Mihály Szilvia | 2021.02.10. 10:00
Olvadó csokoládéfolyam a Balatonnál
Öntsd, rázd, szórd meg! Akár balatoni koktél is készülhetne így, de mi csokoládégyárban jártunk Keszthelyen! Videóink és képeink erős éhségérzetet és csokoládé utáni vágyat okozhatnak!

A keszthelyi Lissé Édességgyárban valóban kézműves csokoládék készülnek, kézzel tartják a csokiformát az olvadt csokoládét adagoló csap alá, kézzel szórják rá a magokat, és a hűtési folyamat végén egyenként, kézzel csomagolják az elkészült csokoládékreációkat. Így minden darab teljesen egyedi lesz, hiszen mindig másképp pottyannak a magok, gyümölcsök a csokik tetejére. Gyere velünk, mutatjuk az apró titkokat, és megmutatjuk azt is, mi hogy készítettünk csokoládét!

Hatalmas üstökben olvad a csokoládé

Minden csokoládé fajtának más az olvadási pontja, a temperálási hőmérséklete és a hűtési folyamata. Éppen ezért több olvasztó- és temperáló tartály sorakozik a gyártósor előtt, ezekben folyamatosan kering a különböző olvadt csokoládé. Itt gondolok először arra, hogy nekem nem is kell tovább mennem, szívesen elmerülnék egy csokimedencében. Már a gyárba belépve, a csokoládé- és nápolyiillat felhőbe pottyanva azt éreztem, innét Gombóc Artúr sem menne haza.
Nézd meg, mennyire ínycsiklandozó a csokiláva!

 

Mutatjuk lassítva, hogy jobban átérezd:

Kézzel és szeretettel készülnek a szórt csokoládék

– Bliszterbe öntjük a csokoládét, ezt pedig rátesszük egy rázó felületre, hogy a csokoládéban képződő levegő buborékokat megszüntessük, így szép, egyenletes, sima csokoládéfelületet kapunk. Ha egy csoki lyukacsos, akkor nem rázták ki belőle a levegőt – avat be bennünket a csokoládékészítés titkaiba Rácsai Marianna, az édességgyár kereskedelmi vezetője.

Ha otthon készítesz bonbont vagy csokoládét, akkor is többször rázogasd meg a formát, amibe a temperált csokoládét öntötted!

Kattints ide, és olvasd el, hogy készülnek a szaloncukrok a keszthelyi üzemben!

– A szóratos csokoládék közkedveltek, többféle ízkombinációban készülnek. Az ízesítésben nincs határ, a csokoládét bármivel lehet kombinálni, a chilis csokoládé és a sós csokoládé sem szokatlan, de kóstoltam már mangalicatöpörtyűs csokit is. Mi kézzel szórjuk a csokoládéra a liofilizált gyümölcsöket, magvakat, pasztillákat. Kesudió, pisztácia, egész málna, szeder, fekteribizli, meggytöret kerül most épp a tejcsokoládé táblák tetejére.

Nem csak szép, hanem finom is
Fotó: Mészáros Annarózsa

Ezek a szóratok amellett, hogy finomak, nagyon szép, élénk színűek, és még egészségesek is. A csokoládét mindenki szívesen fogyasztja, az édes íz mellé becsempészett színes savanykás gyümölcsök vagy magvak különleges ízhatást eredményeznek. A megszórt, még meleg csokoládé egy 21 méter hosszú hűtőalagúton egyenletesen hűl le, így majd szépen ki lehet szedni a bliszterekből. A lehűtött csokoládét óvatosan, kézzel csomagoljuk be.

Kézzel csomagolják a csokoládét
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Mi az a bliszter?

Ez egy rovátkákra osztott speciális műanyag doboz, ebbe öntik a csokoládét, az ebben hűl ki, és ebben a barna dobozban kerül a boltok polcaira.
Törést elősegítő barázdák vannak az alján, hogy kockákat törhessünk majd a csokoládéból, de ha nem megfelelően hűtenék a megszórt csokikat, akkor az beleragadna a dobozba, nem lehetne szépen kiszedni.
Egy kis falatnyit tudunk egyszerre letörni, így könnyebben beoszthatjuk, milyen tempóban esszük meg a csokit.
Szerintem, én tempós csokievőként rövid távon bármilyen versenyt megnyernék.

– Magas minőségű, magas kakaótartalmú belga csokoládéval dolgozunk, ebből az alapanyagból magas élvezeti értékű termékek készíthetők. Minél nagyobb a kakaóvaj tartalma egy csokoládénak, annál magasabb a zsírtartalma, így szépen olvad a szánkban, selymesebb, finomabb íze van – mondja Marianna.

Minél több kakaót tartalmaz a csokoládé, annál kevesebb a cukortartalma, én azonnal meggyőzöm magam arról, hogy egy gyümölcsökkel megszórt étcsokoládé tábla akár salátaként is fogyasztható. Az sincs ellenemre, hogy egy külön helyiségben saját fogyasztásra csokoládét készítsünk, azt hiszem, elég jól ment a szórás, és a kóstolás is.

Nézd meg képgalériánkat!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva