Sonline.hu | 2022.04.14. 16:00
A Balatonnál képzik a legjobb szakácsokat – következnek a sommelier-k
Sztárséfek képeztek tapasztalt balatoni szakácsokat a Balatoni Gasztroakadémián. A szervezők szerint, ha 10 szakács elvándorlását meg tudják ezzel akadályozni, már nyert ügyük van.

Sikerrel debütált a három tóparti szakképzési centrum együttműködésében indított Balatoni Gasztroakadémia. A siófokiak szervezésében megvalósított, 5 alkalmas elitprogramban 8 balatoni étterem szakácsa kapott inspirációt.

A húsnélküli fogások és a balatoni halak elkészítésében, a trendeknek megfelelően a tányérdesszertek valamint a fine dining világában is elmerülhettek azok a szakácsok, akik részt vettek a Balatoni Gasztroakadémia hiánypótló képzésén, amelyhez a jól felszerelt oktatási terepet a balatonvilágosi Lavender Terasz biztosította.

Mivel a hely kötelez, így az unikális oktatásra benevezett szakemberek

a minőségi húsok, steakek illetve az egyre kedveltebb barbeque világában is elmélyülhettek az elmúlt hetekben.

Minőségi alapanyagok, és konyhai technológiai fejlődés a Balatonnál
Fotó: Illusztráció/Pixabay/smilingpixell

 

A három tóparti szakképzési centrum, Keszthely, Siófok és Veszprém központjai még februárban indították útjára a Balatoni Gasztroakadémiát, amelynek sokrétű céljai között szerepel az innovatív tudás átadása, a regionális szemlélet erősítése a vendéglátásban és nem utolsó sorban a szakmaelhagyás, az elvándorlás megelőzése. Ez utóbbira a tudásátadás az egyik gyógyír, így nem véletlen, hogy a Balaton régió éttermeinek tulajdonosai nem haboztak befizetni séfjeiket a Siófoki Szakképzési Centrum szakácsképzésére.

– Ha csak ahhoz hozzá tudtunk járulni, hogy 10 szakáccsal több marad itthon, már megérte –

fogalmazott a centrum kancellárja a tanfolyamot lezáró eseményen. Szamosi Lóránt arról is beszélt, hogy a Balatoni Gasztroakadémia ötletének kidolgozásakor olyan képzésindításában gondolkodtak, amelyet a szakma is elismer, és amelynek identitását a balatoniság adja.

Michelin-csillagos séftől tanultak

Az elégedettségi mérések szerint a siker nem maradt el, és bár eredetileg éves szinten egy képzés indítása volt tervben, most úgy tűnik, már ősszel indulhat az újabb „évfolyam”. Az akadémián a következőkben is 8 szakács (ez az ideális létszám) szerezhet extra tudást olyan elismert szakemberektől, mint akik 5 héten át formálták a résztvevők ismeretanyagát.
A programot olyan séfek fémjelezték, mint a

Michelin-csillagos Pesti István, a regionális alapanyagok elkötelezettjeként is ismert Jahni László, a steakvirtuóz Molnár Péter

vagy a gasztroszerzőként is ismert cukrász, Nábelek Zsófia.

A Michelin-csillag várományos balatonszemesi Kistücsök séfjétől, Jahni Lászlótól is tanulhattak
Fotó: Krausz Andrea

 

– A technikai és technológia fejlődés miatt szerettem volna újat tanulni, de a minőségi, helyi alapanyagok beszerzési forrásait is megismertük – mondta az egyik résztvevő Szántó Melinda, aki 16 évig dolgozott séfként, majd az oktatás felé fordult. Így a gasztroakadémián frissen szerzett tudását az új generációnak is szeretné átadni. Volek György, a Balatonfői Yacht Club szakácsát főleg a grilltudomány bővítése vonzotta. Mint mondta, azt a magas szintű tudást kapta, amire számított, és amire építhet majd a mindennapokban.

A Balaton felzárkózik Budapesthez

A Siófoki Szakképzési Centrum azt tervezi, hogy a szakácsok mellett a sommelier-k oktatásába is belevág a Balatoni Gasztroakadémia berkein belül,

hiszen regionális szinten ezen a területen is bőséges az átadható ismeretanyag, ráadásul az a vendégkör is kialakult már a tóparton, amelyik igényli és értékeli azt a pluszt, amelyet a jól képzett munkaerőtől kaphat meg. A végcél az oktatás oldaláról pedig nem más, mint a Balatont felzárkóztatni Budapesthez, hiszen a Siófoki Szakképzési Centrum vezetői szerint

a tó környéke képes hozni a fővárosból ismert színvonalat és turisztikai pozíciót.

Forrás: sonline.hu

Nyitókép: Illusztráció/Pexels/Tanya Gorelova

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva