Mészáros Annarózsa | 2024.03.31. 08:00
A hajnalban hímzett tojások
Berkovics Emőke népi iparművész, a Tojásdíszítők Egyesületének elnöke 8 éve foglalkozik tojásírással. Azt vallja, ha madarat fest a tojásra, akkor visszaadja neki, amit elvett tőle.

Emőke néhány mintájához szükséges a fehér héjú és pecsét nélküli tojás, ezért maga kezdett el nevelgetni itáliai tyúkokat, melyeknek a tojása kisebb, mint a hagyományos tyúktojás.

 

 

– Az amerikai filmekben egyszerű okból látunk fehér tojásokat, mert az a fajta tyúk ott gyakoribb, sőt Ausztriában is, tehát nem kell annyira messzire menni. Viszont az a gond a bolti tojásokkal, hogy mindegyik le van pecsételve és hiába mosod le, akkor is átüt a festék alatt a pecsét. Amikor behozom a tyúk alól a díszíteni szánt tojást, mindig egy erős minőségellenőrzésen esnek át azok, ami azt jelenti, hogy kifújás nélkül még átvilágítom őket, hogy ne legyen rajta hajszálrepedés sem.

 

Megadni az időt

Emőke több képzőművészeti vonalon kipróbálta magát: gyöngyszövő, agyagozó, fonó és szövő műhelyekben is megfordult, de azt vallja, hogy amikor a kezébe vette a tojásfestéshez szükséges írókát, akkor érezte, hogy hazaérkezett.

 

 

– Szeretem megadni a tojásnak az időt. Hiszen az, hogy maga a tojás létrejöjjön, kialakuljon, az is egy hosszú idő és úgy gondolom, hogy ha minél több mindent rá tudok írni, annál hálásabb lesz a dolog. Azt érzem, hogy akkor így megérte, hogy kifújtam és nem lett belőle valódi tojás. A tojásfestés nem egy kapkodós műfaj, van olyan darab, ami hat óra alatt készül el. Az elérhető minta gyűjteményben elég bőséges anyag áll rendelkezésre, illetve vannak, akik még a mai napig is járják a múzeumokat és gyűjtik hozzá az újabb mintákat.

Csupán egy apró lyuk van ezeken a tojásokon. Emőke azt is elárulja hogy kerül ki a vékony héjból a beltartalom.
– Egy görbített tűvel ellátott fecskendővel levegőt nyomok be és mellette kifolyik a beltartalom. Ezután háromszor vannak vízzel alaposan átmosva, semmilyen vegyszer nincs a tojáson, amíg el nem kezdjük festeni. Kifújás után lobogó forró vízzel mosom át, mégpedig úgy, ahogy forralom a vizet, a lyukkal lefelé beletartom a forró vízbe, az kiszívja, ami bent van. Utána egyből jéghideg vízbe rakom a tojást, szintén lyukkal lefelé. A vákuum felszívja a hideg vizet, átöblítem és akkor újra a forró víz következik és eképpen teljesen tiszta lesz a tojás belseje.

Hajnali meditáció

– A nagyon részletes tojásaimnál, pláne, amikor úgy érzem, hogy összecsapnak a fejem fölött a hullámok, nagyon szeretek leülni tojásozni. Egyrészt mindig olyan megoldásig jutok el, amire lehet, hogy alapból soha nem gondoltam volna, másrészt tényleg lecsendesíti a lelket. Minden nap hajnali háromkor felkelek, kiülök a konyhaasztalhoz és reggel 6-7-ig írom a tojásokat a család szuszogása mellett. Nyolc év alatt szinte alig volt olyan nap, hogy ne lett volna a kezemben tojás. Vagy így, vagy úgy. Általában egy harmincas tálcának ülök neki és egy tálcán belül nem készítek két egyforma mintát. Körülbelül 600 tojást festek meg egy évben.

 

Gömöri gyufaszálas technika

Érdemes egy kicsit gyakorolni a laza kézmozdulatot, fogni egy tojást, amit nem sajnálunk és a mintázás előtt húzni néhány csíkot, hogy megérezzük az dolog ízét. Mindig úgy kell nézni, hogy a húzás irányában és szélesebbtől megyünk a vékony felé.

– Körömpöttyözővel dolgozok, semmi másért, csak azért, hogy ez így tartós. Tehát lehetne gyufaszállal is készíteni, csak a gyufaszál egy idő után szétmegy és akkor egyre vastagabb és vastagabb lesz a vonal. A megolvasztott méhviasz felkerül a megtisztított tojásra. A megszáradt viaszra aranypor kerül, amit bármelyik festékboltban be lehet szerezni.

Amire nem kerül aranypor, azt festés előtt egy ecetes vattapamaccsal végig kell törölni és már lehet is a festékbe mártani.

 

 

Régen csak és kizárólag a Nagypéntek volt a tojásírás napja, ez a böjti időszak lezárása. Nagypéntek az a nap, amikor a lélek is lecsendesedik. Amikor már végeztek a takarítással, a főzéssel, a lányok, asszonyok a húsvétra készülve ezen a napon tojást hímeztek. A tojások nem csak locsolóknak, hanem kereszt ajándéknak is készültek. Hiszen olyan szimbólumokat írnak a tojásra, ami óvó-védő, ezért gyermek születésnél a babakocsiba is raktak a hímes tojásból. A hímes tojás mindig úgy jön létre, hogy az írója/hímzője arra gondol, akinek készíti azt. Ennek köszönhetően hittek benne, hogy varázserővel vannak megáldva ezek a tojások.

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva