Mihály Szilvia | 2022.08.01. 13:00
Strandon olvasni menő
Ha egész nap a strandon vagytok, és elfáradtok a vízben, jó program lehet a hűvös fák árnyékában vagy a kis sátratokban olvasni, de akár a napozás is izgalmas lehet, ha közben egy krimiben merülsz el.

Úgy érzed, kevés a romantika fürdőzés közben? Lapozz bele egy szerelmes regénybe vagy olvass romantikus verseket. Azt nem mondjuk, hogy a gyerkőcökkel a következő évi kötelező olvasmányt nézegessétek a nyaralás alatt, de egy-egy színes, balatoni mesébe, regénybe lapozzatok, olvassatok bele.
Hogy nem csomagoltál könyvet a bőröndbe? Nem probléma, a legtöbb balatoni strandon van olvasósarok kölcsönözhető könyvekkel.

Olvasnivalók a strandon
Fotó: Mészáros Annarózsa

A strandon olvasni menő

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már 1902-ben volt strandkönyvtár a keszthelyi Városi Strandon.
– Egy korabeli újságcikkben bukkantunk rá, hogy a Sziget-fürdőn, amikor az első móló ott megépült, működött egy könyvtár – mondta Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a Fejér György Városi Könyvtár igazgató-helyettese. – Ekkor egy kétezer darabos strandkönyvtár várta a vendégeket. Azt nem tudjuk, pontosan mikor szűnt meg ez a könyvtár, de hosszú évtizedekig nem volt arra példa, hogy a standon is lehessen könyvet kölcsönözni a tónál.

Van, aki a habokban, van, aki a lapokban merül el
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A Veszprémi Napló 1964. január 16-i számában ezt olvashatjuk:
„…fiókkönyvtárak és könyvállomások is működnek Keszthelyen, elég szép eredménnyel. Strandkönyvtáruk is volt a keszthelyieknek 1961-ben, de gyengén működött, s megszüntették. A strandokon inkább folyóiratokat, képeslapokat és egészen kis terjedelmű könyveket olvasnak a vendégek. Ha egy kis olvasópark létesülne, asztalokkal, székekkel, és kellő olvasmányokkal, hasznos lehetne Keszthelyen egy strandkönyvtár.” ( Forrás: Arcanum.hu)

13 éve újra van strandkönyvtár Keszthelyen

– A korábbi igazgató asszony fedezte fel, hogy Balatonalmádiban működik egy strandkönyvtár, az ő egyeztetésükkel, segítségükkel indítottuk el mi is a keszthelyi strandkölcsönzési lehetőséget – folytatja Györgyi. – Emlékszem, az első plakátokon Rejtő Jenő figurák voltak szaharai háttérben. Ennek már 13 éve, azóta egyre több könyvvel és egyre hosszabb időszakban vagyunk itt a Városi Strandon.
Az első évben egy hétig voltunk, idén már öt hétig strandolunk, háromszáz könyvet és napilapokat, magazinokat is hoztunk.
A kollégák mellett lelkes önkéntesek és diákok segítik a munkánkat. Most a kabinok előtti területen vagyunk, a könyvespolcok felett tető van, ez védi az esőtől. A füves területen egy sátor alá pakoljuk ki minden nap az asztalokat, székeket, babzsák foteleket. Természetesen nem csak ebben az olvasósarokban lehet olvasni, hanem a saját törölközőn, nyugágyon is, és a nap végén haza is lehet vinni a kikölcsönzött könyvet, azt négy hétre vihetik el az olvasók.

Melyiket válasszam?
Fotó: Mészáros Annarózsa

Olvasd ki, hozd vissza

Ha valaki beiratkozott tagunk, ő egy regisztrációt követően kölcsönözhet. A távolabbról érkező strandolók ezer forint kaució befizetése után kölcsönözhetnek könyvet. Ha nem olvasnák ki addig, amíg a nyaralásuk tart, postán is visszaküldhetik nekünk. A 2009-es kezdeményezés sikere töretlen, sokan a Strandkönyvtárhoz igazítják nyaralásukat.

A Libás és a Helikon strandon az idei évben a horgászbódékban a nem leltározott könyvekből készítettünk a városvezetés támogatásával egy-egy könyvespolcot, melyről szabadon bárki elviheti az olvasnivalót, de hagyhat is ott könyvet. A két strandra 300 könyvet tettünk ki, hamar felfedezték a strandolók, sikeres ez a szolgáltatásbővítés. Klasszikus világ- és magyar irodalmi művek, krimik, romantikus regények, ismeretterjesztő kötetek és néhány idegen nyelvű könyv közül lehet választani, ezenkívül rejtvényeket is kínálunk.

A gyerekeknek külön könyvespolca van. Ha valaki szakmai könyveket szeretne, az is talál magának valót. Sok adománykönyvünk is van, melyek egy része pár száz forintért megvásárolható, a Neked mennyit ér kampányunkból befolyó összegből a leltározott könyveink állományát tudjuk bővíteni.

Te olvasol a nyaralás alatt?
Fotó: Mészáros Annarózsa

A legnépszerűbb könyvek

Az újságok, folyóiratok közül a balatoni lapok és a könnyedebb témák kedveltek.
Az első években nagyobb számban keresték az Agatha Christie műveket, most a nyári szórakoztató regények és a romantikus történetek a legnépszerűbbek, de a kortárs szerzőket is keresik.

 

A melegben könnyebb, egyszerűbb egy lazább stílusú művet elolvasni. Nem is viszünk túl vaskos köteteket és sorozatokat sem a lenti könyvtárba. Vannak visszatérő kedvencek, Tapodi Brigitta Hajtűje, mely Keszthelyen és Sármelléken játszódik, évek óta kedvenc. A gyerekkönyvek közül is nagyon szereik a balatoni témájú meséket, Nyulász Péter műveit. Vannak rejtvények, színezők, társasjátékok, kártyák is.
Nyáron annak is több ideje van olvasni, aki év közben nem tud erre időt szánni.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Naptej, homok, könyv?

– Nem koszolódnak össze a könyvek a strandi környezetben?
– Megmondom őszintén, az elején tartottam attól, hogy majd maszatosan kapjuk vissza a könyveket, hiszen napolajos, esetleg dinnyés vagy lángosos kézzel nyúlnak hozzá, lapoznak bele, de szerencsére erre nem volt példa, mindenki nagyon vigyáz a kikölcsönzött példányokra. Vadonatúj könyvek és a legkedveltebb könyvtári példányok kerülnek le a strandra, de példa nélkül eddig mind visszakerülhetett a polcokra.

Augusztus 19-ig minden nap 10–17 óráig vár a strandkönyvtár a keszthelyi Városi strandon.

Nézd meg képeinket!

 

Nyitókép: shutterstock

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva