Szücs Ildikó | 2020.04.15. 14:00
Ősi gyökereket idéző hely: a Mágustanya Paloznakon
Az ősi gyökerek tisztelete, szándék az igaz értékek közvetítésére, kőkemény munka és rendíthetetlen hit - ezekből született meg a Mágustanya eszménye, majd indult el a megvalósulás útján. Csurgay Csaba és Csurgay-Varga Andrea olyan helyet hoztak létre, aminek minden zugát saját kezűleg formálták meg, és minden fűszálába maguk leheltek életet teljes szívvel. Ezt tükrözi is ez a varázslatos pihenőhely, ahol valami nagyon mély otthonérzésre lelhetünk.

Paloznak békés kis faluja Alsóörs és Csopak között nyúlik el, egy rövid Balaton-parti szakasszal, barátságos és kissé álmos utcácskákkal. A kikötő felé pedig, a bicikliút és a főút mellett van egy hely ahol életrekelnek az ősmagyar jelképek, és az a fajta nyugalom, amit csak az egyensúlyban és harmóniában megteremtett hely adhat.

Csodálatos környezetben pihen a Mágustanya (Fotó: Mágustanya hivatalos)

— Ezen a helyen egy elvadult, dzsindzsás terület volt, amibe azonnal beleszerettünk, és a saját kezünkkel tettük rendbe. Gazt irtottunk, elhordtuk a kidőlt fákat és újrahasznosítottuk, majd újakat ültettünk, földet ástunk és egyengettünk — mesélte Csaba, aki egy ötletelő, vállalkozó szellemű embernek tartja magát. — Az elképzelésünk folyton alakult, de az elejétől az a cél fogalmazódott meg bennünk, hogy családok és baráti társaságok jöhessenek ide pihenni, és a középső pihenőben elkezdhetnek beszélgetni egymással. Egyfajta szabadtéri közösségi tér létrehozását szerettük volna megvalósítani.

A jurták ötlete honnan jött?
Ez egy érdekes történet, mert éppen a Kurultájra indultunk Bugacpusztára, ami az ősmagyar törzsi gyűlés egyik legnagyobb hagyományőrző rendezvénye — emlékezett vissza Andrea. — És eltévedtünk. Igazából rossz időpontban indultunk el, ráadásul el is tévedtünk, és egy földúton véletlenszerűen bementünk egy erdőbe. Én ott valami nagyon különöset éreztem. Megláttunk egy jurtát, ahol egyébként egy sámán szokott valamilyen tanfolyamot tartani, nem is ez volt a lényeg, hanem a hely atmoszférája. Nagyon furcsa volt az egész, mert volt egy nagyon erős érzésem, hogy ez az, megtaláltuk. Közben kicsit félelmetes volt, hogy nem tudtuk hol vagyunk, ugyanakkor teljesen elvarázsolt az a hely. Ott fészkelte be magát a fejünkbe a jurta ötlete.

Négy személyes jurta (Fotó: Mágustanya hivatalos)

A Mágustanya ideája nagyjából két éve indult el a megvalósulás útján, azóta fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy létre is jöjjön. Öt jurtát alakítottak ki, a legnagyobb nyolc méter átmérőjű, és egy kávézónak ad otthont. A másik négy jurta hat méteres és ezekben szálláshelyek vannak kialakítva, mosdási lehetőséggel. Mindegyik jurtának van egy külön kis kertje, udvara, amely tujákkal van körülvéve, így a magánszférája is megmaradhat a sátorban pihenőknek, ha úgy kívánják.

Az öt jurta közepén kialakított közös pihenőhely pentagram alakzatot formál, észak felé néz, és ezáltal a védelem gyűrűjét képezi. A pentagram szimbólum, vagyis az ötágú csillag legősibb értelmezésében az ember jelképe, és annak a szellem felé törekvését fejezi ki. Öt erő szimbólumának tartják: tűz, víz, föld, levegő, lélek, amelyek harmóniáját jelképezi. Védelmi szimbólum, amelynek az ősi hitrendszerekben titokzatos és mágikus erőt tulajdonítottak.

Nyitott sátortető (Fotó: Mágustanya hivatalos)

— Itt minden az aranymetszés szabályai szerint van elrendezve — folytatta Csaba. — Valahogy adta magát a terület, hiszen itt megy a bicikliút, itt a Balaton is. Az mindenképpen fontos volt, hogy a természettel egyensúlyban és harmóniában alakítsuk ki ezt a területet. Először csak arra gondoltunk, hogy felhúzunk pár jurtát, talán egy részét kiadjuk. Aztán jött az ötlet, hogy az egyikben lehetne egy kávézó, majd egy íjászpálya kialakítása is felmerült, így bővítettük a területet. Én gazda is vagyok, ez is régóta motoszkál bennünk, hogy termeljük meg magunknak, amit meg tudunk. Fokozatosan alakult, változott a terv, és közben csináltuk, amilyen tempóban tudtuk és engedték.

A kávézóban kis boltot is berendeztek, ahol az íjászathoz való eszközöket lehet megvásárolni: nyilakat, íjat, céltáblát, sapkát, de akár sámándobot is. Az íjászpályát egy partner segítségével működtetik majd, miközben maguk is megtanulnak mindent titkot az egyik legrégebbi magyar sportról.

Íjászkodni is lehet majd (Fotó: Mágustanya hivatalos)

Az udvaron van egy tíz személyes fadézsa is, amiben szintén lehet fürdeni és ellazulni. Az erdő állatai is megtalálhatóak itt szobrok formájában, melyek szénából, szalmából, háncsból, faágakból, de elsősorban titokból vannak megformázva. Van vaddisznó kismalacokkal, szarvas, őz és egy lovas íjász is.

A sátrak melletti területen egy történelmi tanösvény épül, ahol egy kialakított kis tó köré kihelyezett táblákon ismerhetünk meg majd olyan történeteket az ősmagyarok történelméből, amelyeket talán nem minden történelemkönyv említ.

A lovasíjász szobra (Fotó: Mágustanya hivatalos)

Miért Mágustanya lett a neve?
— Egyrészt mert nagy mágusok vagyunk, hogy ezt létrehoztuk — nevet Csaba. — De viccet félretéve, a régi hagyományokat mindenképpen szeretnénk ápolni, és a jurták eszméjéhez közel áll a csillagászat, a numerológia és a mágia világa. Tartalommal megtöltött helyet akartunk létrehozni, és nevet is így találtunk ki hozzá.

— Ne felejtsük el, hogy az ősmagyarok vallása a mágia volt — vette át a szót Andrea —, és annak idején a belső világgal való törődés fontos volt. A külső és belső egyensúlyának megteremtése, a természeti erők tisztelete természetes volt, és engem például ez a vonal vonz.

A kávézóban 10-15 ember kényelmesen elfér (Fotó: Mágustanya hivatalos)

És valóban: ha körülnézünk és eltöltünk itt egy kis időt, akkor átérezhetjük kicsit a táltosok, az ősi mágia világának tisztaságát és mélységét. Nem csupán a természetközeliség vonzó benne, hanem az, hogy egy olyan energia itatja át, amely valahogy nagyobb, mégis elfogadóbb mindannyiunknál. Az itteni pihenés valóban varázslattal tölti meg a szíveket, a harmonikusan elrendezett jurtákban, fákban, bokrokban, szobrokban és ösvényekben érezni lehet mekkora szeretettel és a természettel összhangban alakította ki Andrea és Csaba ezt a különleges megállóhelyet.

— Most már nem is szeretnénk mással foglalkozni, ezt szeretnénk csinálni, mert nagyon szeretjük ezt a helyet. Bízunk benne, hogy minél hamarabb megnyithatjuk a kapuit mások számára is.

Tűzrakó hellyel kialakított közös pihenő, pentagram elrendezésben (Fotó: Mágustanya hivatalos)

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva