likeBalaton.hu | 2023.12.13. 08:00
120 hullócsillag óránként: a héten meteorokat láthatunk az égbolton
Érdemes olyan terepet választani a hullócsillag-vadászathoz, ahonnan az égbolt nagy része zavartalanul látható.

– Óránként akár 120 hullócsillagot is meg lehet számolni az év várhatóan leglátványosabb hullócsillag-záporát produkáló Geminidák meteorraj érkezésével. A légköri jelenség a csütörtök esti órákban lesz a leglátványosabb – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A hullócsillagok, vagy meteorok olyan porszemcsékből és kődarabokból származnak, amik akár egy űrhajó sebességének többszörösével száguldanak az űrben. A Földdel találkozva a felső légkörben hosszú, fényesen világító ioncsatornát hoznak létre, ezt látjuk mi hullócsillagként.

Ugyan szórványos meteorok mindig láthatók, de

az év egyes napjain Földünk porfelhőkkel találkozik, amik látványos meteorrajokat, csillaghullást okoznak.

A csütörtöki látványosság nem üstökösből, hanem kisbolygóból származik

A legismertebb, de nem a leggazdagabb közülük az augusztusi Perseidák. A Geminidák ilyen szempontból igazi kakukktojás, mert a meteorraj hullócsillagai kivételes esetben nem üstökösből, hanem egy földsúroló kisbolygóból származnak.

A meteorraj szülőobjektuma az 1983-ban megtalált (3200) Phaethon, ami egy öt és fél kilométer átmérőjű földsúroló aszteroida. Különlegessége abban rejlik, hogy kisbolygó létére üstökösszerű tulajdonságokat is mutat.

Pályáján a Naphoz közeledve extrém módon felfényesedik és csóvát ereszt, közben mintegy „kipöfögi” magából a Geminidák-meteorrajt, ami óránként százhúsz hullócsillagot produkál majd december közepén.

A kutatók feltételezése szerint amint a (3200) Phaethon megközelíti a Napot, annak hője extrém módon felhevíti a felszínét, ami a földi kiszáradt tómedrek sárrepedéseihez hasonló jelenséggel jár. Ilyenkor a felrepedt kőzetdarabok elhagyhatják a felszínt, csóvát alkothatnak, és táplálhatják a Geminidák rajt.

A Perseidák meteorraj egyik tagja Zamárdi felől fényképezve 2015. augusztus 11-én.
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az esti órákban érdemes kémlelni az égboltot

A Geminidák meteorraj megfigyelésére legalkalmasabb időpont ebben az évben csütörtökön az esti órákban lesz. Ekkor már felkel a raj radiánsa, az a pont, ahonnan a meteorok égi pályája kiindulni látszik. Az előrejelzések szerint

a legnagyobb aktivitás a koresti órákban lesz, 20 óra körül, a radiáns pedig hajnal 2 óra körül delel.

Érdemes éjfél után is kimenni az égbolt alá a meteorvadászatra, ugyanis

hajnalban fordul úgy a Föld, hogy „szemből” kapja a meteorokat, ezáltal minden porszemcsével frontálisan ütközik, nagyobb relatív sebességgel.

Ezen az estén a Hold vékony, fiatal sarlója hamar lenyugszik este, így nem okoz jelentős háttérfényt az éjszaka során.

Meteor látszik az égbolton a salgótarjáni Beszterce-lakótelep felett 2021. december 14-én hajnalban, a Geminidák meteorraj maximumának közelében.MTI/Komka Péter

Meteor látszik az égbolton 2021. december 14-én hajnalban, a Geminidák meteorraj maximumának közelében
Fotó: MTI/Komka Péter

A legtöbb hullócsillag látványához erre alkalmas terepet kell találni

Aki sok hullócsillagot szeretne látni, annak ajánlatos minél messzebb mennie a városoktól.

Érdemes olyan terepet választani, ahonnan az égbolt minél nagyobb része zavartalanul látható. A teendő mindössze annyi, hogy egy sötét, a városi fényektől mentes területet kell keresni.

Még több hullócsillag a Balatonnál itt.

Tudtad, hogy az EDDA frontembere is látott már a Balaton felett különleges égi jelenségeket?

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: Zamárdi, 2015. augusztus 12.., Fiatalok nézik a csillaghullást a Balaton-parton, Zamárdiban 2015. augusztus 11-én.
Fotó: MTI/Sóki Tamás

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva