Mészáros Annarózsa | 2023.02.16. 16:00
Hévízen egyszerre gyógyul a test és a lélek
Dr. Holléné Dr. Mándó Zsuzsannával a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatójával beszélgettünk a fürdő ars poeticájáról, a covid okozta kihívásokról és változásokról, s az idei év terveiről.

Cél: az egészségmegőrzés

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház elsősorban az a gyógyfürdő, amelyet a gyógyászati háttér támogatásával lehet legmagasabb szinten kihasználni.
— Ugyanis ezek a természetes gyógytényezők úgy alkalmazhatók receptre, mint betegségek gyógyítására, mint ahogy kiváltunk egy antibiotikumot. De alkalmazhatók ezek a természetes gyógytényezők rekreációra, reakcióra is, ugyanúgy, mint a recept nélkül kapható gyógyszerek. — kezdi beszélgetésünket egy frappáns hasonlattal a Dr. Holléné Dr. Mándó Zsuzsanna főigazgató. — Más az alkalmazási terület és az egésznek az a lényege, hogy ez abban különbözik a más természetes vizektől, hogy ennek van kimutatott gyógyászati értéke. Éppen ezért mi azt hirdetjük, hogy kiválóan alkalmas ez a gyógy tó az egészségmegőrzésre, tehát prevenciós céllal tudjuk ajánlani a társadalom széles rétegének.

Dr. Holléné Dr. Mándó Zsuzsanna
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton

Függőleges inhalatórium

Prevenciós céllal elsősorban azoknak ajánlott a fürdő, akik egy mesterséges környezetben, akár irodában, ülő munkát folytatnak, mert az a fajta természetes környezet, illetve a negatívionoknak a túlsúlya (csökkentik a fáradtság és az álmosság érzetet), ami a természetes vizeknél jelen van, egyértelműen segít a stressz, illetve az ilyen mesterséges környezet okozta ártalmaknak a csökkentésében.

— A tavat véderdő öleli körbe, ezért egy természetes inhalotórium alakul ki. Így a levegőnek a minősége itt más, közvetlenül a tó fölött és a tó környékén, mint például három kilométerrel arrébb — mutat rá a főigazgató egy újabb jótékony hatásra. — S ezt ki lehet használni egészségmegőrzés szempontjából. Másrészt ez az a természetes víz, ahol gyógyvízben függőleges testhelyzetben tudunk fürdeni. Hiszen, egyébként a gyógyvizeket csak medencében tudjuk igénybe venni. Itt viszont a függőleges helyzeten túl, mozgást végezni, úszni, lebegni is lehet, amit más gyógyvizekben nem. Ez a mozgásforma az ülő életmódot tudja ellensúlyozni, s mellette ott van a természetes környezet, ami egyértelműen a mentális, lelki, pszichés regenerációt segíti.

Gyógyír

A mozgásszervi betegségek azok, amelyekre leginkább alkalmazható a gyógy-tó és a gyógyvíz. Ezek elsősorban kopásos jellegű betegségek, műtét utáni állapotok, illetve bizonyos gyulladásos, reumatológiai kórképek.

— Van pontos indikációja, ugyanúgy, ahogy az antibiotikumot is tudjuk, hogy milyen betegségre alkalmazzuk — mondja a doktornő. — Azonkívül ami még fontos megfigyelés, hogy bizonyos nőgyógyászati kórképek, meddőség, illetve bőrgyógyászati kórképek esetén is jó hatású a gyógyvíz, de erre klinikai kutatásaink nincsenek, csak a tapasztalati tudás. De mivel az első gyógyászati könyv 1795–ben jelent meg és azóta dokumentált a gyógyítási folyamat, a tapasztalati tudás nagyon jelentős.

 

 

Gyógyászat felsőfokon

A Szent András Reumakórház egy fekvőbeteg és egy járóbeteg résszel rendelkezik. A járóbeteg részen van reumatológiai szakrendelés, amit föl lehet keresni háziorvosi beutalóval, és ott fürdőgyógyászati ellátásként kiírható a Héviz-tó gyógyfürdő, a gyógytó vagy a gyógymedence és még egyéb fürdőgyógyászati ellátások, mint például a súlyfürdő, iszappakolás.

— Ennek az a feltétele, akkor írható fel ez receptre, ha legalább hatot igénybe vesz belőle a beteg és maximum 15-öt alkalmat lehet felírni. Ezt mindig a vizsgáló orvos dönti el, hogy melyiket javasolja a páciensnek, milyen kezelést és milyen számban. Tehát a kúraszerű alkalmazástól lesz gyógyhatása a kezelésnek.

Újra a rendes kerékvágásban

A 2021-es év nagyon nehéz időszak volt a fürdő életében: 145 napig volt zárva a gyógyfürdő gyógytó része. A kórház többi része üzemelt és a covid által engedett betegellátás zajlott, de a gyógytavat nem lehetett látogatni. Ennek az oka az, hogy ez a gyógytó olyan különleges képződmény, hogy bizonyos jogszabályokban szerepel, mint külön entitás, de ugyanakkor alkalmazni kell rá a közfürdőkre vonatkozó jogszabályokat is.

— Holott maga az infrastrukturája nem olyan, mint egy medencés fürdőé — húzza alá a doktornő. — Itt a járványügyi előírások kiválóan betarthatók, mert hatalmas területről van szó. Tehát akár a távolságtartás, akár a kézfertőtlenítés kérdése, minden szabály könnyedén megoldható, de ennek ellenére, mivel a közfürdő előírásokat be kellett tartanunk, ezért 145 napig zárva kellett tartanunk a tófürdőt. Viszont hála Istennek, ahogy újra engedélyt kaptunk arra az országos tiszti főorvostól a nyitásra, rögtön jöttek a vendégek és a betegek is. S az a tapasztalat, hogy most egyre nagyobb számban keresnek fel minket. Mert az elmúlt covidos időszakban elhanyagolódtak a mozgásszervi problémák, és most nagyobb számban jelennek meg és egyre fiatalabbak jönnek. Tehát nálunk egyfajta trendváltás történik.

A főigazgató asszony szerint bizonyos életkor fölött a kopásos elváltozások majdnem mindenkinél jelentkeznek. S ahogy az autót elvisszük egy éves szervizre, úgy el kellene magunkat is vinni egy ilyenfajta gyógyászati nagy szervizre, kúrára.

— Rendelkezünk olyan klinikai kutatással, ahol sikerült azt bebizonyítani, hogy azok a térdkopásos betegek akik a tófürdőben 15 kezelést igénybe vettek, azok nemcsak a kezelés időtartama alatt, tehát amíg jártak fürödni, addig érezték jobban magukat. Összehasonlítottuk ezeket a pácienseket a csapvízben fürdő betegekkel. A gyógyhatás fennmaradt: 3 illetve 6 hónap múlva is kimutatható volt, hogy kevesebb a fájdalmuk, az életminőségük jobb, ennek megfelelően kevesebb a depressziós színezete az életüknek. Egyértelmű életminőség-javulást okozott a kúra. Ilyesfajta kimutatás más országokban is megtörtént: a rendszeres gyógyfürdő használat összességében egy jelentős életminőség-javulást eredményez. Legjobban úgy tudom hasonlítani, hogy elmegy az autó az olajcsere nélkül is, de egy idő után megfő…

 

 

Fő irány az egészségtudatos gondolkodás

— Én azt gondolom, hogy a covid társadalmi szinten hozta azt, hogy az egészség érték. Sokkal fontosabb az egészségünk, mint korábban. Éppen ezért megjelenik ez az egészségtudatos magatartás, hogy igyekszünk a szabadidőnket úgy eltölteni, amivel az egészségünknek is jót teszünk. A fiatalok erre különösen fogékonyak mostanában — állítja Zsuzsanna.

A fürdő belföldi látogatóinak száma megnőtt az utóbbi időszakban, nagyjából 10%-ban eltolódott a külföldi-belföldi arány. A külföldi küldő országok is átrendeződtek. Az orosz területek kimaradnak, míg Németország és Ausztria nagyobb számban jelennek meg, s új küldőként Csehország színesíti a nemzetközi palettát.

— Azt látni kell, hogy azon az országok lakói fogják a gyógyfürdőket Magyarországon, s így a Hévízi gyógytavat is igénybe venni, ahol magában a kultúrában benne van a gyógyfürdő vagy a természetes gyógytényezők alkalmazása. Így északi területről, például Skandinávia területéről kevéssé várható, mert ők nem szoktak ehhez a fajta gyógyfürdő kultúrához, ahogy például Angliában sincs ennek hagyománya.

 

 

Sportos tervek 2023-ra

— Idén a sportvonalat szeretnénk erősíteni. Sportrendezvényeknek szeretnénk helyet adni. Volt spinning napunk, volt Bivaly duatlon versenyünk, ezeket szeretnénk megismételni. Illetve a kollégák dolgoznak újabb és újabb ötleteken. Mert ez is az egészségmegőrzés és prevenció felé viszi el a hangsúlyt.

A kórház ars poeticája, hogy betegeket gyógyítanak, de emellett társadalmi felelősségvállalásuk is van a prevenció, illetve az egészségmegőrzés, egészségmegértés témakörében.
A fiatalabb korosztályt esti, éjszaki rendezvényekkel szólítják meg, mint például a Holdfényfürdő.

— Ha egyszer a társadalomnak van most antennája az egészségmegőrzésre, akkor mi ebben nyújtsunk segítséget. Hiszen aki egyszer eljön hozzánk, jól érzi magát és rájön, hogy ez egy kellemes történet volt az életében és a regenerációját jobban segítette egy gyógyfürdős hosszú hétvége, mintha elment volna egy olyan helyre, ahol csak gasztrokultúra van, akkor már tettünk valamit!

 

Nézd meg a gyógyfürdőben készült képeinket!

 

Hévízre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva