Krausz Andrea | 2023.09.24. 14:00
1,5 millió üti a markát, aki megdönti a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny rekordját
2023. szeptember 29. és október 7. között rendezik meg a világ egyik leghosszabb pontyfogó versenyét, a XI. NBBH-t. A 187 órás megmérettetésen 163 csapat több mint 600 horgásza vesz részt. Idén először vonták be a versenybe a Balaton keleti medencéjének településeit.

Szeptember végén a 4 fős csapatok kiköltöznek a Balaton partjára, és megszakítás nélkül, 0-24 órában horgásznak a nagy testű pontyokra.

Az idei év több újdonságot is tartogat a résztvevők számára, melyeket ifj. Gödry Zoltán, a verseny szervezője ismertetett.

A legnagyobb pontyokat szeretnék kifogni a balatoni versenyen
Fotó: NBBH – hivatalos

Csak a 10 kg fölötti pontyok számítanak

– Emeltük a limitet. A 10 legnagyobb ponty összsúlya alapján alakul majd ki a végleges sorrend, ráadásul csak a 10 kilogrammos és annál nagyobb halak súlya számít majd a versenyben.

A Balaton stabil pontyállományának köszönhetően biztos vagyok abban, hogy legalább 100 csapat eléri majd a 10 darab 10 kiló feletti halat

– mondta a likeBalaton.hu-nak Gödry Zoltán, aki azt is elárulta, hogy immár a Balaton teljes területét „belakják” a versenyzők.

– Idén a megnövekedett érdeklődés miatt már nem csak a középső, illetve a nyugati medencében horgásznak a résztvevők, hanem a keletiben is. A helyszíneink között lesz többek között Balatonakarattya, Balatonvilágos, Siófok, Zamárdi, Alsóörs, Balatonalmádi. Tulajdonképpen szinte minden település otthont ad egy héten át a versenynek. Még így is, hogy a bevontuk a keleti-medencét, limitált a helyek száma.

Egyforma nagy, kb. 800 méter hosszú és 300 méter széles szektorokat jelölünk ki. A csapatok mozgását pedig az idei évtől GPS-szel kontrolláljuk

– ismertette a szervező.

A Balaton keleti medencéjében is lesznek versenyzők az idei évtől
Fotó: NBBH – hivatalos

Csak magyarok vehetnek részt

A versenyre évek óta többen jelentkeznek, mint amennyit a szervezők és a települések be tudnak fogadni.

– Látjuk, hogy óriási az érdeklődés. Úgyhogy már tavaly év végétől Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászversenynek neveztük át a rendezvényt. Ez azt jelenti, hogy a magyar résztvevőket preferáljuk, elsősorban nekik szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy induljanak az NBBH-n.

A teljes mezőny magyar nemzetiségű csapatokból áll össze,

vannak köztük felvidéki és erdélyi magyar állampolgárok is – emelte ki ifj. Gödry Zoltán, aki szerint a balatoni verseny teljesen egyedülálló a maga nemében. Mint mondta, ilyen mennyiségű, ilyen jó egészségnek örvendő komoly nagyponty-állomány sehol sincs a világon. Még a telepített tavakban is teljesen ismeretlenek azok a számok, amiket az NBBH versenyzők a Balatonon képesek produkálni.

Csak a 10 kg fölötti halak számítanak bele a versenybe
Fotó: NBBH – hivatalos

Másfél millió forint a rekordhalért

– Idén úgy számolunk, hogy legalább 100 darab 20 kilón felüli pontyot sikerül majd kifogni a mezőnynek.

Csak viszonyításképpen: 5-6 évvel ezelőtt valaki fogott egy 20 kilón felüli pontyot, annak abszolút hírértéke volt. Futótűzként terjedt a médiában. Most pedig arról beszélünk, hogy 100 darab ekkora méretű halat teljesen reális, hogy megfognak a versenyzők – mutatott rá a szervező.

A sokféle különdíj mellett a legnagyobb hal is különdíjat érdemel.

A 1,5 millió forintos Jackpot díj pedig annak jár, aki a verseny mindenkori rekordját túl tudja szárnyalni: a 31,825 kg-os versenyrekordot 2021-ben állították be Balatonakaliban.

Nem logikus túletetni a halakat

– Idén a vízkezelővel (Balatoni Halgazdálkodási Zrt.) egyetértésben, az ő kérésének megfelelően, és annak eleget téve egy 140 kg-os bojli etetőanyag-limit van, amit a versenyzőknek be kell tartaniuk. Tehát a csapatok nem etetnek és használhatnak fel több mint száznegyven kiló bojlit a verseny során – hívta fel a figyelmet Gödry Zoltán.

Mint mondta, a csapatok jellemzően ennél is kisebb etetési mennyiséggel dolgoznak.

Nem ritka, hogy egy hét alatt 15-20 kiló bojlival is „lehoznak” egy ilyen versenyt.

Az etetés célja, hogy odaszoktassa a halat. Nem pedig az, hogy jóllakassa, mert akkor nem harap rá a horogra.

Nyitókép: NBBH – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva