Mihály Szilvia | 2021.03.10. 08:00
Időutazás Festetics-módra
Tizennyolc termen keresztül sétálhatunk vissza a múltba a lezárások után a keszthelyi Festetics-kastélyban. Az eredeti bútorok, festmények, szobrok között nincs szükség modern kori 3 dimenziós vetítésre, hogy lássuk, hogyan éltek a főúri családok, az eredeti műtárgyak szinte maguktól mesélnek.

A főúri életformát bemutató kiállítás fő vonzereje, hogy itt, a Festetics-kastélyban van az országban a legtöbb olyan kiállított tárgy, ami korábban is a kastély berendezéséhez tartozott.

Fotó: Krausz Andrea

– A legfőbb célunk az, hogy ezekre helyezzük a hangsúlyt, hogy arra hívjuk fel a figyelmet, hogy egy adott terem pontosan úgy néz ki, ahogy a Festeticsek idejében kinézett, hogy egy asztal pontosan az, és pontosan ott van most is, ahol anno állt valamelyik családtag idején. Ez önmagában is különleges – tudjuk meg Kardos Laurától, a Helikon Kastélymúzeum közgyűjteményi vezetőjétől.

– Egy múzeumnak az a feladata, hogy tárgyakat mutasson be, nekünk szerencsére bőven vannak tárgyaink, különleges, értékes darabjaink.

Fotó: Mihály Szilvia

Nem minden darab volt a Festetics család tulajdona, de igyekszünk olyan műtárgyakat vásárolni a kiállításra, amit anno ők is megvásároltak volna maguknak.

Kattints ide, és olvasd el, milyen a modern kori kincsvadászat!

A szakmai munkánk fontos része, hogy minél több eredeti Festetics tárgyat visszaszerezzünk. A tükörterem esetében is árverésen vásároltunk vissza olyan tárgyakat, melyekről tudható, hogy egykor a kastély berendezéséhez tartoztak.

Ez az étkészlet a Festeticsek tulajdona volt
Fotó: Keszey Ágnes

Könyvtárból fertőző osztály?

– Hogyan tűntek el és kerültek elő újra a Festetics bútorok, tárgyak?
– A II. világháború idején 1944. szeptemberében menekült el a kastélyból a megözvegyült Haugwitz Mária és fia, IV. György.

Olvass el mindent a jóságos hercegasszonyról!

A bájos hercegasszony

– A hercegasszony az értékes tárgyak közül amit tudott, előreküldött Bécsbe. Sok műtárgyat vittek a Hévízi-tóhoz, egy a család tulajdonában álló fürdőépületebe, bízva abban, hogy ott nem esik bántódásuk. A nagyobb bútorok, tárgyak itt maradtak. Amikor az orosz front megérkezett a városba, ezeket Klempa Károly, a Festetics család korábbi könyvtárosa és a történész végzettségű Sevcsenko városparancsnok a kastély könyvtári szárnyába zárja, és befalaztatja, kiírja rá, hogy fertőző osztály. Ezzel akadályozták meg a fosztogatást, és mentették meg a Festetics-örökség egy részét.

A hatalmas könyvtárban rejtették el az értékes bútorokat és tárgyakat

Azoknak a tárgyaknak, melyeket a II. világháború után elvitt a német vagy a szovjet katonaság, a helyi lakosság, nyomuk veszett. Viszont vittek el hivatalosan is műtárgyakat a kastélyból, melyeket más múzeumokba helyeztek el 1949-ben. Az elhagyott javak kormánybiztossága majd miniszteri biztossága azzal a céllal jött létre, hogy a világháború alatt elmenekült arisztokrácia után ittmaradt üres kastélyok, kúriák berendezési tárgyaiból begyűjtse azt, amit értékesnek talált.
A bizottságnak Fügedi Erik volt a vezetője, ők a keszthelyi kastélyból is elég sok műtárgyat elvittek, de ezt nyilvántartották, így tudjuk, tudtuk, hol keressük. Az összes értékesnek talált bútor az Iparművészeti Múzeumba került.

Fotó: Mihály Szilvia

Egy vonatnyi hozomány a francia és a skót udvarból

– Lady Mary Hamilton, Festetics II. Tasziló skót származású felesége a legenda szerint egy vonatnyi berendezési tárggyal, festménnyel, szoborral, könyvekkel, kottákkal érkezett Keszthelyre, a kiállított tárgyak mennyiségéből is látszik, hogy rengeteg különleges darabot hozott a kastélyba.

Olvasd el, milyen szerelmi ajándékokkal lepte meg férje a skót hercegnőt!

Mary anyai nagyanyja Stephanie de Beauharnais grófnő, Bonaparte Napoleon francia császár fogadott leánya, a francia udvar tagja volt, tőle nagyon sok olyan bútort örökölhetett, ami a francia udvarból származik. Az asszony dédapja az egyik legjelentősebb angol műgyűjtő volt, tőle is sok tárgy került a kastélyba.

Mary Hamilton aranyozott Bibliája
Fotó: Keszey Ágnes

 

Neki köszönhetően számos olyan bútorunk, tárgyunk van, ami nem csak Magyarországon, de Európában is ritka, egyedülálló kincsnek számít.

Folyamatosan kutatjuk a tárgyak eredetét, ebben segítenek a korabeli leltárjegyzékek is.

Festetics György ideje alatt néhány évente készült leltár, ezek a Festetics-levéltár részei. Teremről teremre haladtak a felírók, feltüntették a helyiségek nevét, majd felsorolták az ott található tárgyakat, hogy abból hány darab van, mekkora az értékük. Vannak olyan leltárívek, ahol egész részletesen bemutatják a felírt tárgyakat, így sok kiállítási tárgyunk beazonosítható.

Időutazás a főúri arisztokrácia idejébe

– A látogatóknak nagyon tetszenek a gazdagon berendezett terek, észreveszik a különleges darabokat. Ha kínai laptechnológiával készült komódot látnak, akkor megállnak, és megcsodálják a figurákat, jelenteket.

Különleges élmény visszasétálni a múltba
Fotó: Dezslik Magdolna

A tárlatvezetések során a családi történeteket is beleszőjük a tárgyak ismertetésébe, festmények, szobrok elevenítik fel az itt élők mindennapjait.

Olvastad már a Festetics feleségekről írt sorozatunkat?

– Milyen modern funkciók segítik a látogatókat az időutazás során?
– A visual guide tárlatvezető készülék még több kiegészítő információt nyújt a vendégeknek, ezen kívül nálunk a termekben nincs szükség modern kivetítőkre, amik megmutatják, milyen volt az adott szoba funkciója, mert mi be tudtuk rendezni azt. Ezek a modern megoldások ott jönnek jól, ahol kevés tárgy áll a kastélyok, múzeumok rendelkezésére, ahol ki kell tölteni a teret.

A fehér tükörterem
Fotó: Mészáros Annarózsa

A tükörterem felújítása után sem magában a teremben lesznek az interaktív, plusz információt szolgáló elemek, hanem a folyosón, hogy ne törjük meg a múlt hangulatát. Az érintőképernyős játékokkal kisebbek is tudnak játszani, de az enteriőrökbe ez nem illik, megzavarná a hangulatot.

Megpróbáljuk azt az illúziót kelteni a látogatóban, hogy ő valóban visszamegy az időben, amíg körbejárja a kiállítást.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva