Mészáros Annarózsa | 2022.12.04. 10:00
Fénnyel teli adventi esték
A decemberi éjszakákat minden nap egyel több dekorált ablak világítja meg Keszthelyen. Reggelente a szervező csapat közösségi oldalán megjelenik egy verses rejtvény, ami az aznap esti világító ablakhoz vezet. Az adott vendéglátó délután öt és hét óra között várja az érdeklődőket. Mi stílusosan a Balaton utcába látogattunk el december második estéjén.

Bolond lennél fagyoskodni,
Hullámokon lovagolni.
Nem épp tenger, de nem is pocsolya,
A nevét tudod, de ne menj oda.
Az utcában, mi róla lett elnevezve,
A mai ablakod, ott lesz leleplezve.

Ez volt a második nap versikéje, rövid gondolkodás után már el is indultunk a Balaton utca felé, ahol a pompás vaskapu és világító fenyőmanón túl nevető arcok, ínycsiklandó falatok és meleg kortyolnivalók vártak. Voltak, akik még soha nem találkoztak a szervezőkkel, de még a vendéglátókkal sem, de egy gyors bemutatkozás után már kezdetét is vette a beszélgetés.

Tóth-Kiss Hajni, az esemény egyik lelke elárulta nekünk, hogy: — Második éve mi vagyunk a szervezői Friebert Katával a decemberi esti sétáknak. A keszthelyi Városvédő Egyesület kezdte el ezt a programot 2019-ben, majd a covid miatt sajnos abbamaradt és ők már nem indították újra a tavalyi évben. Mi viszont úgy gondoltuk, hogy pontosan a covid okozta dolgok miatt kell ez, hogy minden este jöjjön össze egy jó kis társaság. Kell, hogy találkozhassunk. Ezért vállaltuk be Katával, hogy mi visszük tovább a szervezést.

 

Gyorsan gazdára találnak az ablakok

— Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nagyon nem kellett verbuválni a csapatot, mert kiírtunk egy posztot tavaly, hogy szívesen csinálnánk ezt a megmozdulást és pillanatok alatt összejött a 24 család. Idén is fél nap alatt gazdára talált minden szám. Tavaly is és idén is nagy az érdeklődés. Most is nagyon sokan vagyunk, s most ez még csak a második nap.

Valóban nagy a tolongás az udvaron. Jönnek családok, párok, de van aki egyedül fordul be az izzókkal világított kertkapun.
— Tavaly a december 24-e volt az egyik legemlékezetesebb séta. Azt hittük, hogy senki nem fog eljönni Szenteste. Ehhez képest rengetegen együtt voltunk, talán akkor voltunk a legtöbben. Nagyon jó a közeg, nagyon szuper társaság jön össze minden este. Mindig van egy mag, akik ott vannak, ez körülbelül 20 fő.

Régi és új szereplők, régi és új barátságok

— Sokan jelentkeztek azok közül, akik tavaly is világítottak ablakot, de vannak újak is szép számmal. Érkezési sorrendben fogadtuk a jelentkezőket. Nagyon sok embert én magam is itt, ezeken az estéken ismertem meg, akikkel a hétköznapokban is ugyanúgy tartom már a kapcsolatot. Év közben is van egy-egy ilyen vendégvárós összejövetel. Farsangkor, húsvétkor is hirdettünk klassz programokat. Mi elültetjük a magocskát valamelyik hűvös estén, az pedig szépen kihajt. Pont ezért jövőre is lesznek világító ablakok Keszthelyen.

 

Magból lesz a karácsonyfa

Ezen az estén nem egy család, hanem egy egyesület volt a vendéglátó. Egy keszthelyi zöld szervezet, amely faültetéssel, szemétszedéssel, virágosítással foglalkozik. Teljes mértékben civil, önkéntes alapon, ők a VÁRTAK Egyesület.

Elnökük, Barna Dániel lelkesen beszélt az eddig tapasztaltakról:
— 2019-ben már voltunk világító ablak, s most ismét jelentkeztünk, mert a tagság egy nagyon nyitott társaság és szeretnék minél több tagot verbuválni az egyesületünkbe. Gondolat ébresztésnek szántuk a kis ajándékot, amit mindenki hazavihet. Ebben a kis zacskóban magocskák vannak. Ha valaki elültet egy magot, akkor ténylegesen láthatja, hogy mennyi idő, amíg abból valóban egy karácsonyfa lesz. S talán egy kicsit megmozgatja az embereket, hogy mennyire fontos a faültetés, a fák óvása és a közösségi munka. Azt gondolom, ebben a városban egy kuriózum, hogy van 30-40 lelkes ember, aki ezt csinálja.

 

 

A sötét téli estéken szívet melengető egy ilyen összejövetel, amelyhez kötetlenül bármikor be tudsz kapcsolódni!

 

 

Nézd meg képeinket a hangulatos estéről!

 

 

 

Keszthelyre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva