epiteszforum.hu | 2022.10.17. 16:00
Letisztult, a természettel egybenyitható gyerektábor Révfülöpön
Három részből áll: a hosszú házból, egy rövid épületből és a kettő közé feszülő teraszból, mely az épület nyitott, szabad tere, s így válik szervesen a Pavilon részévé.

A Páricsy és Társai Építésziroda egy olyan oktatási pavilont tervezett Révfülöpre, a Balaton partjára, ami rossz idő esetén véd az időjárás viszontagságaitól, jó időben pedig a közös játék és a tanulás tere lehet. A faszerkezetű épület tervezői arra is ügyeltek, hogy megújuló forrásból származó, környezettudatos anyagokkal épüljön meg a pavilon.

 

Három részből áll: a hosszú házból, egy rövid épületből és a kettő közé feszülő teraszból, mely az épület nyitott, szabad tere így válik szervesen a Pavilon részévé. Az egyterű hosszú házat “eltörték”, a kisebbik tagot kifordították, így a két rész áthatásából alakult ki a bejárat, a megérkezés és a kiszolgáló terek helye, valamint a közösségi tér.

A hosszú ház két teremre osztható, a kisebbik ház egyterű. A terasz a két, trapéz alakban elhelyezett, egymástól szétnyíló épület közé feszül. A nyári meleg ellen a terasz napvitorlákkal fedett. Az épületegyüttes és a terasz a Balaton, a víz felé nyit, ami erősíti a természetbe ágyazottságot. Hiszen a Pavilon a természeti környezet szerves része.

A Pavilon természetes, megújuló forrásból származó, környezettudatos anyagokkal épült. Magyarország első Rib panel épületéről beszélünk; ez a rétegragasztott faszerkezet. Még sosem terveztek hazánkban ilyen épületet.

 

Nem burkolták, kizárólag az időjárás viszontagságai ellen védték a házat. A majdnem fehér szálcement burkolat átforduló burkolatként fut a falakról a tetőre. A szerkezet hővédelmét a természetes alapanyagú hőszigetelések adják, a túlzott felmelegedéstől az átszellőztetett légrés gondoskodik. Az épületet a kissé lejtős talajtól elemelték, így maga a Pavilon és a terasz egy “úszó ház”, ami a Balaton partján természetes látvány.

A fűtést részben padlófűtéssel, részben a friss levegőt biztosító légfűtéssel biztosítják. A hűtést passzív megoldással, átszellőztetett légréssel oldották meg, de az extrém időjárási körülmények miatt gépészeti megoldást is terveztek. A természetes árnyékolásról a Pavilon környezetében lévő fák, növényzet gondoskodik.

Forrás: epiteszforum.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva