Mihály Szilvia | 2019.05.07. 08:00
Nagy felhajtás lesz a Korosajt Fesztiválon
Negyedszer rendezi meg Korosa András az egész napos programsorozatot Nemesbükön, ahol a nap csúcspontja a díszbe öltözött Jersey tehenek felhajtása lesz.

András a hétköznapokban is többször hajtja fel teheneit a Hévíz közeli település utcáin egyik legelőről a másikra, és minden májusban rendez egy fesztivált, ahol díszbe öltözteti a 15 állatot, és úgy hajtja őket végig a falun. Ez hatalmas élmény a látogatóknak, akik így közelebbről megismerkedhetnek a Jersey tehenekkel, a sajtkészítéssel, és a környékbeli termelőkkel is. Az idei fesztivál május 11-én lesz, mutatjuk a részletes programot.

– Hogy jött az ötlet, hogy Hévíz közelében tehénfelhajtást, sajtfesztivált szervezz?
– Egy barátomnál láttam először tehénhajtást, ahol kétezer tehén jött le a legelőkről a németországi Bad Hindelangban, és nagyjából húszezer turista nézte tátott szájjal a látványosságot. Az az energia, az a zaj, a látvány elmondhatatlan érzést keltett bennem, fantasztikus volt látni, átélni. Én negyedszer szervezem meg a mi kis felhajtásunkat, az előző évben már nálunk is 1600 vendég volt. Hatalmas megtiszteltetés, hogy idén 40 vendégünk érkezik a bajor régióból, ahol nagy hagyománya van az ilyen rendezvényeknek. A teheneket virággal, kolomppal díszítjük fel, a kora esti órákban így tereljük őket a falu végére, a legelőre.

Fotó: Korosajt

– A reggel érkező vendégek megnézhetik a tehénfejést is?
– Igen, érdemes korán érkezni hozzánk, hiszen kézi és gépi fejést is bemutatunk, a bátrabb vendégek pedig ki is próbálhatják, mennyire nehéz kézzel tejhez jutni. Ezt követően betekintést kaphatnak a látogatók a sajtkészítés rejtelmeibe is. Itt lesz az ecuadori sajtmester is, akitől a görögszénamagos sajt elkészítését tanultam.

– Idén gasztroműsorokkal is készülsz!
– Szeretnénk megmutatni, hogy a sajt, mint alapanyag, nagyon fontos a konyhákban. Prohászka Béla Venesz díjas Olimpiai Aranyéremes Mesterszakács mutatja meg, milyen modern trükkökkel, praktikákkal készíthetők el különböző sajtkülönlegességek.

Mi korábban Zalacsányban, Sztana Ferenc séffel készítettünk Korosajtból rántott sajtot! Mutatjuk, milyen lett:

Fotó: Mihály Szilvia

– A fesztiválon minden alkalommal szakrális papi áldást kérsz a tehenekre.
– Az áldás, mint kegyelemkérő imádság azon a feltevésen alapul, hogy a vallásos meggyőződés és ihlet hevével kimondott szónak, különösen a hagyomány szentesítette szavaknak csodatévő, az istenség akaratát a természet rendjének megváltoztatására is rábíró hatalmuk van. Az áldás, éppúgy, mint az átok és minden imádság egyáltalában, mindig csodát kér az istenségtől, az a természet törvényszerű rendjébe emberi, mégpedig egyéni óhajtásra történő isteni beavatkozást jelent. Mivel nagyon fontos számunkra a Jersey bocijaink egészsége, az idei fesztiválon is Jeremiás atya fogja megáldani őket!

– Nem csak a fesztivál ideje alatt, hanem egész évben fogadhatunk örökbe Jersey tehenet nálad. Mit jelent ez?
Az örökbefogadás jelképes, de mégis átélheted az élményt, hogy van egy tehened és nem is akármilyen, hanem egy Jersey! Az örökbefogadott kedvenc továbbra is a Korofarmon fog élni. Látogathatod, ha borja születik, segíthetsz a név választásában, emellett részt vehetsz az örökbefogadók nyílt napján. Nem utolsó sorban, támogatsz egy valódi működő kisgazdaságot! A befolyt támogatásokból szénát és abrakot veszünk a kedvenceiteknek. Több támogatói csomagból lehet választani, az oklevél, valamint a programok mellett természetesen sajtcsomag is jár az örökbefogadó jelképes gazdának, ehetsz, ihatsz a kedvenc tehened produktumából!

Fotó: Mihály Szilvia

És hogy miért fontos, hogy a teheneket támogassuk?
A fiatal sajtkészítő családtagként tekint a nála élő állatokra, elképzelhetetlen, hogy az ő udvarából bármelyik állat vágóhídra kerüljön, így a tehenek nyugdíjasként, már nem tejelő állatként is boldogan legelésznek a réteken.

Olvasd el cikkünket a boldog tehenekről!

 

A fesztivál részletes programját itt találod!

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva