Péter B. Árpád / zaol.hu | 2021.07.05. 16:00
Olimpikonunkkal is találkozhatsz a Hévízi-tóban
A meleg vizű gyógytóban a tokiói körülményeket modellezve edz heti egy alkalommal a kiváló sportoló, Rasovszky Kristóf.

A Tófürdőben (is) készül Rasovszky Kristóf felnőtt és junior világbajnok, kétszeres Európa-bajnok nyíltvízi úszó a július 23-án kezdődő tokiói olimpiára. Az ottani körülményeket modellezve a kiváló sportoló a meleg vizű gyógytóban edz heti egy alkalommal.

Tokióban is 30 fokos víz és hőség vár az úszóra

Tokióban 30 fok körüli vízhőmérsékletre és hőségre kell számítani, ez olyan külső tényező, amire készülni kell, magyarázza a szokatlan tréninghelyszínt Rasovszky Kristóf.

– Ez fizikailag másfajta megterhelést jelent, mint a hideg víz, amelyhez gyorsan hozzászokik az ember, s hőt termel – folytatja a világbajnok úszó. – A meleg vízben viszont nem tudja magát hűteni az ember, ezért kértük meg a hévízieket, hogy hetente legalább egyszer, a reggeli nyitás előtt biztosítsák nekünk ezt a lehetőséget.

Ezekben a hetekben a tó vize 32-33 fokos, ez melegebb, mint ami Japánban vár Kristófra, ezért úgy érvel: „ha ezt bírom, akkor kint sem lesz probléma”.

– Ezen a hőfokon más az edzés: sokkal nehezebb elvégezni azokat a feladatokat, amiket egy 26 fokos medencében – árnyalja a küzdelmes hévízi órákat Rasovszky Kristóf –, de így nem érhet meglepetésként sem testben, sem fejben a várható tokiói vízhőfok.

Mester és tanítvány. Rasovszky Kristóf és Szokolai László az egyik szombat hajnali gyakorlás után a Hévízi-tónál
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A Balaton Úszó Klub versenyzője a közelmúltban megnyerte a magyar bajnokságot, amit menetből teljesített: természetesen edzőjével, Szokolai Lászlóval nem arra időzítették Kristóf csúcsformáját.

Éremért megy az olimpiára

Az úszó szerint a világjárvány idején, az első néhány hónapot leszámítva a nemzetközi élmezőny elvégezte a szükséges munkát, és nagyjából most mindenki ugyanott tart, az idei versenyekből kiindulva pedig nem változott az erősorrend, ám az utolsó hetek még sok mindent befolyásolhatnak a helyezéseket illetően.

Rasovszky Kristóf éremért megy az ötkarikás játékokra, amely – mint fogalmaz – tőle elvárható, reális cél.

Mestere, Szokolai László a „műhelytitkokat” részletezve elárulja: amikor kiderül, hol lesz egy adott világverseny, az ember megpróbálja feltérképezni az összes várható körülményt, amelyek közül nálunk az egyik legfontosabb a víz hőfoka.

– Az időjárást persze nem látjuk előre, hogy a verseny napján lesz-e szél vagy hullám, de a hőmérséklettel nagyjából tisztában vagyunk. A levegő Tokióban nyáron 40 fok körüli, a tenger pedig nagyjából 30 fokos, akárcsak a hévízi gyógytó. Két opció közül választhattunk: megragadjuk a Tófürdő által kínált lehetőséget, amit köszönünk, vagy a ruhás úszást választjuk, amivel medencében modellezhetjük ezeket a hatásokat. Mi Hévíz mellett döntöttünk.

Mindez komoly megterhelés versenyzője számára, hiszen a medencében 26-27 fokos a víz, a gyógytóban pedig akár négy fokkal több, éppen ezért folyamatos pulzuskontroll mellett edz Rasovszky Kristóf, s az adatok tükrében illesztik a heti tréningprogramba a hajnali hévízi úszásokat, amelyek mellett a világbajnok az új veszprémi uszodában és Balatonalmádiban, a strandon készül.

– Sok mindentől függ a végső helyezés. Láthatja bárki: egy 10 kilométeres verseny gyakran célfotóval dől el, tehát nehezebb előre kiszámolni, mint a medencés úszást. Akad 4-5 olyan sportoló, akinek előzetesen reális esélye van arra, hogy nyerjen, meglátjuk, hogyan jön ki a lépés Japánban – összegez Szokolai László, aki nem titkolja: tanítványa is azok közé tartozik, akiknek érem kerülhet a nyakába az olimpián.

– Mi most duplán is szurkolunk Kristófnak – jegyezte meg Czene Alexandra, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház kommunikációs és marketingvezetője a hajnali edzést nézve. – Számunkra megtisztelő és természetes, hogy lehetőséget biztosítunk egy remek sport­embernek, olimpikonnak a felkészüléshez.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva