Mihály Szilvia | 2022.06.16. 08:00
Többezer színpompás lepke költözött be Keszthelyre
Hogyan táplálkoznak a lepkék, a kaméleonok és a gabonasiklók? Hányféle pillangó, tücsök és bogár él a világon? A keszthelyi múzeumban választ kapsz a kérdésekre.

Tudtad, hogy Magyarország legnagyobb preparált ízeltlábú, tengeri csiga és kagyló kiállítása látható Keszthelyen? 5000 rovarpreparátum, 2000 csiga és kagylóhéj, élő hüllők, pókok, lepkék és egyéb ízeltlábúakkal várják az érdeklődőket.

Ismerd meg a legapróbb lényeket is
Fotó: Mészáros Annarózsa

Tücskök, bogarak és lepkék a nehézatléta kedvencei

Kiss Szilárd olimpikon súlylökő a korábbi keszthelyi lepkemúzeummal társulva hozta létre ezt a bővített rovar és hüllő kiállítást a kastély szomszédságában. A Vadászati múzeum melletti telek akár gyalogosan, akár autóval vagy biciklivel is könnyen megközelíthető, udvarán ingyenes a parkolás.
Ha szereted a természetet, ha kíváncsi vagy a körülöttünk élő legapróbb állatokra, akkor egy viszonylag rövid keszthelyi túra során betekintést nyerhetsz a dél-amerikai és afrikai esőerdők rovar és hüllővilágába is, de elmerülhetsz a tengerek mélyére is. A kiállított preparátumok gombostűjén egy egészen kis cetlin szerepelnek a legértékesebb információk: ki, hol és mikor fogta be az adott példányt.
Kiss Szilárd saját maga gyűjtötte az itt kiállított rovarok, csigaházak, kagylók egy részét. A korábbi élsportoló 7 éves kora óta bogarászik, több mosolyogtató története van arról, amikor lepkehálóval a kezében járta a vidéket. A közel két méteres nehézatléta a tenyerén hordja a rovarokat, melyeket csak engedéllyel, dokumentálás után hoz haza a távoli földrészekről.

Kiss Szilárd a kaméleont és a lepkéket is a tenyerén hordja
Fotó: Mészáros Annarózsa

Azt mondja, meg kell mutatni az embereknek, milyen csodás lakói vannak a természetnek, így tudjuk óvni, vigyázni azt. Tanárként is fontosnak tartja a környeztet tudatos nevelést, rovarszakkört is vezet. Itt a kiállításon nem csak a tanítványai, hanem a Balatonnál nyaralók is megcsodálhatnak különleges fajokat, strandolás előtt vagy után betekintést nyerhetsz Földünk biodiverzitásába.

Egyforma, de mégis más
Fotó: Mészáros Annarózsa

Etethetsz kamélont és gabonasiklót is

Ha kevesen vannak a múzeumban, az állatokat közelről is meg lehet vizsgálni, akár kézbe is vehetsz néhányat. Megnézheted, hogyan lakmározik egy sisakos kaméleon, hogyan nyújtja ki hosszú nyelvét, és kapja el a legyet, ha ügyes és bátor vagy, akár a kezeden tartva te is nyújthatod neki csipesszel a finom falatokat.

Ha stresszes, megváltoztatja a színét
Fotó: Mészáros Annarózsa

Sanyi, a vörös gabonasikló már 10 éves, kézhez szokott, őt a látogatók is megfoghatják, akár a te kezeden is tekereghet. Etetése külön látványosság, hiszen a kígyók egészben, rendszerint fejüknél kezdve nyelik le a szájuknál akár jóval nagyobb állatot is. Az alsó állkapcsa két félből áll, a két rész nagyon mozgékony és felváltva mozdul előre, így az állkapocs valósággal végiglépeget az áldozat testén. A zsákmány megemésztése napokig vagy akár hetekig is eltarthat, ezalatt a hüllő gyakran elrejtőzik, mivel degeszre tömött bendője megnehezíti a mozgást.

Ő itt Sanyi
Fotó: Mészáros Annarózsa

Izgalmas tények a rovarokról és hüllőkről

Anélkül, hogy minden információt elárulnánk, bemutatunk nektek néhány meghökkentő tényt, amit a keszthelyi kiállításon tudhatsz meg.

  • A százlábúnak maximum 64, míg a korhadékevő ezerlábúnak „csak” 256 lába van.
  • A kaméleon külön tudja mozgatni a két szemét, 360 fokos térlátása van. Hangulatváltozás esetén pedig a pikkelyei alatt található kis kristályok segítségével egész egyszerűen megváltoztatja a színét.
  • Az azúrlepkék Dél-Amerika magas fáin élnek, a nő ivarúak citromsárgák, a hímek kékek. Úgy lehet befogni őket, hogy egy kék anyagot kötnek a gyűjtők a kezükre, erre a hím támadásba lendül, mert azt hiszi, egy ellenséges másik hímmel áll szemben, így könnyen a hálóba kerül.
  • Miért hallod a tenger zúgását a csigákban? Mert a fülünkben áramló vér hangját erősíti fel, vagyis a saját vérkeringésünk hangját gondoljuk a tenger zúgásának.

Hallod a tenger zúgását?
Fotó: Mészáros Annarózsa

  • A skorpiók visszaverik UV lámpa fényét, hihetetlen kék színűek lesznek. Thaiföldön chips helyett a gyerekek egyik kedvenc csemegéje az olajon kisütött, mustárral, fűszerekkel ízesített skorpió.
  • Egy selyemhernyó gubóból egy szál 3 km hosszú selyem gömbölyíthető le.
  • A lepkék pödörnyelvvel táplálkoznak. Ez egy kettő csőből álló szerv, az egyiken felszívják a tápanyagot, kiválasztják a hasznos anyagokat, a másik csövön visszaeresztik a maradékot. Mint egy szivattyúban, úgy cirkulál a folyadék a lepke szájszervében.
  • A ragadozó futrinka, más néven gitárbogár hosszú, lapos nyakú, csigákkal táplálkozik. Be tud mászni a kövek közé, ott megharapja a csigát, emésztőenzimet fecskendez bele, amitől a csiga teste elfolyósodik, így két nap múlva mint egy turmixot, fel tudja szippantani.

 

Nézd meg a kiállításon készített képeinket!

 

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Újra van emusimogató a keszthelyi madárparkban

Fenséges lakók érkeztek a Veszprémi Állatkertbe

6 kg mínusz fél óra alatt, avagy birkanyírás a Balatonnál

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva