Péter B. Árpád/zaol.hu | 2023.08.30. 14:00
Mozart zenéje lengte be idén nyáron is Balatont
Keszthelyen, a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában adott hangversenyt múlt szombaton a Concerto Budapest (CB) a Mozart Planet Balaton programsorozat részeként.

Az elmúlt hét második felében nyolc balatoni helyszínen játszott főként Mozart-műveket a Concerto Budapest. A zenekar tagjai – különböző formációkban – felléptek Fonyódon, Balatonszemesen, Balatonkeresztúron, Balatonalmádiban, Balatonbogláron, Vászolyban, Balatonföldváron és Keszthelyen.

Fotó: Halász Gábor

 

A Mozart Planet Balatont tavaly indította útjára hosszú távú célokkal a Concerto Budapest, amely idén is útra kelt a nyüzsgő tó körül.
– Régóta szeretném, hogy Magyarországon divatba jöjjön a klasszikus zene – mondta Keller András, a CB zeneigazgatója. – Ennek érdekében sok a közös tennivaló az oktatási és kulturális intézményekkel s a médiával. Meg kell szerettetni a muzsikát az országgal, főleg a fiatalabb korosztályokkal: házhoz kell menni vele, sok új közösségi élményt nyújtani, s megéreztetni a zene gyógyító erejét.

Fotó: Halász Gábor

 

A Kossuth- és Prima Primissima-díjas karmester, hegedűművész arról is beszélt: azért esett a választás Mozart muzsikájára, mert az minden hallgató számára boldogságot, örömet szerez, csodálatos emberi érzéseket fejez ki, s mindenkit megszólít. Hozzátette: – Ehhez a zenéhez nem kellenek előismeretek, nem kell hozzá szakavatottnak lenni, elég csak meghallgatni, és gyönyörködni benne.

Fotó: Halász Gábor

 

Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója úgy fogalmazott: az ingyenes koncertek sorozatával a társadalom számára fontos értékek közvetítésében is szerepet vállalnak.

– Lehetővé tesszük, hogy az esemény alkalmat adjon a szervezőknek és a hallgatóságnak a helyi közösségek számára fontos ügyek felkarolására, támogatására. Így a Concerto Budapest is részesévé válik a közösségépítésnek. A Balaton környékének szépségei a zenei élményt is emelkedettebbé teszik. Az egyedülálló természeti környezet inspirálóan hat a művészekre, és a közönség összetétele is különleges a helyiek s a vendégek elegye által – mondta Devich Gábor.

Fotó: Halász Gábor

 

A CB augusztusi koncertsorozata hiánypótló program, hiszen míg a könnyűzenei fesztiválok és koncertek egymást érik a Balaton kulturális kínálatában, a klasszikus zene és a szimfonikus zenekarok kevésbé vannak jelen, hangsúlyozta mindkét szakember.

A Mozart Planet Balaton idei programjában két zenekari koncert és hat kamarazenei előadás szerepelt. Keszthelyen Mozart G-dúr hegedűversenye és Beethoven 3. Esz-dúr, vagyis „Eroica” szimfóniája csendült fel Környei Zsófia szólójával és Keller András vezényletével.

Fotó: Halász Gábor

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Halász Gábor

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva