Arany Gábor/zaol.hu | 2022.10.24. 09:00
Többszörös arccsont- és koponyatöréseket okozott a figyelmetlen kolléga
Nem tartotta be a munkavédelmi szabályokat a gépkezelő, maradandó testi fogyatékosságot szenvedett egy munkás, a baleset miatt büntetőeljárás indult, ebben nemrég született vádirat.

Erről dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott ki tájékoztatást. E szerint 2020. február 20-án délelőtt az M76-os autópálya építésén dolgoztak, a Zala folyót átívelő felüljáró hídpillérére kellett gerendákat, rácsos tartópárokat felerősíteni. Ehhez egy teherautóra szerelt hidraulikus darut, illetve az ahhoz tartozó személyemelő kosarat használtak, bár ez erre a feladatra nem lett volna alkalmas, és ezt a berendezést kezelő 47 éves keszthelyi férfi figyelmen kívül hagyta. A kosarat a ráhelyezett két gerendával és két munkással emelte fel a kezelő, aki lentről nem látta be az emelés környezetét. A gépkezelő a szabályokat megszegve emelés közben a kosarat folyamatosan nekiszorította pillérnek, ezzel kiküszöbölve a szerelőkosár megbillenését.

Az épülő M76-oson történt a baleset még 2020. február 20-án
Fotó: ZH-Archívum/Pezzetta Umberto

 

Ettől azonban a gépszerkezet megfeszült, a gém felpúposodott, ezt látva több dolgozó is kiabált a kezelőnek, hogy engedje lejjebb a kosarat, húzza beljebb a gémet.

A kezelő továbbmozgatta a szükséges magasságig a kosarat, majd hátrahúzta, amitől a kosár a fejgerenda aljához csapódott, a dolgozó feje pedig a híd betoneleméhez vágódott és arcába csapott a felszerelésre váró egyik tartóelem, súlyos sérüléseket, többszörös arccsont- és koponyatöréseket okozva.

Ennek következtében közepesen súlyos fokú maradandó testi fogyatékosság, egészségromlás alakult ki a dolgozónál, aki nem vesztette el az eszméletét, kiabált, hogy „vigyetek le, vigyetek le!”. Ezt hallva a gépkezelő leengedte a kosarat, a sérültet kollégái oldalt fekvő helyzetbe helyezték és értesítették a mentőket.

A Keszthelyi Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a gépkezelő ellen.

 

 

Keszthelyre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Umberto Pezzetta/zaol.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva