Mihály Szilvia | 2022.03.26. 12:00
Új kedvencekkel nyit a keszthelyi Madárpark
Újra lesz fekete nyakú hattyú, újonnan érkezett koronás daru, hegyi réce, szemüveges rézréce, kínai selyemtyúk, a fehér fejű kerceréce, kaliforniai copfos fürj, mexikói hegyi fürj és vörös lábú fogoly a Festetics-kastély parkjába.

Új lakók a Madárparkban

Folyamatosan készülnek a nyitásra a Festetics-kastély Madárparkjában, a madarakat már betelepítették, több párnál is kikeltek a fiókák. A fekete hattyúknak és a röfögős tyúkludaknak már mi is láttuk a kicsinyeit, nézd, a hattyú hogyan védi a tóban úszkáló apróságokat.

 

– Több mint 30 madár fajunk van, többnyire olyanokat tudtunk hozni, melyekre korábban is volt engedélyünk, első látásra szinte észre sem lehet venni, hogy ezek új madarak – tudtuk meg Rigó Gábortól, a Madárpark vezetőjétől. – Néhány új madárfaj persze került a parkba, koronás daru, hegyi réce, szemüveges rézréce, kínai selyemtyúk és a világ legkisebb bukórécéje, a fehér fejű kerceréce, a kaliforniai copfos fürjek, mexikói hegyi fürjek, vörös lábú foglyok újdonságok lesznek.

Ezek a tyúkok olyanok, mintha pizsamába bújtak volna:

A madárpark nyitásakor 2016-ban már volt fekete nyakú hattyúnk, de ők nem tudtak beilleszkedni a többi madár közé, és el kellett adni őket, most fiatal egyedeket hoztunk.

Fekete nyakú hattyú
Fotó: Mészáros Annarózsa

Könnyebb dolgunk van, hiszen minden madár új, nagyjából egy időpontban kerültek ide, most alakítják ki a saját helyüket, odújukat, most áll össze a csapat. Egy madárbetelepítésnél nagyon fontos, hogy ne egy-két új állatot tegyünk a csapat közé, mert az újakat a már összeszokott kolónia elüldözheti.
Már megtanulták a madarak, hogy kézből etetjük őket, így a „szafari jelleg” a jövőben is megmarad, vagyis a látogatók a nálunk vásárolt eleséggel kézből etethetik a madarakat.

Ki lesz az új kedvenced?
Fotó: Mészáros Annarózsa

Fehér páva korábban is volt a parkban, nézd, az új példány milyen szépen igazgatja a tollait:

Biztonsági háló kerül a tó fölé

– Egy hatalmas csőrendszerre csigákkal tesszük fel azt a védő fácánhálót, amit most fonunk össze, hogy a tavunkra ne tudjanak leszállni a balatoni vadkacsák, varjak. A háló 4 méteres sávokban érkezett, ebből kell a 30 méter széles, ezer négyzetméteres végleges formát elkészíteni. Egy speciális damillal fonjuk össze a darabokat – mutatja Gábor.

Így készül a madarakat védő, tó fölé kerülő háló:

Színes programok a nyitónapon

Április 9-én szombaton 10 órakor nyitja ki kapuit a Madárpark a látogatók előtt, kattints a részletekért.
– 11 órakor mutatom be a megújult parkot, az új fajokat a vendégeknek. Az itt elhangzottak segítségével könnyen kitölthető az a kvíz, aminek a helyes megfejtői között egy kétnapos családi belépőt sorsolunk ki, mellyel a Madárpark mellett a Festetics-kastély összes attrakcióját is megnézhetik a nyertesek. Kora délután Lóki Gyuri tart sólymászbemutatót és előadást a ragadozómadarakról. 14 órakor egy csoportos, látványos postagalamb reptetés lesz, 15 órakor pedig arról tartok előadást, miért ne etessünk vízimadarakat kenyérrel, kaláccsal.

Ne adj kenyeret a vízimadaraknak!
Fotó: Mészáros Annarózsa

Kattints ide, és olvasd el, hogy mentett meg Gábor egy hattyút, aki már nyelni sem tudott a torkán megakadt kenyérdaraboktól.
Egész nap várja a vendégeket a Pálmaházzal közös virágkiállításunk, a gyerekeknek limonádéval kedveskedünk. Ingyenes pónilovaglás és nyuszisimogató is várja a kicsiket.
Egy egészen különleges ugrálóvárat is építünk hatalmas henger szalmabálákból.

Nézd meg a megújult Madárparkban készített képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva