likeBalaton.hu | 2023.08.24. 18:00
37-38 fokos kánikula lehet a hétvégén - a legmagasabb hőségriasztást rendelték el
A meteorológiai előrejelzések szerint augusztus utolsó hétvégéje országos kánikulát hoz, így a Balaton partján is rendkívül magas hőmérsékletekre számíthatunk.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ajánlását a 2023. augusztus 21-én (hétfő) 14 órától 2023. augusztus 24-én (csütörtök) 24 óráig érvényben lévő másodfokú hőségriasztást augusztus 28. (hétfő) 24 óráig meghosszabbítja, és harmadfokúra emeli az ország egész területére vonatkozóan. Péntektől országszerte a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.

Aktuális vízhőmérsékletek a Balatonnál:

  • Balatonfenyves: 27,6 °C
  • Balatonkenese: 25,7 °C
  • Balatonlelle: 28,2 °C
  • Gyenesdiás: 27,6 °C
  • Siófok: 26,7 °C
  • Tihany: 27,2 °C

Mit várhatunk a következő napokban?

Bár egy gyenge hidegfront enyhítette a hőséget, az előrejelzések szerint a hétvégén ismét forró, afrikai eredetű légtömegek érkeznek. Pénteken és a hétvégén a tűző napsütés dominál, csupán északon és északnyugaton alakulhat ki néhány zápor vagy zivatar. A délies széllel érkező forró levegő miatt a hőmérők akár 37-38 fokot is mutathatnak.

Hogyan védekezz a kánikula ellen?

A napos időben az UV-sugárzás erős, így fontos a bőr védelme. Használjon magas faktorszámú fényvédő krémet, viseljen napszemüveget és széles karimájú kalapot. A hőségben fokozottan figyeljen a folyadékbevitelre, de kerülje a cukros, alkoholos és koffeintartalmú italokat!

 

 

Mit hoz a jövő hét?

A jelentősebb felfrissülést hozó hidegfront a jelenlegi számítások szerint a jövő hét első napjaiban érkezhet, így a kánikula után végre hűvösebb időre számíthatunk.

 

 

Nyitókép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva