Koszorus Rita/sonline.hu | 2023.04.16. 08:00
A Csavargőzös április végén újra megnyílik a turisták előtt
Április 30-án nylíik meg újra a látogatók előtt a legendás balatoni Csavargőzös.

A 151 éves Csavargőzös ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt

Az egykor Balatonboglár és Révfülöp között szolgálatot teljesítő Csavargőzös hajó idei szezonja április 30-án nyílik meg hivatalosan.

 

 

A Csavargőzös másfél évszázados története

A Balaton csavargőzös az első ilyen típusú hajó volt a Balaton vizén. Előtte a szintén gőzhajtású, ám lapátkerekes Kisfaludy teljesített szolgálatot. A manapság múzeumként üzemelő vízijármű 1872-ben épült, és 1873 március 2-án kezdte meg szolgálatát a vizen. A mostanra szárazon álló hajó Balatonboglár és Révfülöp közt közlekedett menetrendszerűen egykoron. A feladata személyszállítás, teherszállítás volt, de egy ideig postahajóként is működött. Ez utóbbi azért is érdekes

mert ennek hajónak egy saját bélyege is volt. Ez mára akkora ritkaság, hogy értéke elképesztően magas, akár négy millió dollár is lehet, egy közelmúltbeli aukciót alapul véve.

Látnivalók a Csavargőzös melletti területen
Fotó: Krausz Andrea

Az indulást követő öt év múlva a részvénytársaság mely üzemeltette, csődbement. Így a Csavargőzös elkerült a Dunára és vontatóhajó lett belőle. Ott szolgált tisztességgel 106 éves koráig, majd kivonták a forgalomból. Ezt követően ajánlották fel Balatonboglárnak, ahol mind a mai napig a város ékessége és emblematikus látványossága.

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva