Mihály Szilvia | 2021.02.20. 08:00
A múlt tükrében születik újjá a keszthelyi főúri ebédlő
Hogy lett tiszti klub majd házasságkötő terem egy főúri ebédlőből? Időutazásunkban a keszthelyi Festetics-kastély fehér tükörtermének titkait ismerheted meg!

Koncertek, esküvők, színdarabok és filmforgatások helyszíne volt az utóbbi években a Festetics-kastély fehér tükörterme, a mostani felújítás után azonban visszakapja eredeti funkcióját, és főúri ebédlőként várja a látogatókat.

A fehér tükörterem
Fotó: Mészáros Annarózsa

270 éves falak

Kardos Laura, a kastélymúzeum közgyűjteményi vezetője a 270 éves terem történetéről mesélt.
– Azért különleges tér a kastélyban a tükörterem, mert még az első kastélyépület falait őrzi. A ma látható épület első építési periódusa Festetics Kristóf nevéhez fűződik, aki 1745-50 között egy udvarház méretű barokk kastélyt épített. Ehhez az idők során két nagyobb építkezési fázisban építették hozzá a most ismert épületrészeket. Az U alakú kastélynak nagyon kismértékben kiugró oldalszárnyai voltak, és a korabeli leltár szerint 34 helyiséggel rendelkezett. Az épület középtengelyében, a földszinten volt a kocsiáthajtó, felette pedig a nagyebédlő.

Ehhez a kocsibejáróhoz, ami most a múzeumi bejárat, nem nyúltak hozzá a későbbi generációk, a tükörterem falai most is ugyanazok.

A korabeli leltárból tudjuk, hogy már akkor ebédlőként szolgált a tér. A falak kiképzéséról nem tesznek említést, barokk sítusú lehetett. A most előtte húzódó folyosó később lett hozzáépítve, a nagy ajtók korábban udvarra néző ablakok voltak.

A tükörterem 1940 körül
A kép forrása: Helikon Kastély

Neorokokó ebédlő

II. Tasziló korabeli írások szólnak arról, hogy ő a felújítás során a régi kastély termeihez nem nyúlt, de a tükörtermet, ami túl barokkos hatású volt, a neorokokó stílushoz alakították.

„Ugyanakkora maradt, a mekkora a régi kastélyban volt, de belöl tökéletesen megváltozott. (…) A terem 10 méter széles és 14 méter hosszú, mindkét keskeny oldalán három-három nagy ablakán szűrődik be a világosság. Öt nagy kristálytükör ezerszeresen visszatükrözi a terem szépségeit. Az ajtók fölött, valamint a pazar gazdagságu stukko plafond sarkaiban kompozicióra és kivitelre egyaránt elragadó szépségű emblemek jelzik a terem rendeltetését. Itt is feltűnik a finom rajzokat mutató berakott parkettapadló, mely világos színével nagyon jól illik a terem fehér stukkó kiviteléhez. ”

Tényleg ettek teknősbéka levest az ebédlőben?

A termet az összes generáció díszebédlőnek használta.

A kastélyban voltak kis ebédlők is, ha csak néhány családtag volt itt, akkor azokban étkeztek, de nagyon gyakori volt, hogy vendégeket hívtak, akkor itt terítettek. A jelenleg zajló felújítás arra irányul, hogy a termet a II. Tasziló korabeli formára állítsuk vissza, az eredeti funkcióval.

Kattints ide, és olvasd el, milyen csodás élete volt II. Tasziló feleségének!
A magyar kastélymúzeumokban nem jellemző a teljesen berendezett ebédlő, itt egy nagyméretű asztal kompletten, minden berendezésével együtt lesz megmutatva a látogatóknak. Az asztalon étkészletet, pohárkészletet és kiegészítőket helyezünk el. A korabeli leltárakból az derült ki, hogy itt egy 12 személyes ovális bővíthető asztal volt, ami a fényképeken sajnos mindig összecsukva látszik.

A tükörterem – a díszebédlő – 1899-ben Klösz György fényképén
Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

Egy ilyen asztalt kellett keresni, hasonló lábakkal és színnel. Sikerült 12 rokokó, fehér színű széket találnunk nádazott ülőlappal és nádazott háttámlával. Annyi a különbség az eredeti, fotókon látott székekhez képest, hogy ezeken egy plusz aranydíszítés is fut a fehér alapon, így még jobban illeszkednek a környezetbe.
Néhány éve árveréseken feltűnnek olyan tárgyak, melyek a Festeticsekhez kötődnek. Festetics I. Györgynek egy aranyozott ezüst tányérkészlete és Festetics címeres kelyhek kerültek vissza hozzánk, melyeket a NÖF-től kapuk kölcsön a kiállításhoz.

Olvasd el, milyen a modern kori kincskeresők munkája!

Az aranyozott ezüst étkészlet
Fotó: Keszey Ágnes

Elmondhatjuk, hogy eredeti étkészlet lesz az asztalon, az aranyozott készletek is jól passzolnak a teremhez, melléjük Klinkost nevű császári és királyi beszállító által készített evőeszközök kerülnek.

Próbáltunk olyan tárgyakat választani, amik vagy valóban kötődnek a Festeticsekhez, vagy olyan színvonalúak, amit ők maguk is választottak volna.

Szomorú sors

1949-ben foglalta el a kastély mai kiállítási területének egy részét a honvédség, és helyőrségi tiszti klubot hoztak létre, ennek a díszterme volt a tükörterem, a szomszéd szoba pedig a Kis Díszterem lett.
Az egykori női nagyszalon és a volt ebédlő közös falába vágott nyílás kialakításakor eltűnt fali stukkódísz és a tükrök kivételével a többi belsőépítészeti elem épen maradt.
A kandalló elé egy cserépkályhát is építettek.

A tükörterem a honvédség 1960-as kiköltözése után
A kép forrása: Helikon Kastély

A honvédség 1960-ban adta át a termeket a kastély könyvtári szárnyában működő Helikon Könyvtárnak, ekkortájt készült a fénykép, látszódik, hogy fehér a terem, és minden kiegészítő, még nincs arany lakkozás.

A tükörterem az 1960-as években
A kép forrása: Helikon Kastély

Koncertterem

Az 1960-as évek végén kezdődött meg az épület teljes rekonstrukciója, majd 1976-ban nyílt meg a főúri családot bemutató kiállítás. Valószínűleg abban az időben kapott arany díszítést a terem.

A Veszprémi Napló így írt 1974. július 6-án a Tükörterem a megnyitó ünnepségről:

„Az a gyanúm, hogy ez a kastély egy-kettőre lepipálja akár a fertődit is – hallottam suttogni a hátam mögött, nem kis büszkeséggel.
A keszthelyi Festetics-kastély zenetermében ültünk, annyian, mint amennyien még talán soha nem ültek itt.
A mennyezetről három tündöklő kristálycsillár gyertyaégői ontották a fényt, a fehér falak, de főképpen a hatalmas, egész falnyi méretű tükrök visszaverték a sugarakat, körben minden csillogott az aranyozástól és a világosságtól, s az intarziás parketta olyan tiszta, fényes és új volt, hogy ha lefelé nézett az ember, szinte meglátta benne saját tükörképét. Mozart-zene szólt. A Bartók Vonósnégyes játszott, a zongoránál Ránki Dezső ült, s a közönség a kettős élménytől – az újonnan felavatott kastélyterem látványától és a tisztán, szépen szóló muzsika andalitásától – elbűvölten hallgatott.” (Forrás: Arcanum)

A restaurálás kulisszatitkairól következő cikkünkben olvashatsz!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva