Mihály Szilvia | 2022.04.04. 08:00
Embernek képzeli magát, és csajozik Totó, a keszthelyi hattyú!
A tojásként talált, és emberek között nevelkedő sztárhattyú, Totó buzgón ismerkedik a női nemmel, de választottja nem egy hófehér szárnyas, a női szoknyák körül totyog szívesen.

A keszthelyi Festetics-kastély Madárparkban javában készülődnek az áprilisi nyitásra, az új madárfajok közül több párnak kikeltek már a fiókái, a tavaszi párosodási időszakban a balatoni hattyúk egy része is fészket rakott már.

Totó lassan két éves lesz, emlékszel arra, hogy a talált hattyútojást saját teste melegével keltette ki egy nő, majd néhány napos korában lett a Madárpark lakója?
Az emberek között nevelkedő hattyú az elmúlt egy évben csak gazdáját, Rigó Gábort és annak kisfiát tűrte meg maga mellett, most azonban a parkban észrevették, hogy a szárnyas érdeklődik a nők iránt.

– Volt egy időszak, amikor Totó csak engem fogadott el, de most a tavaszi, udvarlási szezonban megdöbbenve vettem észre, hogy a női kollégák felé is nyitott. Már nem kergeti el őket maga mellől, sőt, egyenesen hízeleg nekik – meséli Gábor. – Akár az ölükbe is belemászik, mint kiskorában.

Két éve még mi is ölbe vettük az apró madarat, nézd:

Totó pelyhes kora óta a kedvencünk
Fotó: Mihály Szilvia

 

– Engem minden reggel öleléssel fogad, a mi szeretetteljes rituáléink nem szűntek meg, csak nyitott a női nem felé. Nem vagyok ornitológus, de azt gondolom, a női hangok vonzzák, a férfiak mély hangszínére továbbra is támadóan reagál. Nem tudom, hogy a hormonok tombolása után felhagy-e az udvarlással, de az biztos, hogy most néhány hétig a hölgy vendégek nyugodtan szelfizhetnek vele, a közelébe mehetnek, átölelhetik. Folyamatosan tanulok tőle, tanulmányozom.

Forrás: Rigó Gábor

 

– Miért nem a hattyúknak udvarol Totó?
– Mert ő embernek képzeli magát. Nem tudott, nem akar beilleszkedni a madarak közé, most sem engedem a többi hattyú közelébe, mert ellenségesen bánnának vele, récékkel lakik együtt. A hattyúk esetében a párválasztás sokkal bonyolultabb, mint egyéb szárnyasoknál, ők a szabadban is egy életre választanak társat. Fogságban sem fogadják el feltétlenül azt a párt, akit először szánnak nekik. Mi most az egyik fekete hattyú párral jártunk úgy, hogy nem párosodtak. A két különböző helyről érkező madár egy hónapja nem állt össze, valamiért nem szimpatizál egymással a tojó és a gúnár, így nemhogy fészket nem raktak, de még egymásra is támadnak időnként. Ha őszig nem állnak össze, új párt kell nekik keresnem.

Elválaszthatatlanok
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Totónak lesz valaha hattyú párja?
– Ha kivinném a Balatonra, ott nem maradna életben, nem tudna párt választani. Megoldás lehet, ha jövőre hozok neki egy tojót, de még ha elfogadják is egymást, akkor sem biztos, hogy egyből sikerül a családalapítás. A hattyúk első nevelési ciklusa nem mindig eredményes. Vagy azért, mert nem ülik végig a kotlási időszakot, vagy azért, mert nem tudnak mit kezdeni a kikelt kicsikkel. A legelső fekete hattyú párom esetében is ez történt évekkel ezelőtt, fogalmuk sem volt, mit csináljanak a körülöttük totyogó apróságokkal. Volt bennük némi szülői ösztön, de ez kevés volt.

Nézd meg a Madárparknak azt a fekete hattyú párját, akik már nevelgetik kicsinyeiket:

Kattints ide, és tudd meg, milyen nyitóprogramokkal várnak április 9-én.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva