Mihály Szilvia | 2022.08.24. 16:00
Verklifesztivál vár Keszthelyen
Verklifesztivál színesíti a hangulatot a hétvégén Keszthelyen, gyere, nézd meg, hogyan tekerik a zenét a kintornások.

Verklifesztivál zárja az augusztust

Verklifesztivál várja a vendégeket augusztus utolsó hétvégéjén a keszthelyi Fő térre és Sétáló utcára. A verkli anno utcai hangszer volt, ugyanúgy a belvárosokban tolták a zenészek maguk előtt, mint most Keszthelyen, és meg-megálltak zenélni. Sokszor egy élő kis majom is ült a zenedoboz tetején.

Régen élő, ma plüss majmocskák gyűjtik az aprót

A keszthelyi fesztivál idején ragyogó, napsütéses idő várható, sétáljatok végig a különleges ruhájú utcazenészek sorfala között a belvárosban és élvezzétek a különleges hangzású muzsikát.

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz Keszthelyre! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

Idén is két napig tekerik a verklit, a magyar fellépők mellett érkeznek verklisek Németországból, Svájcból, Ausztriából, Szlovéniából és Szlovákiából. Az eddigi jelentkezések alapján legalább 40 különleges zenedobozt szólaltat meg az 55 fellépő, akik énekkel, zenével, tánccal varázsolnak mosolyt a járókelők arcára. Gyerekprogramok, arcfestés, koncertek is várnak rátok.

Verklifesztivál Európa élmezőnyében

– Meglepve értesültem arról, hogy a mi nemzetközi verklifesztiválunk, amelyet még 2013-ban kísérletképpen szerveztünk meg először, mára a tizedik legnagyobb verklifesztivál Európában. Nos, mondhatni kilenc nagyobb van. Ám a több száz európai verklifesztiválhoz képest az a mintegy 60-70 kintornás Európa számos pontjáról, akik évente megteszik a hosszú utat hozzánk, kiváló teljesítmény.
Hamar kiderült, hogy a keszthelyi fesztivál valami egészen különleges. Ezt igazolja az Európa-szerte érkező verklisek számtalan pozitív reakciója, akik mindig nagy örömmel jönnek el a magyarországi fesztiválunkra.
Ennek egyik fő oka a kivételesen érdeklődő és motivált magyar közönség, de az egész környezet is a gyönyörű az autómentes belvárosban a sok vásári standdal és a kiegészítő színpadi programmal. Mottónk: minőség és nem mennyiség. Az elmúlt évek sikerei megerősítették mindezt – mondta Hansjörg Surber, ötletgazda, főszervező.

– Sokat megéltünk együtt ezeken a találkozókon, többen nem lehetnek már itt velünk, ezért is oly fontos számunkra megbecsülni, szeretni a verkliseket – teszi hozzá Balogh-Kovács Beatrix, szervező, két nyelvű műsorvezető. – Fantasztikus dolog, hogy a fellépők saját költségen, sokan több ezer kilométert utazva jönnek el Keszthelyre, s ha figyelmesen szemlélődünk, mindig vannak apró meglepetések. Szinte kivétel nélkül készülnek kisebb-nagyobb dolgokkal a magyar közönségnek.
Idén nagy örömmel vettük tudomásul, hogy ez a verklifesztivál mára Magyar Rekorder esemény. Egyébként, ha megkérdezzük a verklisektől, melyik a kedvenc helyszínük, bátran mondhatom, a legtöbben szinte gondolkodás nélkül rávágják, hogy a számukra az egyik legkevesebb a keszthelyi esemény.

Biciklivel érkezett Keszthelyre a német verklis

A biciklis verklis 1062 kilométert tett meg kétkerekű járgányán, 12 nap alatt négy országon gurult végig.
– Tizedik alkalommal vagyok itt úgy, hogy az idei csak a kilencedik hivatalos fesztivál. Az első évben, hála a nagy számnak és a hangomnak, én lettem a közönség kedvence, Keszthelyt a szívembe zártam – mondta a falkenthali kisnyugdíjas, Pepe Lutz, akit te is meghallgathatsz, ha a hétvégén Keszthelyen jársz.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva