Mészáros Annarózsa | 2023.02.18. 08:00
Hamarosan te is láthatod a cuki kis hattyúkat a Madárparkban
A téli időszakban kényszerszünetet tart a keszthelyi Madárpark, főként óvatosságból, hiszen ismét tombol a madárinfluenza. Március közepétől viszont újra nyitva lesz a kapu, addig is elhoztuk neked a kis pelyhes fiókákat.

— A bezárás oka az volt, hogy a madárinfluenza járványnak nem szerettük volna kitenni a madarainkat — mondja Rigó Gábor a Festetics-kastély Madárparkjának vezetője. — Hosszútávon elgondolkodtató, hogy járvány időszakban érdemes a Madárparkot zárva tartanunk.

 

— Ez az időszak jó arra, hogy rendezgetjük a madarainkat, tegnap engedtük ki őket először a nagy fagyok óta. Szinte minden madarunk be volt zárva az éjszakai mínusz 10-11 fokok idején a teleltető sátrakba, a pávák a pávaházba, hogy ne fázzanak meg — vezet körbe Gábor a téliesített parkon.

— Márciusra tervezzük a nyitást. Továbbra is kézből lehet majd etetni a madarainkat — vázolja a tavaszi terveket Gábor. — Megszülettek az ausztrál ásólúd fiókák, tíz kismadár érkezett a családba. Illetve a télen születtek kis hattyúk, most másfél hónaposak, hamarosan ők is bekerülnek az eredeti helyükre. Úgy tűnik szépen kihúztuk a telet és a madárinfluenza időszakát. Próbáltuk a madarainkat elkülöníteni és leszedni a tavakról. Ez jól sikerült, jól vizsgázott ez a lehetőség. Nem viselte meg őket, egy darab elhullásunk sem volt a télen. Nagyon vigyázunk a vagyonunkra, nagyon vigyázunk az állatainkra. Így valószínűleg ez lesz a trend, hogy a rizikós, téli időszakban inkább lezárjuk a Madárparkot egy-két hónapra, mint hogy úgy járunk az állománnyal, mint két éve.

 

— Elmondhatjuk, hogy teljes mértékig visszaállt a régi állományunk. Az elaltatott madarainkat sikerült „újraélesztenünk”, ugyanazokkal a fajokkal, hiszen ugyanazokat a fajokat is kell bemutatnunk, erre van engedélyünk. Most egyenesben vagyunk, újra fel van töltve a Madárpark, teljes létszámmal.

 

 

Az örökbefogadott kis hattyúk kikerültek a nagy tóra, majd ősszel elköltöztek a Kecskeméti Állatkertbe. Totótól, az örökbefogadó apukájuktól le kellett választani őket, mert Totó elkezdte bántani a kicsiket, teher volt számára a cseperedő állomány. Rigó Gábor szerint itt is bebizonyította, hogy nem alkalmas egy hattyúpárnak. Volt egy próbálkozás a pártalálásra, de nem járt sikerrel a hadművelet, üldözte körbe-körbe a másik hattyút. Sejthető volt, hogy ez fog történni, tehát Totó továbbra is emberszámba van véve. A mentett, félig szelíd hattyúk jól vannak, jól érzik magukat új otthonukban, kézből esznek, megszokták az emberek közelségét.

 

 

A Madárpark a látogatók előtt jelenleg zárva van, de a dolgozók reggeltől estig helyt állnak, hiszen élőállatokról van szó, akik folyamatos törődést igényelnek. Például a hideg időszakban jégtöréseket kellett eszközölni a tavakban, de a melegen tartás is fontos része a mindennapoknak.

 

Nézd meg galériánkat a téli Madárparkról!

 

 

Keszthelyre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/LikeBalaton.hu

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva