Péter B. Árpád/zaol.hu | 2022.08.28. 10:29
Verklifesztivál van Keszthelyen: több tucat verklis muzsikál
Verklifesztivált tartanak hétvégén Keszthelyen, még ma is érdemes ellátogatni a városba.

Idén több mint negyven zenegép vonul fel Keszthelyen

A nemzetközi zenészhad minden műfajban kínál élvezetes produkciót Keszthelyen, még ma is.

– A Keszthelyi Nemzetközi Verklifesztivál a világ hasonló rendezvényeinek tizedik legkedvesebb rendezvényévé lépett elő – jelentette be Kovács Beatrix szervező s szpíker a megnyitón.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Két napon át verklimuzsikától hangos a Balaton fővárosa

– Amióta ember létezik, gondolkodott azon, hogyan lehet hangokat kiadni, zenét szerezni, és amikor eljött a gépek ideje, akkor megjelentek az ehhez hasonló szerkezetek. Évszázadokon át mindennaposak voltak az otthonokban, de főleg az utcákon, tereken a verklik, és büszkék vagyunk arra, hogy ennek a hagyományápoló kezdeményezésnek Keszthely adhat otthont, és e fesztivál híre messzeföldre eljutott. Sőt,

a legtöbb együtt zenélő verkli rekordját is a Balaton-parti város tartja, 2017 óta

– fogalmazott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Fotó: Mihály Szilvia

 

Keszthely kulturális és turisztikai központ, s ezt szeretnék erősíteni a jövőben is

– Tudjuk, hogy annak idején Beethoven is írt automata zenegépre muzsikát, és azt gondolom: a verkli sokkal inkább alkalmas emberi kapcsolatokat teremteni, mint manapság a zeneletöltő csatornák, mert a zenegép jó társaságokat hoz össze, akár az utcán is – folytatta a polgármester.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Hansjörg Surber, a fesztivál megálmodója is részt vett a megnyitón

– Sokan akár több ezer kilométert is utazva vállalták, hogy ezúttal is eljönnek Keszthelyre, és vannak új résztvevők is. Egészen biztos vagyok abban, hogy ez a különleges atmoszféra magával ragadja a nézőket, hallgatókat ebben a csodálatos városban – mondta az ötletgazda.

Ezen a hétvégén több mint negyven – automata, félautomata, vagy kicsi, kézi, manuális – zenegép vonult fel Keszthely utcáin s terein.

A verklisek, főként családjukkal együtt, Németországból, Ausztriából, Szlovéniából, Szlovákiából és természetesen Magyarországról érkeztek.

A belvárosban még ma is gyönyörködhetnek a látogatók a verklimuzsikában és a hangszerekben, amelyek között akadnak különleges, ritkaságszámba-menő példányok is.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

 

 

 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva