Szaniszló Hajnalka | 2022.12.01. 12:00
Paloznaki Jazzpiknik: itt vannak az első fellépők
Legendás előadók a Balaton-felvidék legnagyobb jazz-fesztiválja, a Paloznaki Jazzpiknik színpadán.

Az ünnepek és az év vége közeledtével mindenki átgondolja az elmúlt évet: milyen élményeket osztott meg szeretteivel, barátaival, melyek voltak a legemlékezetesebb közös nyáresték. Ebben a lajstromban rendre előkerül a Balaton, az elmúlt évtizedben pedig a balatoni nyár elengedhetetlen részévé vált a Paloznaki Jazzpiknik.

10 év év alatt 362 koncert volt a Paloznaki Jazzpikniken

A törzsközönségből sokan itt tanultak meg járni, mások táncolni vagy fesztiválozni, de a legtöbben a minőségi kikapcsolódás élményével lettek gazdagabbak a piknikek alatt. A fesztiválok során kialakult a piknik-élmény fogalma, amit a magyar közönség ma már Paloznakhoz köt, és emiatt évről évre ellátogat a dűlőbe, hogy legendás nemzetközi zenészek és formációk mellett a hazai jazz élvonalával és a legújabb, kísérleti zenével is megismerkedjen.

 

 

A fesztivál 2023. augusztus 3-5. között kerül megrendezésre

Augusztus 3-án Nik West és Rick Astley nyitja a háromnapos pikniket. Augusztus 4-én a Thievery Corporation zenél a Jazzpiknik Nagyszínpadán, majd Dirty Loops ad koncertet a dűlőben. Augusztus 5-én pedig az Incognito ígér felejthetetlen zenei élményt a Balaton-felvidéken.

 

 

A Paloznaki Jazzpiknik Nik West koncertjével indul

Nik West karrierje egészen fiatalon kezdődött Phoenixben, a zenei alapokat édesapjától tanulta meg ritmusgitáron. Rendkívüli tehetségével hamar a legnagyobbak mellett gitározott, olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Dave Stewart (Eurythmics), vagy Prince, akik elismerően nyilatkoztak a fiatal, extravagáns zenészről. Dave Stewart a női Lenny Kravitz-ként emlegette, míg Steven Tyler, az Aerosmith frontembere így nyilatkozott róla: Akárcsak a frizurájában, van benne valami különleges.

A legjobbak között jegyzett női funk-rock és soul basszusgitáros és énekesnő.

Hatalmas energiákat mozgat meg és fantasztikus színpadi jelenség. Nik West emellett szólista karrierjét is építette, énekesnőként az AC/DC Black in Black albumának újraéneklése kapcsán lett ismert, szinte az összes zenei magazin címlapján szerepelt már.

 

A nyitóestén visszatérő legenda: Rick Astley

Alighanem mindenki emlékszik a Never Gonna Give You Up című slágerre és előadójára, akiért lányok (és anyák) milliói rajongtak. A nyolcvanas évek életérzésének elválaszthatatlan részét képezte ez a dal. Két évtizeddel azután, hogy először berobbant a zenei világba, ismét visszatért: a 2000-es években válogatás-albumokkal jelentkezett, majd az MTV Europe Music Awards-on 2008-ban Minden Idők Legjobb Előadója díjjal jutalmazták.

Rick Astley
Fotó: Jazzpiknik hivatalos

 

2019-ben a Paloznaki Jazzpiknik közönsége fergeteges koncertet kapott az örök sztár megújult stílusából. Rick Astley augusztus 3-án, csütörtökön visszatér a domboldalra, hogy legnagyobb slágerei mellett kifinomult soul hangzásával varázsolja el a piknikezőket.

 

Thievery Corporation a Paloznaki Jazzpiknik programjában

Augusztus 4-én az elektronikus zene úttörője, a Thievery Corporation lép színpadra. A washingtoni duó története több mint két évtizede indult, zenéjükben a dub, a bossa nova, a trip hop, az acid jazz és az elektronika műfajai keverednek.

 

A Thievery Corporation 1996-ben lépett fel először a washingtoni Eighteenth Street Lounge-ban – a ma már világhírű klubban –, amely a DC underground zenei világ inkubátora. Rob Garza és a szórakozóhely társtulajdonosa, Eric Hilton a dub, a bossa nova és a jazz iránti közös rajongásuk révén jöttek össze. 1997-es debütáló albumuk, a Sounds from the Thievery Hi-Fi

az elektronikus zene egyfajta újradefiniálásaként született meg, és úttörő jellege hamar világszerte ismert lett.

Hangzásuk spektruma az évek előrehaladtával csak nőtt és nőtt, ennek lenyomatait nyomon követhetjük terjedelmes diszkográfiájukban – az elmúlt több mint húsz évben tíz stúdióalbumot hoztak ki. A világhírűvé tett klubbal és kiadóval, a nagysikerű lemezekkel, a legendás show-kkal és több mint egymillió eladott albummal – mindegyiket saját produkcióban, függetlenként dobták piacra – a Thievery Corporation ma is meghatározó szereplője az elektronikus zenének.

Thievey Corporation
Fotó: Jazzpiknik hivatalos

 

Dirty Loops: pop, funk és jazz Paloznakon

A pénteki este a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd trió, a Dirty Loops koncertjével folytatódik. Olyan legendák nyilatkoztak róluk elismerően, mint Stevie Wonder vagy Quincy Jones. A kísérletnek induló, pop-funk-jazz fusion feldolgozásokon alapú sorozatuk ma már világhírű produkciónak számít, 2014 óta saját albumokat is megjelentetnek.

Dirty Loops
Fotó: Jazzpiknik hivatalos

Nagyágyú a Pikniken: Incognito koncert

Augusztus 5-én, szombaton a Jazzpikniken ad koncertet

az acid-jazz legfontosabb zenekara, az Incognito.

A hetvenes évek brit fúziós jazz-funk világából kinőtt Incognito két kitűnő zenész, Paul „Tubbs” Williams és Jean-Paul „Bluey” Maunick stúdióprojektjének indult. Az Incognito a kilencvenes évek táncos-funkos acid-jazz hangzásának legfontosabb együttese lett. Ffennállása alatt közel 150 muzsikus zenélt, de az együttes nem veszített régi fényéből:

táncos, laza, mégis vibráló, lüktető dallamok jellemzik a nagyszerű koncertprodukciót.

Incognito
Fotó: Jazzpiknik hivatalos

 

Három nap jazz, funk, pop és soul, hamisíthatatlan piknik-élmény lesz a Paloznaki Jazzpiknik minden pillanat. A bérlettel mindhárom napon kapunyitástól hajnalig tiéd a zene. Négy színpadon, több mint negyven koncerttel a festői szépségű Balaton-felvidéken, a fűben ülős pikniktől a klubhangulaton át a nagykoncertig. S bár most még a forralt bor időszakát éljük, nyáron már a jó boroktól a fantasztikus zenéig minden együtt lesz a Paloznaki Jazzpiknik helyszínén.

 

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Jazzpiknik hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva