felhajtást neked is látnod kell!
Láttál már tehénfejést? Azt tudod, mit esznek a kis bocik? De tehénfelhajtáson biztosan nem voltál még! Videókon mutatjuk meg a Balaton környéki jersey teheneket!

A nemesbüki Korosajt Fesztiválon bepillantást nyerhettünk egy tehéngazdaság mindennapjaiba, láttunk tehénfejést, boci etetést, volt sajtkészítés és tehénfelhajtás.
A tulajdonos és a rendezvény ötletgazdája, Korosa András negyedik éve szervezi meg a fesztivált, ahol egyre több látogató kíváncsi ezekre a boldog tehenekre.
Mert Andrásnál a tehenek valóban boldogan élnek, nála egy állat sem kerül levágásra, ha már nem tejel egy tehén, akkor boldog nyugdíjasként legelészhet a többiekkel.
A tehénfejés előtt megismerhettük ezt a különleges tehénfajtát, a jersey tehenet. Bár első pillantásra az állatok csontosnak, soványnak tűnnek, András megnyugtat mindenkit, hogy ez ellés után természetes, nem kell hívni az állatvédőket.

Fejés előtt egy-egy állat tőgyében 20 liter tej van, ezt cipeli magával, majd tűri békésen a fejést. A kézi fejést a mindennapokban már nem alkalmazzák Andrásék, hiszen így órákig tartana megfejni egy tehenet, míg géppel ez csak 7-8 percet vesz igénybe.
– A régi időkben mi mással, mint kézzel történt a fejés. Odaült a gazda vagy a gazdasszony a sámlira, a tehén alá kanyarította a vödröt, és már indulhatott is a kőkemény kézimunka – mondta András.
– Persze az egész folyamat nem volt olyan tréfás, ha az embernek több (30-40) tehene volt, mert mire mindet megfejte, kezdhette elölről az egészet. Ezenkívül a korabeli tejfeldolgozás sem tette lehetővé nagyobb mennyiségű tej tárolását, szóval nagyon lassan ment minden.

Most a gyerekek és a kíváncsi felnőttek kedvéért megnézhettük a kézi fejést is. Néhány idősebb vendég nosztalgiával gondolt vissza a gyerekkorára, amikor édesanyjától fejés után a kis bögrében megkapta a friss, langyos tejet a reggelihez. A fejésre visszaemlékezve azt mondták, hogy nem volt egyszerű munka, nem is találkoztam olyan nyugdíjassal, akinek ez ment volna fiatal korában.
A gyerekek most András segítségével átélhették ezt az élményt, igaz, csak néhány mozdulatig, hogy a teheneket ne zaklassuk fel. Bár nagyon békésen tűrték, hogy egyik kézből a másikba kerültek, miközben zsibongó, drukkoló tömeg nézte őket.

Fotó: Mihály Szilvia

Volt olyan kisfiú, aki minden évben megpróbálkozik a tehénfejéssel, ő már büszke szakértőként mutatta a mozdulatokat a többieknek. Cuki volt az a kislány is, aki a kezére csöppenő tejtől megijedve ugrott hátra, hogy – Jajjj, anya, ez meleg.

A fejés előtt le kell mosni a tehén tőgyét, hiszen az főleg a mostani esős napokon könnyen piszkos lesz, csak a lemosás után kezdődhet a fejés.

Mutatjuk a videókon, mit kell tennünk ahhoz, hogy tej kerüljön a kannába!

A lefejt tej egy részét a másfél hónapos bocik kapják meg reggelire. Őket születéskor külön helyre teszik, majd néhány hónap múlva kerülnek a csordába vissza.
Nézd, milyen cukik, ahogy mohón isszák a reggelijüket!

Mutatjuk a fesztiválon készített képeinket!

A lefejt tejből András sajtot készít, korábbi cikkünkben bemutattuk a sajtműhelyt, itt tudod elolvasni!

A fesztivál csúcspontja a csorda felhajtása volt.

Valóban fantasztikus élmény, ahogy a 15 tehén kolomppal a nyakában végigvonul a falun. Nem is vonultak, szinte szaladtak András után. Most értettem meg azt, amit korábban mondott, hogy ezek a tehenek úgy követik őt, mint a hűséges kutyák. Néhány parancsszó és a nagy, esetlennek tűnő állatok beállnak a sorba, és boldogan kocognak a gazdájuk után. A kolompok hangja, az állatok dübörgése minden nézőt elvarázsolt, amint a csorda elvonult, szaladtak utánuk a gyerekek, hogy elkísérjék őket a falu szélén található legelőre.

Kattints ide, és tudd meg, hogy fogadhatsz örökbe egy ilyen szépséges, boldog tehenet!

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva