Mihály Szilvia | 2021.03.30. 12:11
Hévízi tippek a derékfájás megelőzésére
Kora reggel elmész futni, az egész napos home office után pedig bicajozol egy nagyot? Mégis fáj a derekad? Mi lehet a baj? Mit kell tenned?

Nem a gyógyszer, hanem a mozgás gyógyít

– Két dolog miatt szeretnek a vendégek Hévízre jönni, az egyik a Hévízi-tó, a másik pedig a kezelések, többek között a gyógytorna, ami a reumatológiai rehabilitáció alapja. Az orvosok is támogatják, hatékonysága elismert – tudjuk meg Varga Teréziától és Pap Violától a hévízi Fedett Fürdő és Terápiás Centrum gyógytornászaitól.
Legalább heti háromszor kellene mindenkinek célzott gerinctorna gyakorlatokat végezni, a bemutatott mozgássorok, kellő testtudat mellett akár egyedül is kivitelezhetők otthon.

Fotó: Végh György

A Springmed gondozásában jelent meg a harmadik kiadása a hévízi gyógytornászok Gerincvédelem a mindennapokban című könyvének, melyben évtizedes tapasztalatokat gyűjtöttek össze. A kórház akkori vezetése nagyon nagy segítséget nyújtott a könyvhöz, rengeteg pozitív visszajelzést kapnak.
A videó formájában elkészült tornaprogram DVD-én és pendrive-on is elérhető. Két 40 perces célzott gerinctorna és egy 15 perces nyújtó gyakorlatsor található rajta.
A könyv mellékleteként egy remek plakát ad segítséget az otthoni torna rendszeres gyakorlásához.

– Azt valljuk, ne csak mástól várjuk a segítséget, tegyünk a fájdalom kialakulása ellen. Szemléletváltásra ösztönzünk, életmódtanácsot adunk a tornánk segítségével.

Nem arra biztatjuk a betegeket, hogy kapjanak be egy fájdalomcsillapítót, hanem arra, hogy a mozgással tegyenek az egészségükért.

Intézetünkben nagy hagyománya van a betegek felvilágosításának, a betegedukációnak, több mint két évtizede tartunk Gerinciskola programot, ahol megtanítjuk a gerinc működését és a gerinckímélő mozdulatsorokat. Egyszerű anatómiai és élettani háttérismeretet adunk, melynek birtokában pácienseink sokkal tudatosabban végzik a tornagyakorlatokat, illetve a mindennapi mozdulataikat is gerincbarát módon teszik majd.

Pap Viola és Varga Terézia
Fotó: Mihály Szilvia

A saját betegeink, akik megvásárolják a könyvet, már rendelkeznek alapokkal, de egyre többen kezdik el a gerinctornát preventív céllal.
Ha valaki konkrét panasz miatt és nem megelőzés céljából kezdené el a tornát, ő mindenképpen konzultáljon előtte a háziorvosával vagy gyógytornászával.

Preventív célú mozgás

Sok időt töltünk a számítógép, az íróasztal, a telefon előtt, reggeltől estig görnyednek az emberek a gépek előtt helyzetváltoztatás nélkül. Súlyos problémákat okozhat a folyamatos rossz testtartás!

Gondoltad volna, hogy az egész napos mobiltelefonálás terheli a nyaki gerincet és a vállövünket? Inkább kihangosítva beszélj, mint a készüléket a füledre szorítva!

Mozduljunk ki a statikus ülő helyzetből, munkánk során 30 percenként álljunk fel, nyújtózkodjunk, sétáljunk. Mindennap szánjunk időt egy fél órás tornára, szabadidőnkben kocogjunk, fussunk, túrázzunk, mindezt rugalmas talpú, zárt cipőben. Érdemes kipróbálni a nordic walkingot is, ami rendkívül jó testmozgás. Napi fél óra, háromnegyed óra intenzív gyaloglással, a botok segítségével átmozgatjuk az egész testet, egyenletes terhelést adva a porckorongoknak, az ízületeknek.

Kép: Pixabay

Kattints ide, és tudd meg, hol vannak nordic walking útvonalak a Balatonnál!

– Milyen sportok ajánlottak, mik kevésbé az ülőmunka után?
– Napi nyolc órás ülés után nem biztos, hogy a kerékpározás lesz a legjobb sporttevékenység, hiszen a nyeregben is csak ülünk. Ülés során sokkal nagyobb nyomás nehezedik a porckorongokra, mint álláskor.

A TRX jó hatású lehet az egész napos ülés ellensúlyozására, otthoni környezetben és a szabadban is gyakorolható. Önálló végzése előtt mindenképp szakember segítségével sajátítsuk el a megfelelő mozdulatokat!

Az úszás az egyik legjobb mozgás a gerinc számára, ez az egyetlen sport, ami napindító is lehet.

Fontos hangsúlyozni, hogy felkelés után azonnal ne végezzünk intenzív sporttevékenységet (tenisz, futás), a porckorongnak idő kell, hogy ráhangolódjon a napi terhelésre.

Fotó: Végh György

Mindig az a mozgás ér a legtöbbet, amit örömmel végzünk. Megfelelő célirányos gyakorlatokkal erősítsük meg a gerinc tartóizmait, megfelelő nyújtással nyújtsuk a rövidülésre hajlamosakat. Hozzunk létre egy olyan állapotot, amikor egy aktív természetes izomfűzővel védhetjük a gerincet, még akkor is, amikor kritikus mozgásokat végzünk.

Aktív sportolók is leizzadnak

A gyógytornász által diktált nyújtó és erősítő gyakorlatok még egy aktív sportoló számára is kihívást jelenhetnek, hiszen hiába emel meg valaki 130 kg-t az edzőteremben, ha a gyógytornán egy instabil eszköz használata közben vért izzad a mély izmok hiánya miatt.
– Az a baj, hogy sokszor még a versenysportolók egy részének sincs kellő izomtudata. A felületes, látványos nagy izmok szépen kidolgozottak ugyan, de a mélyen levő tartóizmok, a stabilizátorok viszont el vannak hanyagolva. Ez sérüléseket okozhat, főleg a térd, boka, csípő, váll esetében.

A speciális gerinctorna minden sportnak az alapja, preventív mindenkinek foglalkozni kellene vele!

A legfontosabb a mély has, a hát és farizom erősítése, hiszen ezen izmok stabilizálják a medencét és az ágyéki gerincet, valamint a nyújtó gyakorlatok és az izomegyensúly fejlesztő gyakorlatok végzése.

Fotó: Végh György

A gyógyító, karbantartó torna mellett napjainkban a prevenció egyre fontosabb. A mai fiatalok túl sok időt töltenek a gépek előtt, keveset sportolnak, nincs kellő izomzatuk.
Az online oktatás és a home office során az emberek egyre többet ülnek, mindezt nem éppen a legideálisabb körülmények között – a kanapén gépelünk, a konyhapulton skypolunk.

Márpedig az ülés a lehető legrosszabb, amit a gerincünk ellen tehetünk.

A legtöbbet az segít, ha változatosan ülünk, labdán, széken, térdelünk, állunk az otthoni munka közben, de amit feltétlenül iktassunk be a napi programba, az a rendszeres mozgás!

Mutatjuk, merre túrázz a Balatonnál!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva