likeBalaton.hu | 2024.02.12. 10:00
2024 Keszthelyen a HELIKON éve
A Helikoni Ünnepségeké, mely a dunántúli középiskolás korosztály legnagyobb művészeti seregszemléje. A hagyománya 1817-re nyúlik vissza, amikor gróf Festetics György egybehívta a kor jeles, dunántúli költőit, valamint a mai keszthelyi egyetem elődjének számító mezőgazdasági akadémia tanulóit egy országos rangú és hírű költőversenyre.

A hagyományt 1958-ban három keszthelyi lokálpatrióta (Merényi Elemér művelődésiház-igazgató, Sági Károly múzeumigazgató, és Szabolcs András, a Nagyváthy Mezőgazdasági technikum gazdasági vezetője) hívta újra életre, lényegében a ma ismert középiskolai vetélkedőként.

2020-ban a járvány miatt kimaradt egy Helikon, de 2022-ben változatlanul folytatódhatott. 2023-ban pedig az Európa Kulturális Fővárosa Program segítségével egy rendkívüli eseménnyel, a TALÁLKOZÁSOK ÜNNEPÉVEL meg is erősítették a hagyományt.

A kétévente megrendezésre kerülő Helikoni Ünnepségek nem csupán egy verseny. Hagyományrendszerét olyan apró részletek alkotják, s adják össze, mint a helikoni kendő, a helikoni összkar, a helikoni batyu, a Tiéd a színpad!, a koncertek és előadások, mely mind-mind hozzájárulnak a sokak által várva-várt rendezvény sokszínűségéhez és a HELIKONI ESZMÉHEZ. A Helikoni Ünnepségek útmutatás lehet egy művészeti pályához, de megannyi emlék, kapcsolat és benyomás forrása is. És ezek dacolnak az IDŐVEL. Megmaradnak és az itt megforduló diákok magukkal viszik, továbbadják és mesélnek róla, tovább élnek, átívelnek időn és távolságon is.

Az iskolák az ősz folyamán tájékoztatást kaptak a tervekről és a nevezési feltételekről és pár nappal ezelőtt megnyílt a Helikon online nevezési felülete is, a www.helikoniunnepsegek.hu/nevezes oldalon. Nevezési kategóriák: színjátszás, vers és próza, komolyzene, könnyű zene, tánc, folklór.

A versenyprogramok a háromnapos rendezvény első két napján, több helyszínen, reggeltől késő estig folyamatosan zajlanak majd. A zsűri értékelésére és a minősítésre az utolsó nap, azaz szombat délelőtt kerül sor. A kategóriánkénti fődíjakat a zárórendezvényen, a szombat délutáni Helikoni gálán adják majd át a különdíjakkal és a legsikeresebb iskolának járó vándorserleggel együtt.

A Helikon iránti elkötelezettségükről adnak számot Keszthely közművelődési és oktatási intézményei, múzeumai is, akik helyet adnak a helikoni programoknak. A Helikon úgynevezett házigazdái a keszthelyi és hévízi középiskolák: a Keszthelyi Vajda János Gimnázium, a Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Közgazdasági Technikum, a Zalaegerszegi SzC Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a Premontrei Szakgimnázium és Technikum, illetve a Hévízi Bibó István Gimnázium és Kollégium is. A helyi és környékbeli középiskolák kategóriánként több diákot is elindíthatnak, cserébe viszont a diákok részt vesznek a helikoni napok szervezésében is.

Számtalan munkaóra, túlóra, megoldandó kérdés, szervezés vár a Helikon gazdáira, és ezt most különösen nehezíti a gazdasági helyzet. A pályázati források hiánya és a szűkös költségvetések okán sajnos emelkedett a nevezési díj, de sikerként könyvelik el, hogy több szponzorral is együtt dolgozhatnak. A rendezvény mellé állt, s így legfőbb támogatója is lett a Magyar Turisztikai Ügynökség BalatonBike365 kiemelt turisztikai fejlesztése, de több kis- és nagyvállalkozóval, civil szervezetekkel is folyamatban vannak tárgyalások. Idén is az alapító gróf leszármazottja, Festetics György herceg lesz a 2024-es Helikoni Ünnepségek fővédnöke, így a rendezvény megnyitását jelképező helikoni láng ismét általa lobbanhat majd fel.

A rendezvény szervezői, a Golmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár akiknek nagy része új munkatárs a csapatban, több újítást is bevezettek az idei Helikonnal. A környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében igyekeznek minimalizálni a papíralapú termékeiket, a papíron beküldendő dokumentumokat, egyszer használatos kellékeiket. A nevezéshez, induláshoz szükséges dolgok komoly részét (igazolásokat és több kategóriában magukat a műveket is) digitálisan feltölthetővé tették.

Egy verseny rangját nagyban meghatározza a produkciók értékelését végző zsűri névsora is. A rendezőknek a kezdetek óta elismert szakembereket, profi művészeket, közismert előadókat sikerül megnyerni a zsűrizés feladatára. Néhány név, a teljesség igénye nélkül, aki minősítette a produkciókat: Bánffy György, Szörényi Levente, Petrovics Emil, Benkő László, Szilágyi Tibor, Jeszenszky Endre, Tímár Sándor, Halmos Béla. Az idei Helikoni Ünnepségeken pedig nem kisebb nevek előtt fognak a diákok felkészültségükről tanúbizonyságot adni, mint Balázs Árpád, Matuz István, Kecskés Balázs, Wolf Kati, Bakó Gábor, Erdélyi Ágnes, Hartyányi Judit, Kocsis-Holper Zoltán, Hermán Alíz, Simon Márton, Vörös István, Horváth Csongor Gergő, dr. Golden Dániel, Quintus Konrád, Fehér Anna, Dr. habil Tari János PhD, Tóth Levente, Pál Lajos, Pálné Jancsó Katalin, Kökény Richard, Farkas Zoltán.

A szervezők bizakodnak, hogy a megnövekedett anyagi terhek ellenére is városukban köszönthetnek majd körülbelül 2000 diákot és az őket kísérő temérdek lelkes pedagógust. Egy dolog biztos: a 19 ezer fős lakosságú Keszthely 3 napra mindenképpen megtelik majd vendégekkel, fiatal művészekkel.

Végül, de nem utolsó sorban pedig következzen a legfontosabb információ: Keszthely nagy szeretettel és tisztelettel vár mindenkit az idei Helikoni Ünnepségekre 2024. ÁPRILIS 25-E ÉS 27-E KÖZÖTT!

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva