veol.hu / Horváth Virág | 2022.07.25. 09:00
Annyi élmény vár a Művészetek Völgyében, hogy nem győzzük
A 31. Művészetek Völgye 2028 programmal várja idén az érdeklődőket, de már rögtön az első napon azt éreztük, nem győzzük a sok élményt.

„Összesen voltunk eddig 3 percet egy-egy koncertek, megállnál?” – hangzott el a fáradt kérdés este 11 körül egy fesztiválozó szájából a barátjának. Mi is hasonlóképpen éreztük magunkat, a programfüzetet bújva igyekeztünk minél több helyre belesni, de a végére mi sem győztük energiával.

Az esti órákban rögtön a Kaukázus együttes koncertjével kezdtük a programok felgöngyölítését, amit a Petőfi udvarban találtunk meg. Nagy rajongóként kötelességünknek éreztük, hogy jelen legyünk, ám nemhogy az udvarba nem fértünk be, még a járdára se nagyon, ezért z utca másik oldaláról – ahol szinten nagy tömeg verődött össze – élveztük a Kaukázus zenéit. Nem gondoltunk volna, hogy rögtön az első napon annyi embert vonz majd a fesztivál, hogy nem férünk el, és akadálypályaként kell kerülgetni felváltva az embereket és autókat a fő utcán.

Ezután a Momentán udvart céloztuk meg, ahol tavaly is rengeteg élményt gyűjtöttünk, és nagyon sokat nevettünk a Momentán Társulat improvizációs színészeivel. Itt Litkai Gergely stand up-os volt a „főhős”, tehát az ő életéről szólt az improvizációs előadás, és a beszélgetés is. Litkai Gergő Karinthy-gyűrűs magyar humorista, forgatókönyvíró, főszerkesztő, és amint megtudtuk, kerüli a konfliktushelyezeteket és imádja a tizedik emeleten locsolni a növényeit. Nem is gondolnánk, hogy ilyen kevés információból is lehet nagyon vicces improvizációs helyzeteket kialakítani.

Este 11-kor aztán a nagyszínpad felé vettük az irányt, ahol a Bohemian Betyars koncertjét nézhettük meg a Panoráma Színpadon. A Bohemian Betyars nevű magyar világzenei együttes 2009-ben alakult meg, Szűcs Levente énekes és Mihályfi Máté elektromosgitáros vezetésével, Miskolcon. Dalaikban jelentős szerepet játszanak a magyar, balkáni és cigány dallamok, melyekbe ska, punk, és pszichedelikus témákat kevernek. Az együttes saját magát „speed-folk-freak-punk-nak” nevezi, amely jellemzi a Bohemian Betyars „őrült” előadásmódját és zenei változatosságát. Minden évben óriási bulit és felhőtlen jókedvet varázsolnak a Völgybe, idén sem volt ez másként.

 

 

A programokban bekövetkezett pici csúszás a fesztiválozók javára válhatott, hiszen így történehetett, hogy a Muflon Udvarban még elcsíphettük az Illetve zenekar és a Vagabond trio koncertjét is. A Muflon udvar hangulata egyébként semmi máshoz nem hasonlítható. Maga a nyugalom szigete, mintha külön életet élne a fesztiváltól: soha nem volt még tömegnyomor, bár mindig sokan vannak bent, és minden évben olyan fellépőkkel találkozhatunk, akik kirántanak minket a szürke valóságból és miközben jó hangulatot teremtenek, hagynak minket pihenni is. Most is éppen így történt, noha a Vagabond Trio a Radiohead feldolgozásával kicsit mellényúlt, mégis minőségi, igényes és zeneileg kifogástalan koncertélményt nyújtott éjfél után.

 

 

A Művészetek Völgyében nem kell „befejeznünk” a szórakozást, nincs záróra, ha hajnalig szeretnénk élvezni a természet és Kapolcs gyönyörű harmóniáját, akár reggelig is el tudjuk szórakoztatni magunkat. Hajnalban a Momentán udvarba visszatérve még javában Madonnára táncoltak a fiatalok és idősek, és a férfiak is, nagyon helyesen.

A szombati időjárás nem volt ennyire kegyes a fesztiválozókhoz. Este 11-kor az Eric Sumo Band óriási koncertet adott a Pest-Buda udvarban. Az Erik Sumo Band magyar zenekar, Tövisházi Ambrus, az egykori Amorf Ördögök zeneszerzője és billentyűs-énekese kezdeményezésébe alakult 2005-ben, szerzői lemezének élő előadására. Minden daluk ismerős valahonnan, mégis minden daluk teljesen más, mint amit valaha is hallhattunk. Természetesen, a Liza, a rókatündér filmzenéit azért mindenki felismerte, de a többi Eric Sumo Band dalnál is azt érezhettük, hogy a zenészek transzcendens megélése átragad a közönségre is. Aztán az első ráadás számnál teljes sötétség: megérkezett a vihar, elment az áram. Először még visszatért, így befejezhették a koncertet, majd a második sötétségnél már a tömeg nagyrésze megindult a parkolók felé. Így rögtön a második nap éjszakáját elmosta az eső, ennek ellenére tovább robog a Művészetek Völgye, érdemes ellátogatni kedvenc koncertjeinkre, egészen július 31-ig.

Forrás: veol.hu

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva